-
Pielmieni syberyjskie
Pielmieni syberyjskie, czyli tradycyjne danie kuchni rosyjskiej to idealny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Koniecznie poznaj mój …
30 + 10 min łatwy 30 75 kcal -
Szczi
Najlepsza rosyjska zupa szczi – musisz jej spróbować. Z dodatkiem mięsa oraz z grzybami jest sprawdzonym przepisem na sycącą i …
30 + 60 min łatwy 8 193 kcal -
Rosyjska zupa rybna
Rosyjska zupa rybna jest świetną opcją na pożywny i zdrowy posiłek. Świetnie sprawdzi się dla wszystkich miłośników rybnych dań. Smakuje …
20 + 60 min łatwy 6 273 kcal
Pozostałe przepisy kuchni rosyjskiej
-
Bliny
Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Zrobione są z ciasta na drożdżach z mąki pszennej lub pszennej z gryczaną. Ciasto …
40 + 20 min średni 4 522 kcal -
Okroszka
Nie wiesz co to jest okroszka? Ten chłodnik z ogórków pochodzi z rosyjskiej kuchni i jest idealny na lato. Zobacz, …
15 + 45 min łatwy 8 165 kcal -
Zefiry
Zefiry to tradycyjny wyrób cukierniczy pochodzący z Rosji. Pianki owocowe nieco przypominają znane nam marshmallow, mają jednak bardziej owocowy smak. …
30 + 10 min łatwy 10 90 kcal -
Rosolnik
Rosolnik to wyjątkowa zupa ogórkowa, która swoje korzenie ma w tradycyjnej kuchni rosyjskiej. Jest bardzo smaczna, pełnowartościowa i niezwykle aromatyczna. …
30 + 60 min łatwy 4 433 kcal -
Pirozhki
Pirozhki to proste rosyjskie i ukraińskie bułeczki drożdżowe, które wypełnione są po brzegi przepysznym nadzieniem. Ich przygotowanie jest łatwe, a …
45 + 15 min średni 5 332 kcal -
Sałatka olivier
Sałatka olivier to nieco odmieniona wersja sałatki jarzynowej. Jest równie smaczna, a nawet bardziej odżywcza. To dlatego, że zawiera dodatek …
45 + 30 min łatwy 4 428 kcal
-
Sour shchi
Sour shchi to nic innego jak bardzo kwaśny kapuśniak, który pochodzi z kuchni rosyjskiej. To zupa niezwykle odżywcza, napakowana dużą …
25 + 60 min łatwy 4 348 kcal -
Razsolnik
Razsolnik to nic innego jak pyszna zupa ogórkowa z dużym dodatkiem mięs. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. …
20 + 60 min łatwy 4 427 kcal -
Kulebiak
Kulebiak kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest to ciasto drożdżowe z nadzieniem z kapusty z grzybami. Ciasto na …
60 + 100 min trudny 10 348 kcal -
Syrniki
Syrniki to tradycyjne rosyjskie placki twarogowe. Jest to doskonała propozycja na smaczny deser lub szybką przekąskę. Dzieci je uwielbiają. Rosyjskie …
30 min łatwy 2 503 kcal -
Herbata po rosyjsku
Herbata po rosyjsku to doskonała propozycja na ciepły napój. Smaczna, domowa herbata świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciasta. Herbatę …
20 min łatwy 4 258 kcal
-
Boeuf strogonow
Polędwica wołowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na boeuf strogonow, który …
20 + 40 min łatwy 4 138 kcal -
Sałatka szuba
Sałatka szuba to sałatka śledziowa z ziemniakami praz burakami. Jest to doskonała propozycja na pyszną i szybka przekąskę oraz danie …
30 + 40 min łatwy 10 178 kcal -
Solianka
Solianka jest to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Jest to gęsta zupa, którą przygotowuje się na wywarze z mięsa, …
30 + 150 min średni 10 434 kcal -
Strogonow z wieprzowiny
Pyszny, sprawdzony przepis na obiad z mięsem wieprzowym to właśnie strogonow z wieprzowiny. To idealny pomysł na obiad w towarzystwie …
25 + 55 min łatwy 6 241 kcal -
Kulebiaki z mięsem
Kulebiaki z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie z mięsem mielonym z rosołu sprawdzi …
20 + 40 min łatwy 8 434 kcal -
Strogonow wołowy
Strogonow wołowy to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe. Smaczny tradycyjny strogonow to danie jednogarnkowe. Bardzo często podaje się …
15 + 60 min łatwy 5 596 kcal
-
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy na kefirze to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe spożywane w sezonie letnim. Jest to doskonała potrawa na …
25 min łatwy 2 229 kcal -
Kulebiaki
Kulebiaki to prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Pomysł na tradycyjne kulebiaki możesz wykorzystać także jako danie na …
20 + 60 min łatwy 10 785 kcal -
Strogonow ze schabu
Pyszny strogonow ze schabu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 10 217 kcal -
Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak z kapustą i grzybami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiak świetnie sprawdzi się także …
20 + 60 min łatwy 6 -
Strogonow drobiowy
Strogonow drobiowy to idealne danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przepis na strogonowa drobiowego z warzywami jest …
30 + 45 min łatwy 4 262 kcal
-
Czeburaki
Czeburaki to pyszne danie, które warto przygotować nie tylko od święta. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacyjne. Te …
70 min łatwy 12 541 kcal -
Kotlety devolay
Kotlety devolay , inaczej de volaille lub kurczak po kijowsku, to nieodłączny elementem przyjęć rodzinnych jak wesela, urodziny itp. Niestety …
30 min trudny 2 930 kcal -
Wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka
Ten przepis na placuszki twarogowe nie jest w wersji na słodko a w wersji wytrawnej. Są bardzo smaczne, zawierają dużą …
20 min łatwy 2 331 kcal -
Pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem
Te racuchy z twarogiem są bez jajek. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że danie jest wartościowe i pożądane w jadłospisie osób, …
30 min łatwy 4 312 kcal -
Proteinowe placuszki twarogowe a’la banoffee w wersji FIT
Ten przepis jest totalnym hitem! Przepisu na placki z serem białym w takiej wersji nie ma jeszcze nigdzie – jest …
40 min łatwy 2 579 kcal -
Czekoladowe placuszki twarogowe z malinami
Czekolada wraz z malinami tworzą przepyszne połączenie. W tym przepisie wykorzystano dodatek budyniu. Dla dzieci takie danie będzie wręcz idealne, …
30 min łatwy 2 584 kcal
-
Kiszone grzyby
Kiszone grzyby to doskonała propozycja na pasteryzację grzybów. Kiszonki w ciągu ostatnich lat zyskały na popularności. Kiszone grzyby to tradycyjne …
15 min średni 10 76 kcal -
Leszcz w occie
Leszcz w occie to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. To danie, które zachwyca doskonałą kompozycją smakową - ocet idealnie łączy …
40 + 15 min średni 4 -
Sałatka rosyjska
Sałatka rosyjska to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale ciekawych dodatków. Jest szybka, prosta i bardzo apetyczna. Idealna na …
15 + 7 min średni 6 265 kcal -
Sernik rosyjski
Sernik rosyjski to pyszny i puszysty sernik, który idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi, ale też jako deser w …
30 + 45 min łatwy 8 237 kcal -
Peremech
Peremech to tradycyjne rosyjskie pierogi z mięsem mielonym i cebulą. Głownie używamy tutaj mięso wołowe lub wieprzowe. Koniecznie poznaj mój …
40 + 10 min łatwy 15 88 kcal -
Strogonow wieprzowy z łopatki
Strogonow wieprzowy z łopatki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na strogonow wieprzowy z łopatki nie …
30 + 45 min łatwy 4 488 kcal -
Kulebiak Thermomix
Kulebiak Thermomix to doskonały pomysł na smaczny i szybki wypiek, który świetnie sprawdzi się podany podczas kolacji wigilijnej. Kulebiak to …
25 + 75 min łatwy 5 309 kcal -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal -
Pierogi ruskie z miętą
Przepis na pierogi ruskie to danie, które każdy z nas chociaż raz w życiu spróbował. To jedne z bardziej popularnych …
60 + 10 min łatwy 5 339 kcal -
Pierogi ruskie Thermomix
Pierogi ruskie Thermomix to pyszne danie, które każdy doskonale zna. Jeszcze lepiej smakują przygotowane w domowym zaciszu razem z bliskimi. …
60 + 10 min łatwy 9 387 kcal -
Faworki na kefirze
Faworki na kefirze to bardzo dobry pomysł na pulchne smażone na głębokim tłuszczu ciastka. Faworki przygotujesz bez dodatku drożdży, więc …
20 + 30 min łatwy 10 555 kcal -
Zupa z głów karpia
Zupa z głów karpia to wspaniała, pełna smaku potrawa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciekawych dań. To …
20 + 50 min łatwy 8 171 kcal -
Zupa ucha
Zupa ucha to rosyjska tradycyjna zupa przygotowywana na bazie ryb, szczególnie karpia. Jest niezwykle prosta, a przy tym naprawdę bardzo …
15 + 30 min łatwy 8 216 kcal -
Ciasto miodowe
Ciasto miodowe to jeden z tych wypieków, który przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych placków. Ze względu na słodki smak ciężko …
45 + 45 min łatwy 10 1093 kcal -
Bużenina
Bużenina to danie pochodzące z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego nadziewanego słoniną, które piecze się w …
20 + 90 min łatwy 10 515 kcal -
Bliny gryczane
Nie masz pomysłu na szybki obiad w wersji bezglutenowej? Nic straconego, dzisiaj przedstawię Wam przepis na bliny gryczane w 100% …
20 + 10 min łatwy 6 174 kcal -
Śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem, to kierując się naszymi wskazówkami na pewno uzyskasz …
15 min łatwy 5 383 kcal -
Pascha ciasto
Pascha ciasto to danie wywodzące się z kuchni wschodnio-europejskiej - najprawdopodobniej rosyjskiej lub ukraińskiej, tradycyjnie przygotowywane raz w roku z …
30 min łatwy 10 380 kcal -
Kotlety ruskie
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
40 + 50 min łatwy 6 374 kcal -
Krokiety ruskie
Krokiety ruskie nie są tak popularne, jak krokiety wigilijne z grzybami i kapustą czy z serem i pieczarkami. Warto jednak …
85 + 25 min łatwy 6 559 kcal -
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
10 + 30 min łatwy 22 112 kcal -
Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny to pyszna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych grzybach i śliwkach jest …
20 + 55 min łatwy 4 282 kcal -
Zupa botwina
Zupa botwina jest naprawdę przepyszna i jest kwintesencją wiosny i wczesnego lata. Smakuje wybornie i pięknie wygląda. Jej buraczkowy kolor …
25 + 52 min łatwy 8 377 kcal -
Zupa buraczkowa na żeberkach
Zupa buraczkowa na żeberkach to pyszna i aromatyczna potrawa, która spodoba się wszystkim miłośnikom warzywnych dań z mięsnym aromatem. Choć …
25 + 90 min łatwy 8 444 kcal -
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Jest to danie wywodzące się tradycyjnie …
25 + 50 min łatwy 4 605 kcal -
Placki twarogowe z cukrem pudrem
Klasyczna wersja przepisu na placki twarogowe na słodko – z cukrem pudrem. Koniecznie zrób te placki dla dziecka, dla męża, …
30 min łatwy 4 345 kcal -
Pierogi pieczone
Pierogi pieczone w piekarniku są smaczną alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów z mięsem. Pierogi z mięsem pieczone w piekarniku podawane …
100 + 20 min łatwy 6 269 kcal -
White russian
White russian jest niezwykle smacznym i bardzo łatwym w przygotowaniu drinkiem. To odmiana klasycznej wersji, lekko podrasowana dodatkiem mleka. Dzięki …
10 min łatwy 1 262 kcal -
Black russian
Black russian to niezwykle prosty drink, który choć składa się tylko z dwóch składników jest niezwykle efektowny. Dzięki swojej prostej …
10 min łatwy 1 182 kcal
Kuchnia rosyjska - opis, historia, potrawy narodowe, przepisy
Przepisy kuchni rosyjskiej warto poznać! Nie tylko dlatego, że są proste w wykonaniu, choć jest to ich niewątpliwie duża zaleta. Tradycyjne dania kuchni rosyjskiej pełne są historii czy wpływów geograficznych. Jakie są najpopularniejsze przysmaki kulinarne w Rosji? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Kuchnia rosyjska – historia i krótki opis
Wpływ wielu czynników na kształtowanie kuchni rosyjskiej
Rosja to kraj lezący na dwóch kontynentach, a do tego na ogromnej powierzchni. Położenie geograficzne ma znaczący wpływ na kulinarne tradycje rosyjskie. Kuchnia rosyjska to przede wszystkim narodowe potrawy ruskie, ale także napływowe smaki z sąsiednich krajów czy rejonów. Bez wątpienia w kuchni rosyjskiej spotkać można wiele ciekawych smaków.
Historia w pewien sposób również wpłynęła na narodowe przysmaki rosyjskie. Różnorodność klas czy znaczne różnice majątkowe między nimi spowodowały, że kuchnia klasy chłopskiej znacznie różniła się od kuchni carskiej bogatej w wykwintne potrawy czy drogie przysmaki. Dzięki temu powstały przepisy kulinarne na dania, które do dnia dzisiejszego są popularne z uwagi na prostotę i szybkość wykonania.
Mówiąc o kuchni rosyjskiej trzeba także wspomnieć o religii. Kościół prawosławny, którego wyznawcami jest znaczna większość mieszkańców Rosji, mówi dużo o poście. Wiele dni w roku kalendarzowym przeznaczonych jest na poszczenie, czyli wyeliminowanie potraw mięsnych. Dlatego też kuchnia rosyjska bogata jest w przepisy na dania i przysmaki, które oparte są o różnego rodzaju warzywa, grzyby czy ryby.
Charakterystyczne przysmaki kulinarne w Rosji
Jak już wcześniej zostało wspomniane z uwagi na historię i religię, tradycyjna kuchnia rosyjska to przede wszystkim prostota. Praktycznie każda potrawa przyrządzana jest ze składników, które można było samemu wyhodować czy uprawiać. Narodowe zupy, desery czy przekąski to nic innego jak posiłki przyrządzone ze świeżych warzyw, wyrobów mącznych czy mięsa.
Kuchnia rosyjska podobnie jak kuchnia niemiecka czy kuchnia gruzińska bazuje na tym, co dostarczy sama natura wokół. Rejony lezące nad morzem czy nad jeziorem mają ułatwiony dostęp do świeżych ryb czy owoców morza. Potrawa rybna w tych regionach będzie popularniejsza zdecydowanie od dania mięsnego. Ryby idealnie sprawdzają się również jako przekąski czy zimna przystawka. Tradycyjna zakąska rosyjska to także kawior, który dla wielu kojarzy się z luksusem.
Rosyjskie przysmaki podawane są w towarzystwie najczęściej herbaty. Z napoi alkoholowych najpopularniejsza jest wódka, ale chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że tak właśnie jest. Tradycyjna kuchnia rosyjska podobnie jak kuchnia niemiecka czy kuchnia gruzińska to głównie przepisy mięsne, a wśród nich wymienić można boeuf Straganow czy pielmieni.
Narodowe potrawy rosyjskie – dania i przepisy
Zupy – narodowe jedzenie kuchni rosyjskiej
Zupy to tradycyjne danie rosyjskie. Opis każdej narodowej zupy nie jest skomplikowany, ponieważ oparta jest ona na podstawowych składnikach ogólnodostępnych. Na początku warto wspomnieć o solance, czyli najbardziej typowej zupie rosyjskiej. Wiele lat temu solanka przyrządzana była z ryb, ale z czasem do przepisu przeniknęło również różnego rodzaju mięso. Aby nadać kwaśnego smaku zupie, trzeba dodać kwas chlebowy, wodę z kiszonej kapusty czy sok z cytryny. Dekoracją zupy jest śmietana, która dokładana jest przy pomocy łyżki tuż przed podaniem.
Kolejną znaną zupą rosyjską jest szczi. Głównym składnikiem tej zupy jest kapusta, a dodatki można dodać wszelakie. Bazą dla szczi jest wywar mięsny czy rybny, a w środku niej znaleźć można także warzywa czy kaszę. Innym rodzajem zupy popularnej w Rosji jest okroszka. Znacząco różnicą między nią, a zupami wymienionymi powyżej jest sposób podania. Okroszka podawana jest na zimno, ale za to jest wyjątkowo prosta i szybka w wykonaniu.
Charakterystyczne dania i potrawy ruskie
Poza zupami w tradycyjnej kuchni rosyjskiej skosztować można także potraw mięsnych. Jedną z nich jest boeuf Stroganow. Danie to jest bardzo popularne również w Polsce. Jest to mięso wołowe podsmażone i poddane duszeniu razem z sosem pomidorowym, śmietaną, papryką oraz pieczarkami. Innym przykładem dania z mięsem jest kotlet Pożarskiego, czyli mielone mięso drobiowe w panierce.
Kuchnia rosyjska to także potrawy mączne. Wśród nich popularne są bliny, czyli placki udekorowane śledziem, masłem, kawiorem i śmietaną. Kulebiak natomiast to pieróg, którego nadzienie składa się z kapusty, grzybów i jajka na twardo. Nie sposób nie wspomnieć o pielmieni, czyli jednak z najbardziej tradycyjnych potraw rosyjskich. Są to małe pierożki, które przypominają typowe polskie pierogi. Różnica jest jedynie taka, że farsz składa się z surowego mięsa wymieszanego z przyprawami.
Narodowe desery w kuchni rosyjskiej
Oprócz wyżej wymienionych dań Rosja słynie także z deserów. Na stołach królują torty, ciasta i lody. Ciekawostką jest także obecność kisieli, które to są dość popularne w kuchni rosyjskiej. Wszystko to będzie idealnym zwieńczeniem każdej uczty czy biesiady.
Znane są także na całym świecie rosyjskie konfitury, czekoladki czy ciasta. Całość dopełnia wyżej wspomniana herbata, która jest swego rodzaju narodowym napojem. Wiele ciast, które są znane w Polsce ma swoich miłośników także w Rosji.
Przepisy na zakąski rosyjskie, czyli tzw. zimna przystawka
Zakąski to pojęcie wywodzące się głównie z Rosji. Są to szybkie przekąski, które występują jako ciepłe przystawki lub tzw. „zimna płyta”. Oprócz nazwy nie różnią się praktycznie niczym w porównaniu do znanych przystawek.
Najpopularniejsze zakąski to wszelkiego rodzaju kiszone warzywa takie jak ogórki czy kiszone grzybki. Chętnie wybierane są także wędzone ryby czy kawior. Wyroby mączne czy zupy będą także idealną zakąską przed daniem głównym.