Kuchnia rosyjska - opis, historia, potrawy narodowe, przepisy
Przepisy kuchni rosyjskiej warto poznać! Nie tylko dlatego, że są proste w wykonaniu, choć jest to ich niewątpliwie duża zaleta. Tradycyjne dania kuchni rosyjskiej pełne są historii czy wpływów geograficznych. Jakie są najpopularniejsze przysmaki kulinarne w Rosji? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Kuchnia rosyjska – historia i krótki opis
Wpływ wielu czynników na kształtowanie kuchni rosyjskiej
Rosja to kraj lezący na dwóch kontynentach, a do tego na ogromnej powierzchni. Położenie geograficzne ma znaczący wpływ na kulinarne tradycje rosyjskie. Kuchnia rosyjska to przede wszystkim narodowe potrawy ruskie, ale także napływowe smaki z sąsiednich krajów czy rejonów. Bez wątpienia w kuchni rosyjskiej spotkać można wiele ciekawych smaków.
Historia w pewien sposób również wpłynęła na narodowe przysmaki rosyjskie. Różnorodność klas czy znaczne różnice majątkowe między nimi spowodowały, że kuchnia klasy chłopskiej znacznie różniła się od kuchni carskiej bogatej w wykwintne potrawy czy drogie przysmaki. Dzięki temu powstały przepisy kulinarne na dania, które do dnia dzisiejszego są popularne z uwagi na prostotę i szybkość wykonania.
Mówiąc o kuchni rosyjskiej trzeba także wspomnieć o religii. Kościół prawosławny, którego wyznawcami jest znaczna większość mieszkańców Rosji, mówi dużo o poście. Wiele dni w roku kalendarzowym przeznaczonych jest na poszczenie, czyli wyeliminowanie potraw mięsnych. Dlatego też kuchnia rosyjska bogata jest w przepisy na dania i przysmaki, które oparte są o różnego rodzaju warzywa, grzyby czy ryby.
Charakterystyczne przysmaki kulinarne w Rosji
Jak już wcześniej zostało wspomniane z uwagi na historię i religię, tradycyjna kuchnia rosyjska to przede wszystkim prostota. Praktycznie każda potrawa przyrządzana jest ze składników, które można było samemu wyhodować czy uprawiać. Narodowe zupy, desery czy przekąski to nic innego jak posiłki przyrządzone ze świeżych warzyw, wyrobów mącznych czy mięsa.
Kuchnia rosyjska podobnie jak kuchnia niemiecka czy kuchnia gruzińska bazuje na tym, co dostarczy sama natura wokół. Rejony lezące nad morzem czy nad jeziorem mają ułatwiony dostęp do świeżych ryb czy owoców morza. Potrawa rybna w tych regionach będzie popularniejsza zdecydowanie od dania mięsnego. Ryby idealnie sprawdzają się również jako przekąski czy zimna przystawka. Tradycyjna zakąska rosyjska to także kawior, który dla wielu kojarzy się z luksusem.
Rosyjskie przysmaki podawane są w towarzystwie najczęściej herbaty. Z napoi alkoholowych najpopularniejsza jest wódka, ale chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że tak właśnie jest. Tradycyjna kuchnia rosyjska podobnie jak kuchnia niemiecka czy kuchnia gruzińska to głównie przepisy mięsne, a wśród nich wymienić można boeuf Straganow czy pielmieni.
Narodowe potrawy rosyjskie – dania i przepisy
Zupy – narodowe jedzenie kuchni rosyjskiej
Zupy to tradycyjne danie rosyjskie. Opis każdej narodowej zupy nie jest skomplikowany, ponieważ oparta jest ona na podstawowych składnikach ogólnodostępnych. Na początku warto wspomnieć o solance, czyli najbardziej typowej zupie rosyjskiej. Wiele lat temu solanka przyrządzana była z ryb, ale z czasem do przepisu przeniknęło również różnego rodzaju mięso. Aby nadać kwaśnego smaku zupie, trzeba dodać kwas chlebowy, wodę z kiszonej kapusty czy sok z cytryny. Dekoracją zupy jest śmietana, która dokładana jest przy pomocy łyżki tuż przed podaniem.
Kolejną znaną zupą rosyjską jest szczi. Głównym składnikiem tej zupy jest kapusta, a dodatki można dodać wszelakie. Bazą dla szczi jest wywar mięsny czy rybny, a w środku niej znaleźć można także warzywa czy kaszę. Innym rodzajem zupy popularnej w Rosji jest okroszka. Znacząco różnicą między nią, a zupami wymienionymi powyżej jest sposób podania. Okroszka podawana jest na zimno, ale za to jest wyjątkowo prosta i szybka w wykonaniu.
Charakterystyczne dania i potrawy ruskie
Poza zupami w tradycyjnej kuchni rosyjskiej skosztować można także potraw mięsnych. Jedną z nich jest boeuf Stroganow. Danie to jest bardzo popularne również w Polsce. Jest to mięso wołowe podsmażone i poddane duszeniu razem z sosem pomidorowym, śmietaną, papryką oraz pieczarkami. Innym przykładem dania z mięsem jest kotlet Pożarskiego, czyli mielone mięso drobiowe w panierce.
Kuchnia rosyjska to także potrawy mączne. Wśród nich popularne są bliny, czyli placki udekorowane śledziem, masłem, kawiorem i śmietaną. Kulebiak natomiast to pieróg, którego nadzienie składa się z kapusty, grzybów i jajka na twardo. Nie sposób nie wspomnieć o pielmieni, czyli jednak z najbardziej tradycyjnych potraw rosyjskich. Są to małe pierożki, które przypominają typowe polskie pierogi. Różnica jest jedynie taka, że farsz składa się z surowego mięsa wymieszanego z przyprawami.
Narodowe desery w kuchni rosyjskiej
Oprócz wyżej wymienionych dań Rosja słynie także z deserów. Na stołach królują torty, ciasta i lody. Ciekawostką jest także obecność kisieli, które to są dość popularne w kuchni rosyjskiej. Wszystko to będzie idealnym zwieńczeniem każdej uczty czy biesiady.
Znane są także na całym świecie rosyjskie konfitury, czekoladki czy ciasta. Całość dopełnia wyżej wspomniana herbata, która jest swego rodzaju narodowym napojem. Wiele ciast, które są znane w Polsce ma swoich miłośników także w Rosji.
Przepisy na zakąski rosyjskie, czyli tzw. zimna przystawka
Zakąski to pojęcie wywodzące się głównie z Rosji. Są to szybkie przekąski, które występują jako ciepłe przystawki lub tzw. „zimna płyta”. Oprócz nazwy nie różnią się praktycznie niczym w porównaniu do znanych przystawek.
Najpopularniejsze zakąski to wszelkiego rodzaju kiszone warzywa takie jak ogórki czy kiszone grzybki. Chętnie wybierane są także wędzone ryby czy kawior. Wyroby mączne czy zupy będą także idealną zakąską przed daniem głównym.