Zupy rybne

zupy rybne

Zupa rybna jest niezwykle aromatycznym wywarem z rybiego mięsa oraz ości. Tradycja jej gotowania pochodzi z rodzin rybackich. Zupę przygotowywało się niegdyś dla biedniejszych ludzi, których nie było stać na nic więcej poza samodzielnie złowionymi rybami. Dziś w niemal każdym państwie znajdziemy unikalne przepisy na zupę rybną. Czasy, gdy danie to było posiłkiem dla najuboższych, już dawno minęły. Dziś zupę rybną uznaje się za jedno z najbardziej wykwintnych dań, które potrafi kosztować naprawdę wiele pieniędzy.

Zupy rybne - polecane przepisy

Zupy rybne - pozostałe przepisy

Najciekawsze artykuły w temacie zupy rybne

Zupa rybna – zbiór przepisów na zupy z różnych gatunków ryb

Zupa rybna to jedno z najbardziej popularnych dań na świecie. Nie istnieje jeden słuszny przepis na jej przygotowanie, ponieważ większość państw ma swoje własne receptury na tę zupę. Danie z ryb nie jest jednak trudne w przygotowaniu. Poza tym zupa jest niesamowicie sycąca, smaczna i zdrowa. Która receptura na zupę rybną jest naprawdę łatwa? Przeczytaj o zupach z ryb z kilku państw i dowiedz się, która z nich jest najlepsza. Sprawdź też, jak zrobić zupę rybną i jakie składniki należy przygotować, aby danie było pyszne.

Zupa rybna – prawdziwa, prosta i smaczna zupa z ryb, krok po kroku

Czy prawdziwa zupa rybna jest tylko jedna?

Nie ma czegoś takiego jak jeden słuszny przepis na zupę rybną. W książce Polska Wigilia Hanny Szymanderskiej przeczytać można, że zupa ryba jest daniem polskim. Owszem, w Polsce mamy swoją własną recepturę na przyrządzanie zupy z ryb, zwłaszcza tej doskonale znanej większości z nas na Wigilię. Nie jest to jednak jedyny słuszny przepis na rybę, jaki istnieje. Metod przyrządzania tego dania jest bowiem naprawdę sporo. Zupę rybną przyrządza się niemal na całym świecie, z tym że każde państwo ma na ów danie własną metodę. Zwyczaj gotowania zupy tego typu zależy jednak nie tylko od kraju, ale też od danej rodziny w nim mieszkającej oraz jej regionalnych (lub własnych) tradycji.

Kiedyś zupa rybna była daniem popisowym rodzin rybaków, którzy poławiali je w morzu, aby wyżywić następnie swoją całą rodzinę. Zupa ta była bardzo prosta i służyła głównie do napełnienia żołądków ubogich ludzi. Dopiero w późniejszych latach zupa z ryb zaczęła zupełnie zmieniać swój charakter, z czasem stając się przysmakiem i prawdziwym rarytasem dla wyższych sfer. Bogacze zachwycali się nią, a zupa rybna rządziła na stołach w największych dworach królewskich. W wiejskich chatach naśladowano coraz to wymyślniejsze dworskie przepisy na rybne danie, jednak w nieco uboższej wersji. Właśnie stąd narodziło się mnóstwo pomysłów na zupę rybną, którą przyrządza się dziś w różnych krajach na różne sposoby. Czasem wzbogaca się zupę rozmaitymi dodatkami, np. wrzuca się do niej ziemniaki, owoce morza bądź orientalne przyprawy. Ilu kucharz, tyle zup.

Zupy rybne na świecie – zobacz, czym się od siebie różnią!

  1. Francuska zupa rybna – wywodzi się z Marsylii. We Francji określa się ją jako bouillabaisse. Początki zupy datuje się na VIII w.p.n.e., jednak wtedy zupa nazywała się kakavia. Składniki na zupę są bardzo proste, a główne z nich to: ryby morskie, świeże pomidory, czosnek, szafran, pieprz i oliwa. Co ciekawe, imieniem francuskiej zupy bouillabaisse ochrzczono w 1992 roku nawet jedną z… asteroid.
  2. Norweska zupa rybna – w jej skład wchodzą kawałki ryby, warzywa i śmietana. Najważniejsze są jednak klopsiki rybne, które pływają w kremowej konsystencją zupie. To niezwykle pyszna, łatwa w przygotowaniu i pożywna zupa.
  3. Węgierska zupa rybna – określa się ją jako halászlé. Danie powstało wraz z końcem XIX wieku. Głównymi składnikami dania jest karp, papryka oraz cebula. W zależności od regionu Węgier, przyrządza się ją jednak na kilka różnych sposobów.
  4. Rosyjska zupa rybna – popularna również na Ukrainie ucha. Najważniejszy jest w niej warzywny bulion, do którego dopiero później dodaje się kawałki ryb. Najsmaczniejsza jest ucha serwowana z koperkiem, zakrapiana świeżym sokiem z cytryny.
  5. Portugalska zupa rybna – często mówi się o niej „zupa biedaków”. Mimo że skład zupy faktycznie jest „biedny”, nie można tego powiedzieć o smaku dania. Zupę gotuje się na wywarze z rybich resztek (np. łbach, płetwach i kręgosłupach ryb). Dodaje się do tego suche pieczywo. W ten sposób odżywiali się niegdyś biedni ludzie, jednak dziś jest to naprawdę popularne i smaczne danie, którym zachwycają się również zamożne osoby odwiedzające Portugalię.
  6. Amerykańska zupa rybna – najbardziej znana zupa z ryb w Ameryce to chowder. Główne składniki zupy to rybie głowy i ości, owoce morza oraz boczek. Zależnie od amerykańskiego stanu, serwuje się ją jednak z różnymi dodatkami.

W jaki sposób przyrządzić zupę rybną? Gotowanie zupy z ryb – wskazówki

Wywar rybny – jak zrobić go krok po kroku?

Każda zupa rybna, niezależnie od jej nazwy i pochodzenia, bazuje na wywarze rybnym. To podstawa zupy, więc należy ją solidnie przygotować. Do ugotowania wywaru z ryb należy przyszykować rybie łby. Nie ma też przeciwwskazań, aby dodać do całości pancerze z owoców morza – wówczas zupa będzie bardziej aromatyczna i smaczniejsza. Jako że w marketach takich pancerzy się nie sprzedaje, warto po prostu dzień wcześniej zjeść rybę na obiad, a jej resztki zostawić jako bazę na zupę następnego dnia. Przed przyrządzeniem wywaru należy jednak dobrze wyczyścić te resztki z mięsa i przepłukać. Pozostałości mięsa można zostawić na później, jako jeden z dodatków do zupy.

Szkielet ryb trzeba dokładnie pokroić na kawałeczki, po czym włożyć do osobnego naczynia. Do środka wrzuca się łby rybie, a później skrojone w kostkę warzywa, takie jak na rosół (pietruszka, marchewka, seler i por). Do garnuszka wkłada się również ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz. Następnie całość należy doprawić do smaku, zagotować i poczekać do momentu, aż warzywa zmiękną. Wywar odcedza się i sprawdza, czy nie ma w nim żadnych ości. Jako że wzrokiem czasem ciężko jest je wypatrzyć, zaleca się wyłowienie ości gazą – wychwyci się nią nawet maleńkie i niewidoczne ości. I już, wywar rybny gotowy!

Najlepsze pomysły na zupę rybną – czy znasz je wszystkie?

Szykujesz się na wizytę gości? A może chcesz zaskoczyć swoją rodzinę zupą, jakiej jeszcze nie jedliście? Sprawdź najsmaczniejsze pomysły na zupę rybną, które na pewno zachwycą domowników. Ciężko będzie oprzeć się tej aromatycznej i niezwykle pożywnej zupie.

  • Zupa rybna z łososia – najlepiej smakuje z makaronem, kluskami, ziemniakami albo domowymi grzankami. Te ostatnie można zrobić na patelni w domu, najlepiej wysmarowane domowym masłem czosnkowym, które dodatkowo podbije smak zupy z ryb.
  • Zupa rybna z mlekiem kokosowym – to przepyszna, egzotyczna zupa tajska z curry. Jeśli szukasz pomysłu na nietypową zupę dla rodziny lub niezapowiedzianych gości, będzie to idealny przepis!
  • Zupa rybna z pomidorami – powinna zostać ugotowana na wywarze nie tylko z ryb, ale też krewetek, warzyw i pomidorów z puszki. To zupa idealna zarówno na pożywny obiad, jak i zdrową kolację.
  • Zupa rybna ze szczupaka – w przeciwieństwie do wielu innych ryb, w przypadku tej zupy wykorzystać możesz całą rybę. Danie składa się z wielu składników, jest więc bardzo sycące i niezwykle smaczne. To zupa rybna, którą zaskoczysz wszystkich bliskich przy wspólnym stole.
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto