Faworki na kefirze

Opublikowano: 11.03.2022 r., 9:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faworki na kefirze podane w koszyczku wyłożonym papierem do pieczenia.
Faworki na kefirze
Faworki na kefirze to wspaniała propozycja na pyszny deser, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na faworki bez dodatku drożdży.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 30 min
555 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 3 szklanki (600 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Kefir (300 g)
  • Proszek do pieczenia 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (1000 ml)
  • Cukier puder pół szklanki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, stolnica, wałek

Przepis na faworki na kefirze krok po kroku

Na stolnicę przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Dodaj jajka, kefir i zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.

Rozwałkuj je cienko i krój na prostokątne kawałki.

Każdy kawałek ciasta natnij nożem na środku i przełóż jeden koniec ciasta przez nacięcie.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 st. C.

Kontroluj ją przez cały czas smażenia za pomocą termometru cukierniczego.

Partiami po 5-6 sztuk smaż faworki, aż będą złote.

Przestudź i posyp wierzch cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na faworki na kefirze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat faworków na kefirze

Faworki na kefirze to bardzo dobry pomysł na pulchne smażone na głębokim tłuszczu ciastka. Faworki przygotujesz bez dodatku drożdży, więc nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie. Rosyjskie faworki można podać jako deser na imprezę lub w dzień powszedni jako małe co nieco do kawy, lub herbaty. Przepis na faworki na kefirze jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia faworków potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, proszek do pieczenia, kefir, jaja, olej rzepakowy, cukier puder.

Jak zrobić faworki na kefirze? Na stolnicę przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj jajka, kefir i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło. Rozwałkuj je cienko i krój na prostokątne kawałki. Każdy kawałek ciasta natnij nożem na środku i przełóż jeden koniec ciasta przez nacięcie. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni. Kontroluj ją przez cały czas smażenia za pomocą termometru cukierniczego. Partiami po 5-6 sztuk smaż faworki, aż będą złote. Przestudź i posyp wierzch cukrem pudrem.

Kefir to fermentowany napój mleczny. Produkuje się go najczęściej z mleka krowiego, rzadziej koziego i owczego. Kefir jest świetnym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych oraz składników mineralnych. Kefir jest niskokaloryczny i zawiera sporą ilość białka. Kefir jest także świetnym źródłem wapnia, który jest naturalnym budulcem naszych kości i zębów. Niedobory wapnia mogą prowadzić do osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A, D, E. Jajka zawierają także składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń i żelazo.

Podsumowując pyszne faworki inaczej zwane taratuszki czyli faworki na kefirze to świetny deser dla całej rodziny. Faworki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Sprawdzony przepis pozwala na wykonanie smacznego deseru. Faworki na kefirze są dużo bardziej pulchne niż tradycyjne faworki. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem maksymalnie 2 dni.

Alergeny w faworkach na kefirze

Lista alergenów dla faworków na kefirze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir

Wartości odżywcze faworków na kefirze

na 100g gotowej potrawy

Faworki na kefirze to domowy deser zawierający dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów prostych, które bardzo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Faworki powinny występować w naszej diecie maksymalnie raz w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
555.25
555.25
Białko (g)
5.19
5.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
26.44
26.44
Węglowodany przyswajalne (g)
26.41
26.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
47.83
47.83
Tłuszcze nasycone (g)
4.03
4.03
Tłuszcze nienasycone (g)
43.80
43.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
31.07
31.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
12.72
12.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.82
19.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
15.10
15.10
Potas (mg)
207.37
207.37
Wapń (mg)
87.21
87.21
Żelazo (mg)
1.77
1.77
Szacunkowy indeks glikemiczny faworków na kefirze 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania faworków na kefirze

Koszt składników
20.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kefir
300 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 300 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Cukier puder
100 g
pół szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
20.80