Przepis na ciasto na faworki krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj żółtka, cukier, śmietanę i spirytus. Wymieszaj całość dokładnie.

Zagnieć ciasto i rozwałkuj na stolnicy.

Z ciasta wytnij romby o długości 3-4 cm i zawiń w charakterystyczne kokardki.

Olej mocno rozgrzej w garnku i usmaż faworki na złocisty kolor.

Gdy ostygną, posyp obficie cukrem pudrem.

ciasto na faworki
Ciasto na faworki
Koszt przygotowania dania
5.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
114 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
95

Ciasto na faworki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście na faworki

Faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w głębokim tłuszczu. Najczęściej posypywane są cukrem pudrem.

Podstawą pysznych faworków jest ciasto. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto na faworki. Dzięki niemu Twoje faworki będą pyszne w smaku, dodatkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować mąkę pszenną, żółtka, odrobina spirytusu, cukier, kwaśna śmietana, cukier puder i olej do smażenia. W przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten nie powinien ich spożywać.

Nie ma możliwości zamiany mąki na bezglutenową, zazwyczaj faworki nie wychodzą i nie wyglądają tak, jak powinny wyglądać w oryginalnej wersji.

Ciasto na faworki jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy, że przesianą mąkę przez sitko wsypiesz do miski, dodasz żółtka i resztę składników, a następnie połączysz wszystkie składniki za pomocą rózgi. Następnie przejdź do wyrabiania ciasta w rękach i przełóż je na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkuj ciasto i wytnij romby o długości 3-4 cm, na środku kształtu wytnij charakterystyczną małą dziurkę i zapleć kokardy. Przełóż jeden koniec przez drugi.

W międzyczasie bardzo mocno rozgrzej olej, zacznij smażyć chrusty. Gdy staną się złociste, przestań i wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej. Po usmażeniu warto położyć faworki na ręczniku papierowym, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Gdy chrupkie ciasteczka będą gotowe, posyp je cukrem pudrem.

Zgodnie ze staropolskim zwyczajem faworki przygotowuje się w okresie trwania karnawału, a także w Tłusty Czwartek.

Skoro już wiesz, jak zrobić ciasto na faworki, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj te proste domowe, tradycyjne łakocie. Będzie to dobry pomysł na słodką przekąskę dla całej rodziny lub deser w gronie przyjaciół. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Wartości odżywcze ciasta na faworki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kalorie)
459.94 kcal
114.99 kcal
Białko
4.60 g
1.15 g
Fenyloalanina
0.16 mg
0.04 mg
Brak danych dla: żółtko jajka, śmietana 18%.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście na faworki

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany
54.67 g
13.67 g
Węglowodany przyswajalne
53.98 g
13.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.70 g
0.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz
24.18 g
6.04 g
Tłuszcze nasycone
3.45 g
0.86 g
Tłuszcze nienasycone
20.73 g
5.18 g
Tłuszcze jednonasycone
14.70 g
3.67 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
6.03 g
1.51 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
75.98 mg
19.00 mg

Witaminy w przepisie na ciasto na faworki

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina A
35.15 µg (mcg)
8.79 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.07 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.35 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina E
0.21 mg
0.05 mg
Brak danych dla: spirytus, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
34.25 µg (mcg)
8.56 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.38 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.79 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
86.30 µg (mcg)
21.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
7.82 µg (mcg)
1.95 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto na faworki

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód
6.95 mg
1.74 mg
Potas
60.89 mg
15.22 mg
Wapń
22.70 mg
5.67 mg
Fosfor
66.72 mg
16.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
7.70 mg
1.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.20 mg
0.80 mg
Cynk
0.43 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na faworki 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście na faworki

Lista alergenów dla ciasta na faworki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania ciasta na faworki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Spirytus
10 ml
1 łyżka
40.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 ml
Śmietana 18%
50 g
5 łyżek
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklaki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Koszt składników
62.00
Jak oceniasz przepis na ciasto na faworki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób