Przepis na chrusty drożdżowe krok po kroku

Składniki dla 30 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Odrobinę mąki wymieszaj z cukrem, drożdżami i ciepłym mlekiem.

Wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Dodaj pozostałą część mąki i resztę składników.

Zagnieć ciasto w rękach, uformuj kulę i odstaw na 15 minut.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy, wytnij romby o długości 3-4 cm, zawiń ciasto w kokardę.

Olej mocno rozgrzej w garnku, usmaż faworki na złocisty kolor.

Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

chrusty drożdżowe
Chrusty drożdżowe
Koszt przygotowania dania
7.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
80 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
95

Chrusty drożdżowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chrustach drożdżowych

Faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w głębokim tłuszczu. Najczęściej posypywane są cukrem pudrem.

Podstawą pysznych faworków jest ciasto. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na chrusty drożdżowe, które będą tak pyszne w smaku, jak tradycyjna wersja, będą bardziej puszyste niż kruche. Twoje faworki będą pyszne w smaku, dodatkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować mąkę pszenną, żółtka, mleko, drożdże, cukier, cukier puder i olej do smażenia. W przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten nie powinien ich spożywać.

Nie ma możliwości zamiany mąki na bezglutenową, zazwyczaj faworki nie wychodzą i nie wyglądają, tak jak powinny wyglądać w oryginalnej wersji.

Ciasto drożdżowe na chrusty jest bardzo proste w przygotowaniu, w pierwszej kolejności wymieszaj odrobinę mąki, drożdże, cukier i ciepłe mleko. Odstaw zaczyn na 30 minut w ciepłym miejscu. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto w rękach.

Odstaw ciasto na 15 minut pod przykryciem, po tym czasie przełóż je na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkuj ciasto i wytnij romby o długości 3-4 cm, na środku kształtu wytnij charakterystyczną małą dziurkę i zapleć kokardy. Przełóż jeden koniec przez drugi.

W międzyczasie bardzo mocno rozgrzej olej, zacznij smażyć chrusty. Gdy staną się złociste, przestań i wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej. Po usmażeniu warto położyć faworki na ręczniku papierowym, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Gdy chrupkie ciasteczka będą gotowe, posyp je cukrem pudrem, wtedy już będą dobre do spożycia.

Zgodnie ze staropolskim zwyczajem faworki przygotowuje się na karnawał, a także w Tłusty Czwartek.

Skoro już wiesz, jak zrobić chrusty drożdżowe wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj dobre, domowe, tradycyjne łakocie nie tylko dla dzieci, ale i dla wszystkich dorosłych. Faworki to dobry pomysł na najlepsze domowe łakocie dla całej rodziny lub deser w gronie przyjaciół. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Wartości odżywcze chrustów drożdżowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kalorie)
403.99 kcal
80.80 kcal
Białko
6.33 g
1.27 g

Węglowodany w chrustach drożdżowych

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany
22.63 g
4.53 g
Węglowodany przyswajalne
22.22 g
4.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.41 g
0.08 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz
32.22 g
6.44 g
Tłuszcze nasycone
6.35 g
1.27 g
Tłuszcze nienasycone
25.87 g
5.17 g
Tłuszcze jednonasycone
18.65 g
3.73 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
7.23 g
1.45 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
56.38 mg
11.28 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na chrusty drożdżowe

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina B6
0.08 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.50 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.36 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.32 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
82.17 µg (mcg)
16.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chrusty drożdżowe

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód
28.59 mg
5.72 mg
Potas
119.40 mg
23.88 mg
Wapń
45.27 mg
9.05 mg
Fosfor
97.75 mg
19.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.57 mg
3.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.76 mg
0.35 mg
Cynk
1.03 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chrustów drożdżowych 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chrustach drożdżowych

Lista alergenów dla chrustów drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania chrustów drożdżowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Drożdże świeże
50 g
1/2 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Masło
60 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na chrusty drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób