Karp

karp

Dania z karpia podawane są najczęściej w okresie Bożego Narodzenia. Związane jest to z tradycją. Dodatkowo dania z karpia możemy przygotować jako smaczny obiad rybny dla całej rodziny. Będzie doskonałym wyborem w okresie postnym. Jako dodatki do dań z karpia możemy wykorzystać ziemniaki oraz surówkę z kiszonej kapusty. Jeśli przygotujemy smażonego karpia najlepiej podać go bezpośrednio po usmażeniu.

Karp - polecane przepisy

Karp - pozostałe przepisy

Przepisy na karpia - zbiór pomysłów na karpia na różne sposoby

Dania rybne kojarzą się z okresem Bożego Narodzenia oraz postem. To właśnie w tym okresie najczęściej się gamy po dania z ryb. Z karpia możemy przygotować wiele ciekawych dań, np. możemy usmażyć go w panierce i podać na obiad lub przygotować w galarecie i podać jako smaczną przekąskę na zimno podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepisy na dania z karpia są zróżnicowane jeżeli chodzi o stopień trudności, jednak z przepisem łatwiej wykonać pyszne danie. W dalszej części dowiesz się jak zrobić niektóre dania z wykorzystaniem karpia oraz poznasz ich krótki opis.

Właściwości karpia kuchni i dla zdrowia

Karp – krótki opis ryby

Karp zaliczany jest do ryb słodkowodnych z rodziny karpiowatych. W środowisku naturalnym występuje np. W zlewiskach morza Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego, jednak w celach konsumpcyjnych hodowany jest również w zbiornikach. Karp w naturalnych warunkach może osiągać długość około 1 metra i wagę ponad 30 kg. Karp ze względu na swoje zastosowanie w kuchni zaliczany jest do najważniejszych ryb gospodarczych.

Zastosowanie karpia w kuchni

Produkty rybne cechują się krótkim okresem przydatności do spożycia, dlatego najlepiej przygotować z nich potrawy bezpośrednio po zakupie. Przed przygotowaniem ryby warto dobrze ją oczyścić i wypłukać, aby nie posiadała posmaku mułu.

Doskonałym pomysłem na wykorzystanie karpia w kuchni jest ugotowanie zupy rybnej z dodatkiem warzyw - zupa taka nie dość, że smaczna dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. Kolejnym pomysłem na wykorzystanie karpia jest przygotowanie galarety rybnej - przepisy na ryby w galarecie są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego bez obawy możesz przygotować je na wigilijny stół.

Dania z karpia możemy przygotować także na obiad - w formie pieczonej w piekarniku, smażonej czy gotowanej. Aby posiłek był urozmaicony podaj go z kaszą, ryżem lub ziemniakami oraz surówką z sezonowych warzyw lub z kapustą kiszoną. Karpia można także uwędzić i podawać jako przystawkę. Karp pieczony jest daniem mniej kalorycznym niż karp smażony.

Karp - skład i właściwości odżywcze

Karp to ryba średniotłusta. Cechuje się dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6. Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może korzystanie wpływać na pracę mózgu oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Karp stanowi także źródło niektórych witamin z grupy B, wapnia, fosforu, potasu, żelaza i sodu. Znajdziemy w nim także spore ilości łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego.

Fosfor, który jest obecny w karpiu, zaliczany jest do składników mineralnych. Pełni on w naszym organizmie wiele funkcji. Fosfor bierze udział w mineralizacji kości oraz zębów. Dodatkowo Uczestniczy w przemianach tłuszczów i węglowodanów. Fosfor bierze również udział w przewodzeniu bodźców nerwowych oraz wspomaga utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Przykładowe przepisy na karpia i ich opis

Karp w galarecie

To proste w przygotowaniu danie świetnie sprawdzi się jako zimna przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi, dodatkowo danie możemy zaserwować na wigilijnym stole. Karp w galarecie doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa oraz octu. Do przygotowania karpia w galarecie potrzebujemy ryby, marchewki, pietruszki, selera korzeniowego, żelatyny oraz przypraw. Przepis na karpia w galarecie jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Dodatek warzyw do przygotowania potrawy znacząco podniesie jej wartość odżywczą. Karp w galarecie jest najlepszy na następny dzień.

Karp smażony

Smażony karp w panierce będzie stanowił doskonałą propozycję na smaczny obiad dla całej rodziny. Będzie to doskonały dodatek do ugotowanych ziemniaków oraz surówki z kiszonej kapusty. Do przygotowania smażonej ryby potrzebujemy karpia, cytryny, mąki pszennej, oleju rzepakowego, soli oraz pieprzu. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Przepis na karpia smażonego jest bardzo prosty, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni podczas przygotowywania potraw świątecznych.

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku stanowi doskonałą propozycją na pyszną rybę, którą możemy podać podczas spotkań rodzinnych w okresie Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. Poza karpiem do przygotowania potrawy będziemy potrzebować rodzynek, migdałów, cebuli, bulionu warzywnego, oleju rzepakowego, natki pietruszki, soli, pieprzu, ziela angielskiego oraz liści laurowych. Przepis jest stosunkowo prosty, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Karp po żydowsku będzie charakteryzował się słodkim posmakiem - dlatego danie może posmakować fanom słodkości. Karp po żydowsku najlepiej smakuje na ciepło, jednak bez obawy możemy podać go również na zimno. Karp po żydowsku to dobry pomysł na smaczną przystawkę.

Zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia to propozycja na smaczną zupę, bogatą w białko pochodzenia zwierzęcego. Przepis jest bardzo prosty a do jego wykonania potrzebujemy tylko karpia, marchewki, pietruszki, selera korzeniowego, cebuli, soli, pieprzu, ziela angielskiego oraz liści laurowych. Zupę możemy udekorować natką pietruszki, która sprawi, że danie zyska nie tylko na smaku, ale także zostanie wzbogacone w wiele cennych składników mineralnych oraz witamin, które dostarczamy do naszego organizmu w odpowiednich ilościach wspomagają jego funkcjonowanie. Zupa rybna z karpia to dobry pomysł na danie świąteczne.

Karp w zalewie octowej

Zalewa octowa doskonale zakonserwuje rybę, dlatego bez obawy będziemy mogli przechowywać ją przez okres zimowy. Dodatkowo karp w zalewie octowej będzie stanowił świetną propozycje na przekąskę, którą możemy podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Do wykonania potrawy potrzebujemy tylko filetów z karpia, mąki pszennej oraz cebuli. Zalewę octową przygotujemy z octu spirytusowego, ziela angielskiego, liści laurowych, soli oraz pieprzu. Aby danie było mniej kaloryczne karpia warto upiec w piekarniku. Karp pieczony jest bowiem mniej kaloryczny niż karp smażony. Rybę możemy podać z dodatkiem pieczywa. Karp w zalewie octowej jest najlepszy po kilku dniach spędzonych w marynacie.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto