Zupa rybna

Opublikowano: 09.06.2021 r., 13:13 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa rybna w brązowej misce
Zupa rybna
Zupa rybna jest bardzo prosta do przygotowania. Można ją zrobić m.in. z pomidorami i koncentratem pomidorowym. Sprawdź, jak wygląda przepis na zupę rybną!
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
258 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Dorsz filet (400 g)
  • Bulion warzywny (1250 ml)
  • Ziemniaki średnie - 6 sztuk (450 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (48 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka - 2 średnie sztuki (140 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 3 łyżki (30 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, tarka, praska do czosnku, chochelka

Przepis na zupę rybną krok po kroku

Dorsza oczyści. Następnie skrop cytryną i natrzyj solą. Po ok. 10 minutach rybę pokrój w kostkę.

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce.

Do garnka wlej 2 łyżki oleju. Gdy się rozgrzeje, dodaj cebulę. Przesmażaj ją przez ok. 3-4 min. Następnie dodaj marchewkę i pietruszkę. Wymieszaj i smaż ok. 5 min. Dodaj czosnek i po 1 minucie wlej bulion.

Do gotującego się bulionu dodaj ziemniaki. Gotuj ok. 20 min.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przysmaż rybę, a potem włóż ją do garnka z bulionem i warzywami. Po ok. 2 min dodaj koncentrat pomidorowy i całość gotuj ok. 3 min. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Na koniec zupę zabiel śmietaną.

Jak oceniasz przepis na zupę rybną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat zupy rybnej

Zupa rybna to dobry pomył na obiad dla całej rodziny. To danie nie jest trudne do przygotowania, choć może zająć dłuższą chwilę. Należy zacząć od przeszklenia cebuli i podsmażenia marchewki oraz pietruszki. Następnie wystarczy wlać bulion i ugotować w nim ziemniaki. Rybę należy najpierw przysmażyć na patelni, a potem dodać do warzyw. Po dodaniu koncentratu zupa musi się gotować tylko kilka minut.

Ten przepis na zupę rybną możesz dowolnie zmodyfikować, aby przygotować takie danie, które wpasuje się w twoje gusta smakowe. Możesz ją zrobić z pomidorami lub passatą pomidorową. Pyszna będzie zarówno ze śmietaną, jak i bez niej. Zupę rybną możesz przygotować m.in. ze szczupaka, z łososia, z dorsza czy z karpia.

Zupę rybną można przygotować z różnymi dodatkami. Smaczna będzie zarówno w formie rosołu, jak i z dodatkiem owoców morza. Do zupy możesz dodać kawałek pora i selera. Możesz wybrać takie połączenie składników, które najbardziej Ci odpowiada. Zupa rybna będzie dobra nie tylko z ziemniakami. Można ją zrobić też z kluskami, makaronem lub ryżem.

Zupę możesz przygotować m.in. na bulionie z głów łososia. Warto jednak wiedzieć, że taki wywar jest czasochłonny. Trzeba go kilka razy przelewać przez sitko. Do takiego bulionu będzie potrzebna cała ryba. Trzeba ją bardzo dobrze oczyścić ze skrzeli i skóry oraz z ości. Do wywaru można dodać trawę cytrynową.

Jakie przyprawy do zupy rybnej są najlepsze? Tak naprawdę do takiej zupy wystarczy sól i pieprz. Jeśli chcesz, możesz pokusić się na dodanie specjalnej przyprawy do ryb, ale nie ma takiej konieczności. Ponieważ bulion jest już słony, a ryba wcześniej też jest pokrytą solą, zazwyczaj samej zupy nie trzeba dodatkowo solić, ale warto dodać do niej nieco świeżo mielonego pieprzu. Jeśli chcesz, możesz dodać m.in. czosnek granulowany, koperek, tymianek, paprykę słodką lub ostrą.

Zupa z kawałkami ryby będzie pyszna zarówno ze śmietaną i koperkiem, jak i z koncentratem pomidorowym. Każdy sprawdzony przepis warto sobie zapisać, aby później sprawdzić, jaka wersja tej zupy najbardziej nam odpowiada.

Alergeny w zupie rybnej

Lista alergenów dla zupy rybnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zupy rybnej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
57.50
258.76
Białko (g)
3.52
15.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
5.58
25.12
Węglowodany przyswajalne (g)
4.75
21.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
3.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
2.41
10.84
Tłuszcze nasycone (g)
0.59
2.67
Tłuszcze nienasycone (g)
1.81
8.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.26
5.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
2.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.68
30.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
54.61
245.72
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.69
25.61
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.87
8.39
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.70
3.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.90
35.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
522.48
2351.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
158.72
714.22
Potas (mg)
204.88
921.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.63
52.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
50.76
228.42
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.41
55.85
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.34
1.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.19
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy rybnej 58
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy rybnej

Koszt składników
74.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
400 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Bulion warzywny
1250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
26.79
Za 1250 ml
Ziemniaki średnie
450 g
6 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Olej rzepakowy
48 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 48 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
140 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
30 g
3 łyżki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
74.50