Zupa rybna – zbiór przepisów na zupy z różnych gatunków ryb
Zupa rybna to jedno z najbardziej popularnych dań na świecie. Nie istnieje jeden słuszny przepis na jej przygotowanie, ponieważ większość państw ma swoje własne receptury na tę zupę. Danie z ryb nie jest jednak trudne w przygotowaniu. Poza tym zupa jest niesamowicie sycąca, smaczna i zdrowa. Która receptura na zupę rybną jest naprawdę łatwa? Przeczytaj o zupach z ryb z kilku państw i dowiedz się, która z nich jest najlepsza. Sprawdź też, jak zrobić zupę rybną i jakie składniki należy przygotować, aby danie było pyszne.
Zupa rybna – prawdziwa, prosta i smaczna zupa z ryb, krok po kroku
Czy prawdziwa zupa rybna jest tylko jedna?
Nie ma czegoś takiego jak jeden słuszny przepis na zupę rybną. W książce Polska Wigilia Hanny Szymanderskiej przeczytać można, że zupa ryba jest daniem polskim. Owszem, w Polsce mamy swoją własną recepturę na przyrządzanie zupy z ryb, zwłaszcza tej doskonale znanej większości z nas na Wigilię. Nie jest to jednak jedyny słuszny przepis na rybę, jaki istnieje. Metod przyrządzania tego dania jest bowiem naprawdę sporo. Zupę rybną przyrządza się niemal na całym świecie, z tym że każde państwo ma na ów danie własną metodę. Zwyczaj gotowania zupy tego typu zależy jednak nie tylko od kraju, ale też od danej rodziny w nim mieszkającej oraz jej regionalnych (lub własnych) tradycji.
Kiedyś zupa rybna była daniem popisowym rodzin rybaków, którzy poławiali je w morzu, aby wyżywić następnie swoją całą rodzinę. Zupa ta była bardzo prosta i służyła głównie do napełnienia żołądków ubogich ludzi. Dopiero w późniejszych latach zupa z ryb zaczęła zupełnie zmieniać swój charakter, z czasem stając się przysmakiem i prawdziwym rarytasem dla wyższych sfer. Bogacze zachwycali się nią, a zupa rybna rządziła na stołach w największych dworach królewskich. W wiejskich chatach naśladowano coraz to wymyślniejsze dworskie przepisy na rybne danie, jednak w nieco uboższej wersji. Właśnie stąd narodziło się mnóstwo pomysłów na zupę rybną, którą przyrządza się dziś w różnych krajach na różne sposoby. Czasem wzbogaca się zupę rozmaitymi dodatkami, np. wrzuca się do niej ziemniaki, owoce morza bądź orientalne przyprawy. Ilu kucharz, tyle zup.
Zupy rybne na świecie – zobacz, czym się od siebie różnią!
- Francuska zupa rybna – wywodzi się z Marsylii. We Francji określa się ją jako bouillabaisse. Początki zupy datuje się na VIII w.p.n.e., jednak wtedy zupa nazywała się kakavia. Składniki na zupę są bardzo proste, a główne z nich to: ryby morskie, świeże pomidory, czosnek, szafran, pieprz i oliwa. Co ciekawe, imieniem francuskiej zupy bouillabaisse ochrzczono w 1992 roku nawet jedną z… asteroid.
- Norweska zupa rybna – w jej skład wchodzą kawałki ryby, warzywa i śmietana. Najważniejsze są jednak klopsiki rybne, które pływają w kremowej konsystencją zupie. To niezwykle pyszna, łatwa w przygotowaniu i pożywna zupa.
- Węgierska zupa rybna – określa się ją jako halászlé. Danie powstało wraz z końcem XIX wieku. Głównymi składnikami dania jest karp, papryka oraz cebula. W zależności od regionu Węgier, przyrządza się ją jednak na kilka różnych sposobów.
- Rosyjska zupa rybna – popularna również na Ukrainie ucha. Najważniejszy jest w niej warzywny bulion, do którego dopiero później dodaje się kawałki ryb. Najsmaczniejsza jest ucha serwowana z koperkiem, zakrapiana świeżym sokiem z cytryny.
- Portugalska zupa rybna – często mówi się o niej „zupa biedaków”. Mimo że skład zupy faktycznie jest „biedny”, nie można tego powiedzieć o smaku dania. Zupę gotuje się na wywarze z rybich resztek (np. łbach, płetwach i kręgosłupach ryb). Dodaje się do tego suche pieczywo. W ten sposób odżywiali się niegdyś biedni ludzie, jednak dziś jest to naprawdę popularne i smaczne danie, którym zachwycają się również zamożne osoby odwiedzające Portugalię.
- Amerykańska zupa rybna – najbardziej znana zupa z ryb w Ameryce to chowder. Główne składniki zupy to rybie głowy i ości, owoce morza oraz boczek. Zależnie od amerykańskiego stanu, serwuje się ją jednak z różnymi dodatkami.
W jaki sposób przyrządzić zupę rybną? Gotowanie zupy z ryb – wskazówki
Wywar rybny – jak zrobić go krok po kroku?
Każda zupa rybna, niezależnie od jej nazwy i pochodzenia, bazuje na wywarze rybnym. To podstawa zupy, więc należy ją solidnie przygotować. Do ugotowania wywaru z ryb należy przyszykować rybie łby. Nie ma też przeciwwskazań, aby dodać do całości pancerze z owoców morza – wówczas zupa będzie bardziej aromatyczna i smaczniejsza. Jako że w marketach takich pancerzy się nie sprzedaje, warto po prostu dzień wcześniej zjeść rybę na obiad, a jej resztki zostawić jako bazę na zupę następnego dnia. Przed przyrządzeniem wywaru należy jednak dobrze wyczyścić te resztki z mięsa i przepłukać. Pozostałości mięsa można zostawić na później, jako jeden z dodatków do zupy.
Szkielet ryb trzeba dokładnie pokroić na kawałeczki, po czym włożyć do osobnego naczynia. Do środka wrzuca się łby rybie, a później skrojone w kostkę warzywa, takie jak na rosół (pietruszka, marchewka, seler i por). Do garnuszka wkłada się również ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz. Następnie całość należy doprawić do smaku, zagotować i poczekać do momentu, aż warzywa zmiękną. Wywar odcedza się i sprawdza, czy nie ma w nim żadnych ości. Jako że wzrokiem czasem ciężko jest je wypatrzyć, zaleca się wyłowienie ości gazą – wychwyci się nią nawet maleńkie i niewidoczne ości. I już, wywar rybny gotowy!
Najlepsze pomysły na zupę rybną – czy znasz je wszystkie?
Szykujesz się na wizytę gości? A może chcesz zaskoczyć swoją rodzinę zupą, jakiej jeszcze nie jedliście? Sprawdź najsmaczniejsze pomysły na zupę rybną, które na pewno zachwycą domowników. Ciężko będzie oprzeć się tej aromatycznej i niezwykle pożywnej zupie.
- Zupa rybna z łososia – najlepiej smakuje z
makaronem, kluskami, ziemniakami albo domowymi grzankami. Te ostatnie można
zrobić na patelni w domu, najlepiej wysmarowane domowym masłem czosnkowym,
które dodatkowo podbije smak zupy z ryb.
-
Zupa rybna z mlekiem kokosowym – to przepyszna,
egzotyczna zupa tajska z curry. Jeśli szukasz pomysłu na nietypową zupę dla
rodziny lub niezapowiedzianych gości, będzie to idealny przepis!
-
Zupa rybna z pomidorami – powinna zostać
ugotowana na wywarze nie tylko z ryb, ale też krewetek, warzyw i pomidorów z
puszki. To zupa idealna zarówno na pożywny obiad, jak i zdrową kolację.
- Zupa rybna ze szczupaka – w przeciwieństwie do wielu innych ryb, w przypadku tej zupy wykorzystać możesz całą rybę. Danie składa się z wielu składników, jest więc bardzo sycące i niezwykle smaczne. To zupa rybna, którą zaskoczysz wszystkich bliskich przy wspólnym stole.