Karp wigilijny

Opublikowano: 31.08.2022 r., 20:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karp wigilijny podany na białym talerzu. Karp ozdobiony jest plastrami cytryny.
Karp wigilijny
Karp wigilijny to doskonała propozycja na rybę nie tylko na święta. Karp smażony doskonale smakuje z ugotowanymi ziemniakami oraz z kapustą kiszoną. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
483 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karp dzwonko (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (70 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do ryb
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na karpia wigilijnego krok po kroku

Dzwonka z karpia umyj, osusz i dopraw przyprawą do ryb. Karpia włóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Po tym czasie na patelni dobrze rozgrzej olej rzepakowy.

Rybę obtocz dokładnie w mące i smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu po około 5 minut na stronę (ryba powinna się zarumienić).

Każdą porcję ryby smaż na nowym tłuszczu.

Gotową rybę przełóż na półmisek i podaj podczas kolacji wigilijnej.

Jak oceniasz przepis na karpia wigilijnego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,5% osób

Więcej informacji na temat karpia wigilijnego

Karp wigilijny to doskonały pomysł na smażone danie podawane na święta Bożego Narodzenia. Smaczny karp smażony świetnie sprawdzi się również jako dodatek do dania obiadowego. Karp smażony to doskonały dodatek do ugotowanych ziemniaków oraz surówki z kiszonej kapusty. Sprawdzony przepis na karpia wigilijnego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tradycyjnej potrawy wigilijnej potrzebne będą następujące produkty: dzwonko z karpia, maka pszenna, olej rzepakowy oraz przyprawa do ryb. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

jak zrobić karpia wigilijnego? Dzwonka z karpia umyj, osusz i dopraw przyprawą do ryb. Karpia włóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie na patelni dobrze rozgrzej olej rzepakowy. Rybę obtocz dokładnie w mące i smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu po około 5 minut na stronę (ryba powinna się zarumienić). Każdą porcję ryby smaż na nowym tłuszczu. Gotową rybę przełóż na półmisek i podaj podczas kolacji wigilijnej.

Karp to ryba średnio-tłusta. Cechuje się dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6. Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może korzystanie wpływać na pracę mózgu oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Karp stanowi także źródło niektórych witamin z grupy B, wapnia, fosforu, potasu, żelaza i sodu. Znajdziemy w nim także spore ilości łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Fosfor, który jest obecny w karpiu, zaliczany jest do składników mineralnych. Pełni on w naszym organizmie wiele funkcji. Fosfor bierze udział w mineralizacji kości oraz zębów. Dodatkowo uczestniczy w przemianach tłuszczów i węglowodanów.

Podsumowując pyszny karp smażony świetnie sprawdzi się jako danie podane na wigilijnym stole. Można go także przygotować na co dzień. Karp jest dobry do spożycia na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu, jednak można go spożywać również na zimno. Można także przygotować rybę w całości i zrobić ją w galarecie.

Alergeny w karpiu wigilijnym

Lista alergenów dla karpia wigilijnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp dzwonko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze karpia wigilijnego

na 100g gotowej potrawy

Karp wigilijny to tradycyjna potrawa podawana podczas kolacji wigilijnej. Danie jest smażone, dlatego osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego powinny unikać spożycia karpia smażonego — w tym przypadku warto spożywać rybę pieczoną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
193.42
483.55
Białko (g)
16.44
41.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.22
15.56
Węglowodany przyswajalne (g)
6.22
15.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
10.91
27.28
Tłuszcze nasycone (g)
2.13
5.33
Tłuszcze nienasycone (g)
8.78
21.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
42.14
105.34
Potas (mg)
295.47
738.68
Wapń (mg)
36.67
91.67
Żelazo (mg)
1.53
3.84
Szacunkowy indeks glikemiczny karpia wigilijnego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karpia wigilijnego

Koszt składników
58.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp dzwonko
1000 g
16.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
40.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
70 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Koszt składników
58.00