Przepis na chrusty z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 30x38

Ciasto francuskie wyciągnij z lodówki i zostaw na kilka minut. Dzięki temu będzie bardziej elastyczne.

Następnie wyciągnij z opakowania i rozłóż na blacie.

Przetnij ciasto wzdłuż dłuższego boku na pół.

Ciasto podziel na paski grubości około 4,5 cm.

Każdy pasek natnij na środku na około 4 cm.

Teraz jeden koniec paska przełóż przez otwór na środku i wywiń na zewnątrz. Zrób tak z każdym paskiem ciasta.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Na papier wyłóż chrusty, zachowując kilka centymetrów odległości między nimi.

Piecz około 10 minut.

Po upieczeniu ostudź i przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Chrusty z ciasta francuskiego oprószone cukrem pudrem
Chrusty z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
6.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
139 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Chrusty z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chrustach z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda, powstało ono przez przypadek, gdy zapominalski cukiernik dodał dodatkową porcję masła do przygotowywanego kruchego ciasta. Przez samych francuzów określane jest ciastem płatkowym (fr. pâte feuilletée). Wynika to z tego, że struktura ciasta francuskiego składa się z kilku warstw. To powoduje, że uzyskany wypiek przechodzi od konsystencji miękkiej i ciągnącej, po twardszą i kruchą, zaspokajając potrzeby najbardziej wymagających smakoszy.

Samo przygotowanie ciasta francuskiego to proces wymagający kilku godzin pracy. Aby wykonać przepis na chrusty z ciasta francuskiego wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie, które można znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym.

Kupując ciasto francuskie, warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli, dzięki czemu jest tanie. W gotowych produktach masło często zastępuje olej roślinny (palmowy) lub margaryna, występuje dodatek cukru (np. w formie glukozy), emulgatorów i substancji zagęszczających.

Ze względu na swój smak ciasto francuskie jest pyszne w wypiekach słodkich i wytrawnych. Przepisy z użyciem ciasta francuskiego, są najczęściej dość łatwe, dlatego może być to dobry pomysł na szybkie danie obiadowe, szybką przekąskę lub dodatek na imprezę. Konsystencja za to umożliwia stworzenie wszelkich kształtów takich jak paluszki, ślimaki, gwiazdki, grzebienie, rożki.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić chrusty z ciasta francuskiego to do ich wykonania potrzebne jest tylko ciasto francuskie i cukier puder. Blat ciasta potnij w paski, a w każdym pasku zrób na środku wycięcie. Teraz wystarczy zawinąć brzeg, przeciągnąć przez środek i wyciągnąć na zewnątrz. Tak przygotowane kawałki ciasta piecz w 200 stopniach przez 10 minut. Upieczone chrusty podawaj posypane cukrem pudrem. Ten prosty przepis to dobre rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować słodką przekąskę w ekspresowym tempie.

Wartości odżywcze chrustów z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(26g)
Energia (kalorie)
536.27 kcal
139.43 kcal
Białko
6.64 g
1.73 g
Fenyloalanina
0.33 mg
0.09 mg

Węglowodany w chrustach z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(26g)
Węglowodany
50.07 g
13.02 g
Węglowodany przyswajalne
48.71 g
12.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.36 g
0.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(26g)
Tłuszcz
34.64 g
9.01 g
Tłuszcze nasycone
10.55 g
2.74 g
Tłuszcze nienasycone
24.08 g
6.26 g
Tłuszcze jednonasycone
19.64 g
5.11 g
Tłuszcze wielonasycone
4.45 g
1.16 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na chrusty z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(26g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.02 mg
0.00 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina E
0.49 mg
0.13 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.36 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.07 mg
Niacyna
3.79 mg
0.99 mg
Foliany
70.91 µg (mcg)
18.44 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chrusty z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(26g)
Sód
226.55 mg
58.90 mg
Potas
55.64 mg
14.47 mg
Wapń
9.18 mg
2.39 mg
Fosfor
54.55 mg
14.18 mg
Magnez
14.55 mg
3.78 mg
Żelazo
2.33 mg
0.61 mg
Cynk
0.48 mg
0.13 mg
Miedź
0.10 mg
0.03 mg
Mangan
0.45 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chrustów z ciasta francuskiego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chrustach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla chrustów z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Cena przygotowania chrustów z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
12.00
Jak oceniasz przepis na chrusty z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób