Karp po grecku

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karp po grecku podany na półmisku.
Karp po grecku
Karp po grecku to pomysł na wspaniały posiłek, który sprawdzi się nie tylko na wigilijny stół, ale także na co dzień. Zawiera spory dodatek warzyw i przypraw.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 35 min
526 kcal
Kcal w porcji
391 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karp filet (800 g)
  • Mąka ziemniaczana (100 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli (150 g)
  • Koncentrat pomidorowy (50 g)
  • Ocet spirytusowy (15 ml)
  • Marchewka (500 g)
  • Pietruszka (200 g)
  • Seler korzeniowy (200 g)
  • Cebula (200 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Przepis na karpia po grecku krok po kroku

Rybę przypraw solą i pieprzem i oprósz mąką.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim rybę. Następnie odłóż ją na półmisek.

Warzywa, oprócz cebuli obierz i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną w kostkę cebulę oraz pozostałe składniki.

Zalej je przecierem, dodaj koncentrat i ocet.

Sos gotuj przez 20 minut. Dopraw do smaku.

Rybę ułóż w półmisku, a na nią wyłóż sos z warzywami.

Jak oceniasz przepis na karpia po grecku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat karpia po grecku

Karp po grecku to pomysł na wspaniały posiłek, który sprawdzi się nie tylko na wigilijny stół, ale także na co dzień. Zawiera spory dodatek warzyw i przypraw. Ryba po grecku to jedna z tych potraw, którą znają wszyscy. Pojawia się na wszystkich imprezach, ze względu na łatwość wykonania i pyszny smak. Bazą całości jest ryba, w wersji wigilijnej karp, a także jarzyny. Jest tak gęsta, że nie potrzebuje dodatków.

Przepis na karpia po grecku to idealna propozycja dla każdego, kto szuka przepisu na rybę, która jest najlepsza. To najlepszy i sprawdzony przepis na rybę w warzywach, która zawsze się udaje. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karpia w sosie, to ta receptura sprawdzi się fantastycznie. Ryby wciąż pojawiają się w menu większości osób zbyt rzadko, dlatego warto wypróbować przepisu, który pozwala to zmienić. Karp jest świetnym wyborem, gdyż jest rybą o wyjątkowym smaku, a w tym daniu nabiera szlachetności. Jest to również jeden z najpopularniejszych gatunków ryb wśród Polaków. Karp jest bardzo wartościowy, gdyż dostarcza niezbyt dużo kalorii, za to naprawdę sporo białka i witamin. To wspaniałe źródło zdrowych tłuszczów, które korzystnie wpływają na cały organizm, zwłaszcza na układ krwionośny i nerwowy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karpia po grecku, tak by ryba była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Całość podana w sosie greckim jest tak smaczna, że sprawdzi się nie tylko na święta. Ryba połączona jest w nim również z warzywami. W tym przypadku zostały użyte marchewki, pietruszka i seler. Warzywa można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce i włączyć do dania. Pięknie się prezentują, podkręcają smak i sprawiają, że całość jest jeszcze bardziej zdrowa. Ryba tak przygotowana dobrze się prezentuje, jest pełna smaku, a do tego stanowi niezwykle pożywne danie. To ze względu na spore ilości białka. Ten karp w tradycyjnej odsłonie jest po prostu świetnym posiłkiem. To całkowicie postny posiłek, dlatego w pełni nadaje się na wigilijną kolację.

Alergeny w karpiu po grecku

Lista alergenów dla karpia po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze karpia po grecku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(391g)
Energia (kcal)
134.67
526.54
Białko (g)
7.09
27.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(391g)
Węglowodany (g)
9.68
37.86
Węglowodany przyswajalne (g)
7.91
30.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.77
6.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(391g)
Tłuszcz (g)
7.60
29.73
Tłuszcze nasycone (g)
1.21
4.73
Tłuszcze nienasycone (g)
6.39
25.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.56
17.85
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.83
7.15
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.52
88.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(391g)
Witamina A (µg (mcg))
184.39
720.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.52
2.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.33
20.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
8.43
32.95
Witamina E (mg)
0.81
3.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.07
12.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.21
4.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.21
75.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1805.39
7059.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(391g)
Sód (mg)
46.58
182.14
Potas (mg)
344.14
1345.59
Wapń (mg)
34.46
134.76
Fosfor (mg)
178.90
699.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.16
82.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
3.36
Cynk (mg)
0.71
2.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karpia po grecku 46
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karpia po grecku

Koszt składników
82.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp filet
800 g
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
26.00
Za 800 g
Mąka ziemniaczana
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Przecier pomidorowy bez soli
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Ocet spirytusowy
15 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.09
Za 15 ml
Marchewka
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Pietruszka
200 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
82.50