Przepis na karpia na wigilię krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Z jednej cytryny wyciśnij sok.

Rybę umyj dokładnie, obierz z pozostałych łusek.

Pokrój na kawałki i pokrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut.

Opłucz rybę ponownie, oprósz solą.

Bułkę tartą wsyp do głębokiego talerza i obtocz w niej kawałki ryby.

Na patelni rozpuść masło klarowane.

Obsmaż rybę z obu stron, aż panierka będzie złoto-brązowa.

Umieść ryby w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 30 minut w 180 st. C.

Karp na wigilie na szarym talerzu
Karp na wigilie
Koszt przygotowania dania
15.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
307 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Karp na wigilię - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o karpiu na wigilię

Przepis na karpia na wigilię to super smaczny pomysł na danie na wigilijny stół. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz podać tę pyszną rybę w tradycyjnym i smacznym wydaniu.

Jeśli Twoja wieczerza wigilijna, nie może obejść się bez tej smacznej ryby, to koniecznie sprawdź jak zrobić karpia na wigilię. Do jego przygotowania potrzebujesz karpia. Może być tusza, dzwonko lub filet, w zależności od upodobania. Z jednej cytryny wyciśnij sok i skrop nim oczyszczoną i umytą rybę. Odstaw na kilka minut i ponownie opłucz. Bułkę tartą wsyp do głębokiego talerza i obtocz w niej kawałki ryby. Na patelni rozpuść masło klarowane. Obsmaż rybę z obu stron, aż panierka będzie złoto-brązowa. Ułóż karpia w naczyniu żaroodpornym i piecz około 30-40 minut w 180 stopniach. Tylko tyle wystarczy, by powstał ten pyszny karp smażony i pieczony w jednym na wigilię.

Smażenie karpia na wigilię powinno odbywać się szybko, tak tylko by nadać panierce ładnego koloru. Jeśli zastanawiasz się jak przyprawić dodatkowo rybę to tylko sok z cytryny i sól wystarczą. Jeśli jednak chcesz dodać dodatkowego smaku, możesz kawałki ryby przełożyć dodatkowo cebulą i zostawić na kilka godzin, aż nabierze smaku. W każdym wydaniu karp na wigilię jest najsmaczniejszy.

Karp to ryba, która wzbudza wiele emocji. Przed świętami szczególnie jej temat zagrzewa do dyskusji jej przeciwników i zwolenników. Karp jest dość tani w hodowli. W 100 g rybiego mięsa mamy około 120 kcal, w tym 18 g białka. Jest to również dobre źródło witaminy A, witamin z grupy B, witaminę D, K oraz fosfor.

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny. W karpiu są również kwasy omega-3, które mają duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Karp na wigilię to nie tylko smaczny, ale i dobry dla zdrowia posiłek.

Wartości odżywcze karpia na wigilię

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
153.50 kcal
307.00 kcal
Białko
12.24 g
24.48 g
Fenyloalanina
0.48 mg
0.96 mg
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany w karpiu na wigilię

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
6.83 g
13.66 g
Węglowodany przyswajalne
5.85 g
11.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.98 g
1.96 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Glukoza
0.11 g
0.23 g
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Fruktoza
0.15 g
0.31 g
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Skrobia
3.73 g
7.46 g
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.59 g
17.19 g
Tłuszcze nasycone
4.48 g
8.96 g
Tłuszcze nienasycone
4.11 g
8.23 g
Tłuszcze jednonasycone
2.88 g
5.76 g
Tłuszcze wielonasycone
1.23 g
2.46 g
Cholesterol
55.31 mg
110.62 mg

Witaminy w przepisie na karpia na wigilię

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
45.25 µg (mcg)
90.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.29 mg
Witamina B12
0.98 µg (mcg)
1.96 µg (mcg)
Witamina C
13.25 mg
26.50 mg
Witamina D
15.44 µg (mcg)
30.88 µg (mcg)
Witamina E
0.61 mg
1.22 mg
Retinol
44.25 µg (mcg)
88.50 µg (mcg)
Tiamina
0.15 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.14 mg
Niacyna
1.46 mg
2.93 mg
Foliany
18.81 µg (mcg)
37.62 µg (mcg)
Beta karoten
9.80 µg (mcg)
19.59 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na karpia na wigilię

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
683.22 mg
1366.44 mg
Potas
255.23 mg
510.47 mg
Wapń
44.12 mg
88.25 mg
Fosfor
273.83 mg
547.66 mg
Magnez
22.83 mg
45.66 mg
Żelazo
1.10 mg
2.19 mg
Cynk
1.03 mg
2.07 mg
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny karpia na wigilię 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karpiu na wigilię

Lista alergenów dla karpia na wigilię przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania karpia na wigilię

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp filet
400 g
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
13.00
Za 400 g
Cytryna
160 g
2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.16
Za 160 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Sól
10 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
29.10
Jak oceniasz przepis na karpia na wigilię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób