Patatas bravas
- Ziemniaki późne (400 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (6 g)
- Tymianek świeży (15 g)
- Czosnek (6 g)
Przepis na patatas bravas krok po kroku
Ziemniaki oczyść dokładnie i pokrój w kostkę.
Wrzuć je do wrzątku i gotuj 15 minut. Odcedź.
Na patelni rozgrzej oliwę (1 łyżkę) i podsmaż na niej ziemniaki. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Smaż do zarumienienia.
W garnku rozgrzej pozostałą oliwę i podgrzej na niej drobno posiekany czosnek.
Do czosnku wlej sos pomidorowy. Dodaj tymianek i posiekane chili.
Ziemniaczki podawaj z sosem.
-
Kapuśniak
-
Kiszka ziemniaczana
-
Kartoflak
-
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Ziemniaczki faszerowane
-
Faszerowane ziemniaki
-
Tortilla de patatas
-
Zupa rybna
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Frytki z serem
-
Zupa z kapusty pekińskiej
-
Udka pieczone z ziemniakami
-
Ziemniaki zapiekane z serem
-
Talarki z piekarnika
-
Ziemniaki w mundurkach z piekarnika
-
Szare kluchy
-
Ziemniaczki z boczkiem
-
Obiady z ziemniakami
Więcej informacji na temat patatas bravas
Patatas bravas to smaczne danie kuchni hiszpańskiej, na które składają się ostre ziemniaczki. Zwykle podaje się smażone lub pieczone ziemniaki z ostrymi sosami.
Przepis na patatas bravas to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Ziemniaki, tak przygotowane, smakują dużo lepiej niż frytki z restauracji, czy ze sklepu, a ich przygotowanie zabiera tylko kilka minut, dlatego są naprawdę świetnym i zdrowszym wyborem. Przygotowując je, można też kontrolować ilość dodanej soli, więc będą idealne dla osób, które muszą na ten składnik w swoim żywieniu uważać, ze względu na jednostki chorobowe. Zwykle kojarzą się tylko z dobrym smakiem, a mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jakie właściwości zdrowotne mają te warzywa. Ziemniaki to doskonałe źródło potasu. w 100 g ziemniaków znajdziemy go aż 443 mg. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Spożycie 200 g ziemniaków jest w stanie zapewnić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 40% na potas.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić patatas bravas, by powstało smaczne i dobre dla początkujących danie, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Kawałki ziemniaków połączone z pikantnym pomidorowym sosem to najlepsza i najprostsza przekąska dla miłośników dań z ziemniaków. Warto wypróbować te z przepisu. Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nic dziwnego, można ich użyć w naprawdę wielu daniach. Od placków ziemniaczanych, aż po pyszne frytki. Zwykle jednak goszczą one w wersji ugotowanej. Dobrą alternatywą są właśnie ziemniaki smażone. Choć smażenie nie jest polecaną obróbką termiczną, to gdy pojawia się w menu tylko od czasu do czasu, nic złego się nie dzieje.
Jednym z głównych składników, zaraz obok ziemniaków jest też ostry sos. Możesz przygotować ten z przepisu, jest niezwykle prosty, a przy tym dość pikantny. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu, możesz też sięgnąć po gotowy sos.
Alergeny w patatas bravas
Lista alergenów dla patatas bravas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze patatas bravas
To opcja o wysokim indeksie glikemicznym, nie jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą.
Energia i białka
(143g)
Węglowodany
(143g)
Tłuszcze
(143g)
Witaminy
(143g)
Składniki mineralne
(143g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.