Przepis na karpia w zalewie octowej krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, toster, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, miska

Karpia oprósz solą i pieprzem i obtocz w mące.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Rybę ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz 30 minut w 180 C.

W tym czasie przygotuj zalewę. Cebulę pokrój w plasterki i zagotuj razem z 2 szklankami wody, 2/3 szklanki octu, 1 łyżeczką soli, 1 łyżką cukru, 2 liśćmi laurowymi i 3 ziarnami ziela angielskiego. Zalewę gotuj około 5 minut.

Upieczoną rybę przełóż do miski i zalej ciepłą zalewą. Zostaw na 2 godziny.

Po tym czasie wyjmij rybę i podawaj bez zalewy.

Karp w zalewie, na białym talerzu, ozdobiony plasterkami cytryny, listkami natki pietruszki i kawałkami papryki.
karp w zalewie octowej
Koszt przygotowania dania
10.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
130 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Karp w zalewie octowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o karpiu w zalewie octowej

Karp to ryba, która kojarzy się wszystkim z Bożym Narodzeniem i niestety jest też jedzona prawie wyłącznie w tym świątecznym okresie. To oczywiście zdecydowanie za rzadko, ponieważ karp, tak jak i inne ryby zawiera kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które między innymi pozytywnie wpływają na odporność, którą wiele osób zaczęło się przejmować dopiero w dobie pandemii wirusa SARS-CoV-2. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają też pracę mózgu, dlatego zalecane jest zwrócenie na nie uwagi u osób starszych, aby zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym. Kwasami DHA i EPA wzbogacane są także mleka modyfikowane dla dzieci. Pamiętaj, że zalecane spożycie ryb wynosi 2-3 porcje w tygodniu, a niestety mało kto przestrzega w Polsce tego zalecenia. Żeby zwiększyć ich ilość, pokażę Ci mało znany sposób na przyrządzenie tej ryby.

Karp w zalewie octowej to zwykle karp smażony w panierce, a następnie marynowany w zalewie. Ja wolę trochę zmodyfikowaną wersję tego przepisu, czyli zamiast smażonej ryby, karp jest pieczony. Dzięki tej zmianie jest nie tylko mniej kaloryczny, ale także zdrowszy.

Jak zrobić karpia w zalewie octowej?

Marynata octowa do karpia składa się z wody, octu, cebuli i przypraw. Całość gotujemy kilka minut. W międzyczasie karpia kroimy na mniejsze plastry i lekko solimy. Kolejnym krokiem jest zapanierowanie karpia, to jak to zrobisz, zależy głównie od ciebie. Możesz panierować go w mące, jajku i bułce tartej, cieście z mąki, jajka, przypraw i wody lub w samej mące. Moim zdaniem najsmaczniejsza jest wersja z samą mąką, ponieważ jajko i taka gruba panierka zaburza smak ryby, ale jeśli ty wolisz inaczej panierować rybę, to nie ma w tym nic złego. Taką rybę układamy na blasze z papierem do pieczenia i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Następnie opiekany karp ląduje w dużej misce i zalewamy go ciepłą zalewą. Karp w occie powinien leżeć co najmniej 2 godziny, żeby dobrze przeszedł jej smakiem. Po tym czasie ryba jest już gotowa i można ją podawać. Jak widzisz, przepis na karpia w zalewie octowej jest bardzo prosty i z pewnością poradzisz sobie z jego wykonaniem.

Wartości odżywcze karpia w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
118.91 kcal
130.80 kcal
Białko
13.52 g
14.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
4.03 g
4.44 g
Tłuszcze nasycone
1.40 g
1.54 g

Witaminy w przepisie na karpia w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6
0.17 mg
0.18 mg
Tiamina
0.15 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.08 mg
Niacyna
1.54 mg
1.70 mg
Foliany
23.25 µg (mcg)
25.58 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na karpia w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
35.41 mg
38.95 mg
Potas
275.71 mg
303.28 mg
Wapń
35.36 mg
38.90 mg
Fosfor
304.24 mg
334.67 mg
Magnez
24.74 mg
27.21 mg
Żelazo
1.23 mg
1.35 mg
Cynk
1.14 mg
1.25 mg
Miedź
0.06 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny karpia w zalewie octowej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karpiu w zalewie octowej

Lista alergenów dla karpia w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania karpia w zalewie octowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp filet
300 g
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
9.75
Za 300 g
Mąka pszenna typ 550
24 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 24 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Liczba porcji:
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na karpia w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób