Patatas bravas

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Patatas bravas podane w garnku z sosem.
Patatas bravas
Patatas bravas to smaczne danie kuchni hiszpańskiej, na które składają się ostre ziemniaczki. Zwykle podaje się smażone lub pieczone ziemniaki z ostrymi sosami.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 30 min
192 kcal
Kcal w porcji
143 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (400 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (6 g)
  • Tymianek świeży (15 g)
  • Czosnek (6 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, rondelek

Przepis na patatas bravas krok po kroku

Ziemniaki oczyść dokładnie i pokrój w kostkę.

Wrzuć je do wrzątku i gotuj 15 minut. Odcedź.

Na patelni rozgrzej oliwę (1 łyżkę) i podsmaż na niej ziemniaki. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Smaż do zarumienienia.

W garnku rozgrzej pozostałą oliwę i podgrzej na niej drobno posiekany czosnek.

Do czosnku wlej sos pomidorowy. Dodaj tymianek i posiekane chili.

Ziemniaczki podawaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na patatas bravas
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,3% osób

Więcej informacji na temat patatas bravas

Patatas bravas to smaczne danie kuchni hiszpańskiej, na które składają się ostre ziemniaczki. Zwykle podaje się smażone lub pieczone ziemniaki z ostrymi sosami.

Przepis na patatas bravas to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Ziemniaki, tak przygotowane, smakują dużo lepiej niż frytki z restauracji, czy ze sklepu, a ich przygotowanie zabiera tylko kilka minut, dlatego są naprawdę świetnym i zdrowszym wyborem. Przygotowując je, można też kontrolować ilość dodanej soli, więc będą idealne dla osób, które muszą na ten składnik w swoim żywieniu uważać, ze względu na jednostki chorobowe. Zwykle kojarzą się tylko z dobrym smakiem, a mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jakie właściwości zdrowotne mają te warzywa. Ziemniaki to doskonałe źródło potasu. w 100 g ziemniaków znajdziemy go aż 443 mg. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Spożycie 200 g ziemniaków jest w stanie zapewnić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 40% na potas.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić patatas bravas, by powstało smaczne i dobre dla początkujących danie, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Kawałki ziemniaków połączone z pikantnym pomidorowym sosem to najlepsza i najprostsza przekąska dla miłośników dań z ziemniaków. Warto wypróbować te z przepisu. Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nic dziwnego, można ich użyć w naprawdę wielu daniach. Od placków ziemniaczanych, aż po pyszne frytki. Zwykle jednak goszczą one w wersji ugotowanej. Dobrą alternatywą są właśnie ziemniaki smażone. Choć smażenie nie jest polecaną obróbką termiczną, to gdy pojawia się w menu tylko od czasu do czasu, nic złego się nie dzieje.

Jednym z głównych składników, zaraz obok ziemniaków jest też ostry sos. Możesz przygotować ten z przepisu, jest niezwykle prosty, a przy tym dość pikantny. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu, możesz też sięgnąć po gotowy sos.

Alergeny w patatas bravas

Lista alergenów dla patatas bravas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze patatas bravas

na 100g gotowej potrawy

To opcja o wysokim indeksie glikemicznym, nie jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(143g)
Energia (kcal)
134.67
192.57
Białko (g)
1.95
2.79
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(143g)
Węglowodany (g)
14.89
21.30
Węglowodany przyswajalne (g)
12.69
18.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.21
3.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(143g)
Tłuszcz (g)
8.02
11.47
Tłuszcze nasycone (g)
1.38
1.98
Tłuszcze nienasycone (g)
6.64
9.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.75
8.22
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
1.27
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(143g)
Witamina A (µg (mcg))
11.29
16.14
Witamina B6 (mg)
0.26
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
21.66
30.97
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.49
2.12
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.09
Ryboflawina (mg)
0.05
0.07
Niacyna (mg)
1.07
1.52
Foliany (µg (mcg))
13.87
19.83
Beta karoten (µg (mcg))
134.61
192.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(143g)
Sód (mg)
9.76
13.95
Potas (mg)
397.58
568.54
Wapń (mg)
24.28
34.73
Fosfor (mg)
51.69
73.92
Magnez (mg)
20.78
29.72
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.41
2.01
Cynk (mg)
0.34
0.48
Miedź (mg)
0.15
0.21
Mangan (mg)
0.20
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny patatas bravas 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania patatas bravas

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Papryczka chili czerwona świeża
6 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 6 g
Tymianek świeży
15 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 15 g
Czosnek
6 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Koszt składników
41.00