Przepis na zupę z karpia krok po kroku

Składniki
  • Marchewka 160 g
  • Seler korzeniowy 80 g
  • Pietruszka 80 g
  • Natka pietruszki 20 g
  • Karp cały 1000 g możesz użyć samych głów i ogonów
  • Por 50 g
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, sitko

Warzywa obierz, wrzuć do garnka z 3 liśćmi laurowymi, natkę pietruszki, 4 ziarenkami ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu i zalej wodą.

Gotuj warzywa na wolnym ogniu, przez 20 minut.

Z głów karpia usuń oczy oraz skrzela i pokrój rybę na mniejsze kawałki.

Wrzuć kawałki ryby do bulionu i gotuj kolejne 20 minut na wolnym ogniu.

Odcedź zupę i wyrzuć natkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz głowę i ogon.

Warzywa pokrój w plasterki a resztę ryby delikatnie rozdrobnij i dodaj do zupy.

Podawaj z pieczywem, oraz opcjonalnie zabiel zupę śmietaną.

Biało-złota miseczka z zupą z karpia na spodeczku. Obok znajdują się złote gwiazdki i gałązki świerku.
zupa z karpia
Koszt przygotowania dania
29.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
554 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
44

Zupa z karpia - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie z karpia

Karp to ryba, która kojarzy się wszystkim z Bożym Narodzeniem i niestety jest też jedzona prawie wyłącznie w tym świątecznym okresie. To oczywiście zdecydowanie za rzadko, ponieważ karp, tak jak i inne ryby zawiera kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które między innymi pozytywnie wpływają na odporność, którą wiele osób zaczęło się przejmować dopiero w dobie pandemii wirusa SARS-CoV-2. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają też pracę mózgu, dlatego zalecane jest zwrócenie na nie szczególnej uwagi u osób starszych, aby zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym. Kwasami DHA i EPA wzbogacane są także mleka modyfikowane dla dzieci. Zalecane spożycie ryb wynosi 2-3 porcje w tygodniu, którego niestety mało kto przestrzega w Polsce. Żeby to zmienić, polecam między innymi zupę z karpia. Jeżeli kupisz na wigilię karpia i nie wiesz co zrobić z głowy karpia, to zrób zupę, żeby jej nie zmarnować. Jest to pyszna, tradycyjna, wigilijna zupa z głowy karpia. Zupa z karpia może być zrobiona z głowy i ogona karpia, a także z całej ryby. Jeżeli nie wiesz jak ugotować zupę rybną z karpia, to już przechodzimy do części o tym, jak zrobić zupę rybną z karpia. Zaczynamy od ugotowania wywaru warzywnego z przyprawami. Gotujemy go około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy karpia. Z głów ryby należy wyciąć skrzela oraz oczy. Tak przygotowane głowy i ogony dodajemy do bulionu i gotujemy jeszcze 20 minut. Ugotowaną zupę przecedzamy przez sitko. Głowy z ogonami należy wyrzucić a warzywa pokroić w kostkę lub plasterki i wrzucić ponownie do zupy. Zupę można dodatkowo zabielić śmietaną i nasza pyszna i aromatyczna zupa z karpia jest gotowa. Jeżeli zostało Ci mięso z karpia, to możesz wrzucić je do zupy, dzięki czemu wzbogacisz ją w białko i będzie jeszcze smaczniejsza. Żeby była bardziej treściwa, możesz podawać ją z pieczywem, grzankami lub drobnymi lanymi kluseczkami. Taką zupę możesz podawać zarówno na wigilię, ponieważ nie zawiera mięsa, oraz na zwykłe codzienne obiady, aby zwiększyć spożycie ryb, jak i wykorzystać te części, jak głowy i ogony, które zwykle są wyrzucane.

Wartości odżywcze zupy z karpia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (525g)
Energia (kalorie)
105.53 kcal
554.04 kcal
Białko
13.16 g
69.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (525g)
Tłuszcz
4.11 g
21.59 g
Tłuszcze nasycone
1.36 g
7.15 g
Tłuszcze nienasycone
2.75 g
14.44 g
Tłuszcze jednonasycone
1.69 g
8.88 g
Brak danych dla: por.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.06 g
5.56 g

Witaminy w przepisie na zupę z karpia

Na 100g
Na porcję (525g)
Witamina B6
0.18 mg
0.93 mg
Tiamina
0.11 mg
0.56 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.31 mg
Niacyna
1.41 mg
7.38 mg
Foliany
21.78 µg (mcg)
114.37 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę z karpia

Na 100g
Na porcję (525g)
Sód
51.05 mg
268.01 mg
Potas
329.70 mg
1730.91 mg
Wapń
41.95 mg
220.24 mg
Fosfor
315.39 mg
1655.79 mg
Magnez
26.79 mg
140.65 mg
Żelazo
1.17 mg
6.12 mg
Cynk
1.17 mg
6.12 mg
Miedź
0.07 mg
0.35 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z karpia 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z karpia

Lista alergenów dla zupy z karpia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp cały

Cena przygotowania zupy z karpia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Karp cały
1000 g
możesz użyć samych głów i ogonów
50.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 1000 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
68.00
Łączny koszt
29.60
Jak oceniasz przepis na zupę z karpia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób