Faszerowane ziemniaki

Opublikowano: 08.08.2023 r., 8:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faszerowane ziemniaki podane na blaszce.
Faszerowane ziemniaki
Faszerowane ziemniaki to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek lub przekąskę. Tak przygotowane ziemniaki pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 15 min
171 kcal
Kcal w porcji
194 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (350 g)
  • Ser żółty (50 g)
  • Szynka wiejska (50 g)
  • Pomidor (85 g)
  • Papryka czerwona (170 g)
  • Ogórek kiszony (60 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek

Przepis na faszerowane ziemniaki krok po kroku

Ziemniaki oczyść, umyj i ugotuj w mundurkach al dente. Następnie ziemniaki odcedź i wystudź. Po ostudzeniu przetnij wzdłuż na pół i delikatnie łyżeczką wydrąż środek.

W czasie, kiedy studzą się ziemniaki, przygotuj farsz. Wszystkie składniki oprócz sera, pokrój w kostkę i wymieszaj z wydrążonym z ziemniaków miąższem.

Ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą połówkę faszeruj, a na koniec posyp obficie serem i polej olejem.

Piecz ok. 15 minut w 220 st. C.

Jak oceniasz przepis na faszerowane ziemniaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,3% osób

Więcej informacji na temat faszerowanych ziemniaków

Faszerowane ziemniaki to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek lub przekąskę. Tak przygotowane ziemniaki pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują.

Przepis na faszerowane ziemniaki to doskonały pomysł na smaczne danie na bazie ziemniaków, które nie ma sobie równych. Idealnie sprawdzi się na obiad. Możesz też przygotować je na kolację. To dobre rozwiązanie na co dzień. To idealna opcja dla osób, które zaczęły przygodę ze zdrową dietą i nie chcą żegnać się z ulubioną formą ziemniaków. Ziemniaki to doskonałe źródło potasu. w 100 g ziemniaków znajdziemy go aż 443 mg. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Spożycie 200 g ziemniaków jest w stanie zapewnić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 40% na potas. Ziemniaki, tak przyprawione, smakują dużo lepiej niż frytki z restauracji, czy ze sklepu, a ich przygotowanie zabiera tylko kilka minut, dlatego są naprawdę świetnym i zdrowszym wyborem. Przygotowując je można, też kontrolować ilość dodanej soli, więc będą idealne dla osób, które muszą na ten składnik w swoim żywieniu uważać, ze względu na jednostki chorobowe. Można je zrobić w bardzo ekspresowym tempie, dzięki czemu będą stanowiły świetną opcję na awaryjny obiad lub kolację, zwłaszcza dla zapracowanych osób, a także tych, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić faszerowane ziemniaki, by były pyszne i łatwe w przygotowaniu, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Te smaczne ziemniaczki możesz przygotować z dowolnym farszem, jednak ten przepisu jest niezwykle uniwersalny i po prostu najsmaczniejszy. Dzięki unikalnej mieszance przypraw smakuje naprawdę dobrze i sprawia, że ma się ochotę na większą porcję, dlatego lepiej od razu przygotować ich więcej. Te ziemniaki z piekarnika pasują do każdego dania. Ich smak jest bardzo uniwersalny i świetnie skomponuje się z mięsem rybą, czy tofu. Można więc eksperymentować i tworzyć z nimi przeróżne połączenia, tak, by się nam nie nudziły. Ziemniaki, które z niego powstają, są niesamowicie pyszne, a przy tym bardzo proste. Stanowią idealny dodatek do obiadu ze względu na łatwość przygotowania i uniwersalny smak. Sprawdzą się świetnie w towarzystwie mięsa, ale i warzyw.

Alergeny w faszerowanych ziemniakach

Lista alergenów dla faszerowanych ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze faszerowanych ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera dużo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(194g)
Energia (kcal)
88.46
171.62
Białko (g)
3.94
7.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(194g)
Węglowodany (g)
10.20
19.80
Węglowodany przyswajalne (g)
8.49
16.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
3.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(194g)
Tłuszcz (g)
3.77
7.31
Tłuszcze nasycone (g)
1.62
3.15
Tłuszcze nienasycone (g)
2.15
4.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.64
3.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
0.99
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser żółty, szynka wiejska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.03
21.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(194g)
Witamina A (µg (mcg))
50.46
97.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
38.75
75.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.15
Witamina E (mg)
0.44
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.58
20.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.95
1.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.39
39.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
412.85
800.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(194g)
Sód (mg)
203.17
394.15
Potas (mg)
292.32
567.09
Wapń (mg)
54.76
106.24
Fosfor (mg)
80.26
155.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.83
34.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
1.17
Cynk (mg)
0.55
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny faszerowanych ziemniaków 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania faszerowanych ziemniaków

Koszt składników
30.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
350 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Ser żółty
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Szynka wiejska
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Pomidor
85 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.13
Za 85 g
Papryka czerwona
170 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.06
Za 170 g
Ogórek kiszony
60 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 60 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
30.70