Tradycyjny karp smażony

Opublikowano: 01.05.2022 r., 20:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny karp smażony podany na talerzyku.
Tradycyjny karp smażony
Tradycyjny karp smażony będzie doskonałą opcją dla każdego, kto szuka ciekawego pomysłu na prosty posiłek dla całej rodziny. Głównym składnikiem jest pyszna ryba.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
368 kcal
Kcal w porcji
196 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karp dzwonko (1000 g)
  • Sok z cytryny (15 ml)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na tradycyjnego karpia smażonego krok po kroku

Karpia umyj i osusz. Pokrój go na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, a później skrop sokiem z cytryny.

Na talerz wysyp bułkę i otocz w niej każdy kawałek ryby.

Na patelni podsmaż olej i podsmaż każdy kawałek po 5 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na tradycyjnego karpia smażonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat tradycyjnego karpia smażony

Tradycyjny karp smażony będzie doskonałą opcją dla każdego, kto szuka ciekawego pomysłu na prosty posiłek dla całej rodziny. Głównym składnikiem jest pyszna ryba.

Przepis na tradycyjnego karpia smażonego stanowi doskonały pomysł na danie na wigilię. To naprawdę dobry pomysł na kolację. Całość jest tak smaczna, że nie potrzebuje żadnych dodatków, ale można rybę podawać z pieczywem, dzięki czemu będzie bardziej sycąca. To najlepszy i sprawdzony przepis na rybę. Wystarczy kilka chwil, by przygotować danie, a efekt końcowy prezentuje się niezwykle zjawiskowo i dekoracyjnie. To doskonały pomysł na pyszne danie, które można zjadać nie tylko od święta. Przygotowany w taki sposób jest po prostu najlepszy. Można wykorzystać go również jako smaczny dodatek do obiadu. Jest niezwykle pyszny, zwłaszcza podany z chrupiącą panierką. To dobry sposób również dla początkujących kucharzy. W tym przepisie filet jest smażony, jednak równie dobrze może być on pieczony. W opcji z piekarnika sprawdzi się zwłaszcza dla osób na diecie, gdyż zawiera mniej tłuszczu i jest bardziej lekkostrawny. By go przygotować wystarczy tylko po panierowaniu ułożyć go na dnie naczynia i piec aż do zarumienienia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tradycyjnego karpia smażonego na patelni, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Możesz do niego wykorzystać zarówno filety, jak i dzwonki. Jej głównym składnikiem jest oczywiście karp. Dostarcza bowiem bardzo dużo białka, a niezbyt wiele kalorii. Jest również świetnym źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny, a także nerwowy. Dodatkowo karp pozwala dostarczyć witaminy D czy cynku, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania odporności. Ta ryba jest naprawdę zdrowa, dlatego powinna gościć na talerzu znacznie częściej niż raz do roku. Ryba tak przygotowana dobrze się prezentuje, jest pełna smaku, a do tego stanowi niezwykle pożywne danie. To ze względu na spore ilości białka. Ten wigilijny karp w nowej odsłonie jest po prostu świetnym posiłkiem.

Alergeny w tradycyjnym karpiu smażonym

Lista alergenów dla tradycyjnego karpia smażony przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp dzwonko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze tradycyjnego karpia smażony

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na obróbkę termiczną nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(196g)
Energia (kcal)
187.94
368.36
Białko (g)
16.29
31.94
Fenyloalanina (mg)
0.65
1.28
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(196g)
Węglowodany (g)
6.22
12.18
Węglowodany przyswajalne (g)
5.83
11.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.76
Sacharoza (cukier) (g)
0.01
0.01
Glukoza (g)
0.17
0.33
Fruktoza (g)
0.22
0.44
Skrobia (g)
5.08
9.96
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(196g)
Tłuszcz (g)
10.33
20.24
Tłuszcze nasycone (g)
2.12
4.15
Tłuszcze nienasycone (g)
8.21
16.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.44
10.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.77
5.43
Cholesterol (mg)
56.17
110.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(196g)
Witamina A (µg (mcg))
7.66
15.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.33
2.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.49
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
21.02
41.20
Witamina E (mg)
0.60
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.66
15.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.96
3.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.13
43.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(196g)
Sód (mg)
104.01
203.87
Potas (mg)
301.40
590.74
Wapń (mg)
50.54
99.07
Fosfor (mg)
367.34
719.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.42
55.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.47
2.88
Cynk (mg)
1.38
2.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnego karpia smażony 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tradycyjnego karpia smażony

Koszt składników
58.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp dzwonko
1000 g
16.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
40.00
Za 1000 g
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
58.80