Przepis na karpia po grecku krok po kroku
- Karp filet 800 g
- Mąka ziemniaczana 100 g
- Olej rzepakowy 100 ml
- Przecier pomidorowy bez soli 150 g
- Koncentrat pomidorowy 50 g
- Ocet spirytusowy 15 ml
- Marchewka 500 g
- Pietruszka 200 g
- Seler korzeniowy 200 g
- Cebula 200 g
- Oliwa z oliwek 30 ml
Rybę przypraw solą i pieprzem i oprósz mąką.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim rybę. Następnie odłóż ją na półmisek.
Warzywa, oprócz cebuli obierz i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną w kostkę cebulę oraz pozostałe składniki.
Zalej je przecierem, dodaj koncentrat i ocet.
Sos gotuj przez 20 minut. Dopraw do smaku.
Rybę ułóż w półmisku, a na nią wyłóż sos z warzywami.
Często zadawane pytania
-
Karp w galarecie
-
Karp smażony
-
Karp wigilijny
-
Karp po żydowsku
-
Zupa rybna z karpia
-
Karp pieczony
-
Faworki z karpia
-
Zupa z karpia
-
Karp w zalewie octowej
-
Karp na wigilię
-
Karp w śmietanie
-
Tradycyjny karp smażony
-
Zupa z głów karpia
-
Węgierska zupa rybna
-
Karp smażony w panierce
-
Karp w mleku
-
Karp na święta
-
Karp

(liczba kalorii)
Karp po grecku - cechy przepisu
Więcej o karpiu po grecku
Karp po grecku to pomysł na wspaniały posiłek, który sprawdzi się nie tylko na wigilijny stół, ale także na co dzień. Zawiera spory dodatek warzyw i przypraw. Ryba po grecku to jedna z tych potraw, którą znają wszyscy. Pojawia się na wszystkich imprezach, ze względu na łatwość wykonania i pyszny smak. Bazą całości jest ryba, w wersji wigilijnej karp, a także jarzyny. Jest tak gęsta, że nie potrzebuje dodatków.
Przepis na karpia po grecku to idealna propozycja dla każdego, kto szuka przepisu na rybę, która jest najlepsza. To najlepszy i sprawdzony przepis na rybę w warzywach, która zawsze się udaje. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karpia w sosie, to ta receptura sprawdzi się fantastycznie. Ryby wciąż pojawiają się w menu większości osób zbyt rzadko, dlatego warto wypróbować przepisu, który pozwala to zmienić. Karp jest świetnym wyborem, gdyż jest rybą o wyjątkowym smaku, a w tym daniu nabiera szlachetności. Jest to również jeden z najpopularniejszych gatunków ryb wśród Polaków. Karp jest bardzo wartościowy, gdyż dostarcza niezbyt dużo kalorii, za to naprawdę sporo białka i witamin. To wspaniałe źródło zdrowych tłuszczów, które korzystnie wpływają na cały organizm, zwłaszcza na układ krwionośny i nerwowy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karpia po grecku, tak by ryba była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Całość podana w sosie greckim jest tak smaczna, że sprawdzi się nie tylko na święta. Ryba połączona jest w nim również z warzywami. W tym przypadku zostały użyte marchewki, pietruszka i seler. Warzywa można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce i włączyć do dania. Pięknie się prezentują, podkręcają smak i sprawiają, że całość jest jeszcze bardziej zdrowa. Ryba tak przygotowana dobrze się prezentuje, jest pełna smaku, a do tego stanowi niezwykle pożywne danie. To ze względu na spore ilości białka. Ten karp w tradycyjnej odsłonie jest po prostu świetnym posiłkiem. To całkowicie postny posiłek, dlatego w pełni nadaje się na wigilijną kolację.
Wartości odżywcze karpia po grecku
Energia i białka
(391g)
Węglowodany w karpiu po grecku
(391g)
Tłuszcze
(391g)
Witaminy w przepisie na karpia po grecku
(391g)
Składniki mineralne w przepisie na karpia po grecku
(391g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w karpiu po grecku
Lista alergenów dla karpia po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Karp filet
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy