Karp w szarym sosie

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karp wigilijny na białym talerzu
Karp w szarym sosie
Karp w szarym sosie to opcja dla wszystkich miłośników tej wspaniałej ryby. Karp podany w ciekawym sosie jest doskonałą opcją na wigilijną rodzinną kolację.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 80 min
525 kcal
Kcal w porcji
493 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karp filet (1000 g)
  • Marchewka (135 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Seler korzeniowy (200 g)
  • Cebula (400 g)
  • Masło (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (10 g)
  • Cukier (10 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Rodzynki (30 g)
  • Migdały (30 g)
  • Śmietana 18% (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na karpia w szarym sosie krok po kroku

Rybę umyj, pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż do dużego garnka. Warzywa oczyść i również pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do garnka i zalej 2 l wrzącej wodą. Gotuj na małym ogniu.

Po ok. 20 min gotowania dodaj przyprawy i gotuj jeszcze przez 40 min.

Na patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki, następnie dodaj zimnego rybnego wywaru. Wymieszaj i zagotuj.

Na suchej patelni zarumień cukier, następnie dodaj kilka łyżek zimnej wody i wlej do sosu.

Sos zagotuj i dodaj do niego rodzynki i migdały. Dopraw solą i sokiem z cytryny oraz dodaj śmietanę.

Rybę ostrożnie wyjmij z wywaru i odcedź.

Wyłóż na półmisek i polej obficie przygotowanym szarym sosem.

Jak oceniasz przepis na karpia w szarym sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat karpia w szarym sosie

Karp w szarym sosie to opcja dla wszystkich miłośników tej wspaniałej ryby. Karp podany w ciekawym sosie jest doskonałą opcją na wigilijną rodzinną kolację. Możesz podawać go samodzielnie lub z dodatkiem skrobiowym, dzięki czemu będzie wspaniałym wyborem również na obiad.

Przepis na karpia w szarym sosie to najlepszy pomysł na święta. Ten wigilijny karp jest smaczny i pięknie się prezentuje. Całość jest tak smaczna, że nie potrzebuje żadnych dodatków, ale można rybę podawać z pieczywem, dzięki czemu będzie bardziej sycąca. Ryba tak przygotowana dobrze się prezentuje, jest pełna smaku, a do tego stanowi niezwykle pożywne danie. To ze względu na spore ilości białka. Ten wigilijny karp w nowej odsłonie jest po prostu świetnym posiłkiem. Wystarczy kilka chwil, by przygotować danie, a efekt końcowy prezentuje się niezwykle zjawiskowo i dekoracyjnie. W tym wydaniu karpia podaje się z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu. Sos ten przygotowuje się nie tylko na bazie długo gotowanego wywaru, ale również bakalii. Dzięki temu ma tak wspaniały smak. Najlepiej wykorzystać do niego rodzynki oraz migdały. Podduszone rodzynki uwolnią sporo słodyczy, która doskonale komponuje się z lekkim smakiem ryby. Karp gotowany w warzywnym wywarze, następnie podany w sosie, to pomysł idealny na danie zdrowe, a wciąż smakujące fantastycznie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karpia w szarym sosie, by był pyszny i ciekawy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Wigilia to czas, kiedy karp gości częściej na stole, jednak ryba ta ma w sobie taki potencjał, że powinna się pojawiać w menu znacznie częściej. Dostarcza bowiem bardzo dużo białka, a niezbyt wiele kalorii. Jest również świetnym źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny, a także nerwowy. Dodatkowo karp pozwala dostarczyć witaminy D czy cynku, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania odporności. Ta ryba jest naprawdę zdrowa, dlatego powinna gościć na talerzu znacznie częściej niż raz do roku. To danie jest świetnym sposobem, by włączyć ją do swojej diety w sposób łatwy i naprawdę smaczny.

Alergeny w karpiu w szarym sosie

Lista alergenów dla karpia w szarym sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze karpia w szarym sosie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza dużo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(493g)
Energia (kcal)
106.57
525.40
Białko (g)
10.03
49.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(493g)
Węglowodany (g)
6.81
33.58
Węglowodany przyswajalne (g)
5.56
27.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.25
6.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(493g)
Tłuszcz (g)
4.37
21.53
Tłuszcze nasycone (g)
1.54
7.59
Tłuszcze nienasycone (g)
2.83
13.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.86
9.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
4.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.34
174.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(493g)
Witamina A (µg (mcg))
71.11
350.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.77
Witamina B12 (µg (mcg))
0.78
3.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.25
25.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
12.54
61.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.84
4.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.51
46.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.47
Ryboflawina (mg)
0.07
0.37
Niacyna (mg)
1.14
5.64
Foliany (µg (mcg))
19.60
96.61
Beta karoten (µg (mcg))
620.37
3058.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(493g)
Sód (mg)
42.46
209.34
Potas (mg)
299.05
1474.33
Wapń (mg)
41.06
202.43
Fosfor (mg)
244.36
1204.68
Magnez (mg)
26.24
129.35
Żelazo (mg)
0.98
4.82
Cynk (mg)
0.93
4.59
Miedź (mg)
0.08
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny karpia w szarym sosie 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karpia w szarym sosie

Koszt składników
89.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp filet
1000 g
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 1000 g
Marchewka
135 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Rodzynki
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Migdały
30 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 30 g
Śmietana 18%
25 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
89.70