Ryba z grilla

Opublikowano: 02.04.2021 r., 13:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Na prostokątnym talerzu znajdują się dwa filety ryby z grilla. talerz stoi na kolorowej szmatce. W oddali widać surówkę ze świeżych warzyw. Obok talerza leży metalowy widelec.
Ryba z grilla
Ryba z grilla to idealny pomysł na dodatek do dania obiadowego. Świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej oraz redukcyjnej. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Grillowanie 40 min
257 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Karp filet wypatroszony (300 g)
  • Masło (30 g)
  • Cytryna (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
folia aluminiowa, praska do czosnku, grill, miska

Przepis na rybę z grilla krok po kroku

Karpia umyj pod zimną bieżącą wodą i osusz go ręcznikiem kuchennym.

W miseczce wymieszaj masło z posiekanym koperkiem, pietruszką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem.

Do wnętrza karpia włóż 3/4 masła z przyprawami.

Pozostałym masłem posmaruj karpia z wierzchu oraz ułóż na nim plastry cytryny.

Rybę owiń w folię aluminiową i włóż na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie grilluj rybę w folii na rozgrzanym grillu po 15-20 minut z każdej strony.

Rybę możesz podać z surówką warzywną oraz upieczonymi ziemniakami.

Jak oceniasz przepis na rybę z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat ryby z grilla

Ryba z grilla to świetny pomysł na spotkania ze znajomymi na grillu wakacyjnym. A zatem jak przygotowywać rybę na grilla? Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Jedyne czego potrzebujesz to dowolna ryba, trochę masła, cytryna oraz przyprawy. A jak przyprawić rybę na grilla? Przygotuj sól, pieprz, natkę pietruszki, czosnek oraz koperek - przyprawy te wymieszaj z masłem i dokładnie posmaruj nim rybę. Kolejnym pytaniem jest jak grillować rybę? Otóż możesz zrobić to na różne sposoby. Pierwszy z nich to użycie rusztu rozgrzanego grilla tradycyjnego, wtedy rybę najlepiej grillować w folii aluminiowej. Drugim sposobem jest grillowanie ryby na grillu elektrycznym, wtedy możesz grillować rybę bez użycie folii. A trzecim sposobem jest ugrillowanie ryby na specjalnej patelni grillowej. Kolejnym pytaniem jest jak zrobić rybę na grillu - otóż wystarczy dobre przyprawienie ryby i pilnowanie jej na grillu. Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz karpia, masła, cytryny oraz przypraw wymienionych wyżej.

Karp, jako ryba użyta w tym przepisie, dostarczy do naszego organizmu korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Wspomagają one pracę mózgu, zmniejszają ryzyko udaru mózgu oraz zawału mięśnia sercowego. Znajdziemy w nim rownież łatwoprzyswajalne białko, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas, żelazo i sód. Karp uznawany jest za świąteczną rybę Bożonarodzeniową. Można przygotować go na wiele różnych sposobów (grillowany, smażony, pieczony, w galarecie z wywaru warzywnego).

Podsumowując grillowana ryba to idealna propozycja na wiele spotkań rodzinnych. Świetnie sprawdzi się z dodatkami węglowodanowymi (np. ryż, makaron, ziemniaki, pieczywo) oraz sałatką ze świeżych warzyw lub z kapustą kiszoną. W tym przepisie dowiesz się również jak zrobić karpia na grillu. Przepis jest bowiem uniwersalny, możesz użyć dowolnej świeżej ryby. Jest to dobra alternatywa na włączenie do diety tłustych ryb morskich. Koniecznie wypróbuj tego pomysłu na wakacyjny posiłek serwowany z grilla.

Alergeny w rybie z grilla

Lista alergenów dla ryby z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ryby z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
171.97
257.96
Białko (g)
15.39
23.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
0.54
0.81
Węglowodany przyswajalne (g)
0.38
0.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
11.77
17.65
Tłuszcze nasycone (g)
6.28
9.41
Tłuszcze nienasycone (g)
5.49
8.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.00
6.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.49
2.23
Cholesterol (mg)
75.00
112.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
66.40
99.60
Witamina B6 (mg)
0.17
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
1.33
1.99
Witamina C (mg)
3.03
4.54
Witamina D (µg (mcg))
21.17
31.76
Witamina E (mg)
0.75
1.12
Retinol (µg (mcg))
65.23
97.84
Tiamina (mg)
0.11
0.16
Ryboflawina (mg)
0.06
0.08
Niacyna (mg)
1.41
2.12
Foliany (µg (mcg))
13.74
20.61
Beta karoten (µg (mcg))
13.71
20.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
43.06
64.59
Potas (mg)
295.37
443.06
Wapń (mg)
38.69
58.03
Fosfor (mg)
358.69
538.03
Magnez (mg)
25.49
38.23
Żelazo (mg)
1.07
1.60
Cynk (mg)
1.28
1.92
Miedź (mg)
0.06
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby z grilla 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby z grilla

Koszt składników
19.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp filet
300 g
wypatroszony
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
9.75
Za 300 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cytryna
20 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 g
Koszt składników
19.30