Jak smażyć karpia?

1. Na początek przygotuj dzwonki lub filety karpia, sól, mąkę oraz olej rzepakowy.

2. Mięso ryby umyj, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą oraz pieprzem.

3. Rybę obtocz w mące i strzep jej nadmiar.

4. Na patelni rozgrzej olej.

5. Rybę smaż na oleju rzepakowym z dwóch stron.

6. Filet z karpia smaż od strony skóry przez około 5 minut, następnie odwróć go na drugą stronę i smaż 3 minuty.

7. Dzwonki z karpia smaż na rozgrzanym tłuszczu po 5-6 minut z jednej strony.

Zobacz pytania podobne do jak smażyć karpia?

To może wydać Ci się interesujące

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Jak smażyć karpia? Co jeszcze warto wiedzieć?

Smażony karp często podawany jest podczas kolacji wigilijnej. W dalszej części dowiesz się jak usmażyć filety oraz dzwonki karpia. Sprawdzony przepis na karpia smażonego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A więc jak smażyć karpia? Na początek przygotuj dzwonki lub filety karpia, sól, mąkę oraz olej rzepakowy. Mięso ryby umyj, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą oraz pieprzem. Rybę obtocz w mące i strzep jej nadmiar. Na patelni rozgrzej olej. Rybę smaż na oleju rzepakowym z dwóch stron. A ile czasu smażyć karpia? Filet z karpia smaż od strony skóry przez około 5 minut, następnie odwróć go na drugą stronę i smaż 3 minuty. Dzwonki z karpia smaż na rozgrzanym tłuszczu po 5-6 minut z jednej strony.

A do czego jeszcze możesz wykorzystać karpia? Doskonałym pomysłem na wykorzystanie karpia w kuchni jest ugotowanie zupy rybnej z dodatkiem warzyw - zupa taka nie dość, że smaczna dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. Kolejnym pomysłem na wykorzystanie karpia jest przygotowanie galarety rybnej - przepisy na ryby w galarecie są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego bez obawy możesz przygotować je na wigilijny stół. Dania z karpia możemy przygotować także na obiad - w formie pieczonej w piekarniku, smażonej czy gotowanej. Aby posiłek był urozmaicony, podaj go z kaszą, ryżem lub ziemniakami oraz surówką z sezonowych warzyw, lub z kapustą kiszoną. Karpia można także uwędzić i podawać jako przystawkę. Karp pieczony jest daniem mniej kalorycznym niż karp smażony.

Karp zaliczany jest do ryb słodkowodnych z rodziny karpiowatych. W środowisku naturalnym występuje np. W zlewiskach Morza Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego, jednak w celach konsumpcyjnych hodowany jest również w zbiornikach. Karp w naturalnych warunkach może osiągać długość około 1 metra i wagę ponad 30 kg. Karp ze względu na swoje zastosowanie w kuchni zaliczany jest do najważniejszych ryb gospodarczych. Karp to ryba średnio-tłusta. Cechuje się dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6. Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może korzystanie wpływać na pracę mózgu oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Karp stanowi także źródło niektórych witamin z grupy B, wapnia, fosforu, potasu, żelaza i sodu. Znajdziemy w nim także spore ilości łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Fosfor, który jest obecny w karpiu, zaliczany jest do składników mineralnych. Pełni on w naszym organizmie wiele funkcji. Fosfor bierze udział w mineralizacji kości oraz zębów. Dodatkowo uczestniczy w przemianach tłuszczów i węglowodanów.

Podsumowując: wiesz już, jak smażyć karpia. Karp smażony dobrze smakuje z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty oraz z gotowanymi ziemniakami. Karpia najlepiej smażyć po osuszeniu go, aby tłuszcz nie pryskał oraz panierka z mąki była bardziej chrupiąca.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto