Marynata do karpia

Opublikowano: 12.03.2023 r., 12:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynata do karpia podana w owalnej misce. W marynacie moczy się filet rybny.
Marynata do karpia
Marynata do karpia sprawia, że mięso ryby staje się bardziej aromatyczne i soczyste po obróbce termicznej. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na prostą marynatę.
Przygotowanie 10 min
360 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mleko 3,2% 2,5 szklanki (600 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na marynatę do karpia krok po kroku

Do mleka dodaj 2 płaskie łyżki soli i dokładnie wymieszaj składniki.

Do marynaty włóż wcześniej przygotowanego karpia i odstaw go do lodówki na około 7 godzin.

Po tym czasie mięso karpia wyciągnij z marynaty i delikatnie przetrzyj ręcznikiem papierowym.

Jak oceniasz przepis na marynatę do karpia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat marynaty do karpia

Marynata do karpia przygotowana na bazie mleka sprawia, że mięso ryby jest bardziej aromatyczne. Przed przygotowaniem smażonego lub pieczonego karpia warto namoczyć go na kilka godzin w marynacie. Prosty przepis na marynatę do karpia nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania marynaty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko spożywcze, sól, rozmaryn, liść laurowy oraz ziele angielskie.

A jak zrobić marynatę do karpia? Do mleka dodaj 2 płaskie łyżki soli, 2 liście laurowe połamane na kawałki, 2 rozgniecione ziela angielskie oraz gałązkę rozmarynu i dokładnie wymieszaj składniki. Do marynaty włóż wcześniej przygotowanego karpia i odstaw go do lodówki na około 7 godzin. Po tym czasie mięso karpia wyciągnij z marynaty i delikatnie przetrzyj ręcznikiem papierowym.

Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu. Białko wpływa również na procesy odpornościowe organizmu. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność - w diecie osób odchudzających się warto wybrać mleko z mniejszą zawartością tłuszczu (warto wybrać mleko 0,5% lub 1,5%, aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogły odpowiednio przyswoić się do organizmu w procesach wchłaniania).

Podsumowując: smaczna marynata do karpia sprawia, że mięso ryby jest bardziej aromatyczne. Marynata jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego warto jej wypróbować. Najlepsza marynata jest dobra do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu - mięso warto pożyć w niej przez około 7-8 godzin.

Alergeny w marynacie do karpia

Lista alergenów dla marynaty do karpia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze marynaty do karpia

na 100g gotowej potrawy

Marynata do karpia jest bardzo prosta w przygotowaniu. Marynowanie karpia w mleku ma na celu pozbawienie go charakterystycznego smaku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
60.00
360.00
Białko (g)
3.28
19.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
4.67
28.02
Węglowodany przyswajalne (g)
4.67
28.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
3.20
19.20
Tłuszcze nasycone (g)
2.40
14.40
Tłuszcze nienasycone (g)
0.80
4.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.69
4.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.66
Cholesterol (mg)
12.00
72.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
32.00
192.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
3.24
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
1.10
6.60
Witamina E (mg)
0.05
0.30
Retinol (µg (mcg))
31.00
186.00
Tiamina (mg)
0.06
0.36
Ryboflawina (mg)
0.14
0.84
Niacyna (mg)
0.11
0.66
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
7.00
42.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
38.00
228.00
Potas (mg)
150.00
900.00
Wapń (mg)
123.00
738.00
Fosfor (mg)
101.00
606.00
Magnez (mg)
12.00
72.00
Żelazo (mg)
0.00
0.00
Cynk (mg)
0.41
2.46
Miedź (mg)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do karpia 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do karpia

Koszt składników
2.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
600 ml
2,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Koszt składników
2.50