Przepis na frytki z serem krok po kroku

Składniki
  • Ziemniaki późne 450 g 6 szt
  • Ser parmezan 32 g 4 łyżki
  • Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
Przyprawy
sól, papryka słodka, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, duża miska, obieraczka, papier do pieczenia

Ziemniaki obierz i pokrój w chude i długie paski.

W dużej misce zmieszaj oliwę, paprykę, sól i bazylię. Do miski włóż pokrojone ziemniaki i dokładnie wymieszaj.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem i równomiernie rozłóż na niej ziemniaki. Piecz w piekarniku nagranym do 200 stopni przez 15 minut.

Otwórz ostrożnie piekarnik i wysuń blachę. Frytki posyp równomiernie startym na tarce parmezanem.

Całość piecz przez kolejne 10 minut.

Frytki z serem podane na białym talerzy i posypane świeżymi ziołami.
frytki z serem
Koszt przygotowania dania
7.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
435 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
74

Frytki z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o frytkach z serem

Frytki z serem to pomysł idealny na pyszną i niebanalną kolację. Tak przygotowane ziemniaki są naprawdę smaczne i stanowią ciekawszą alternatywę dla tradycyjnych frytek. Połączenie ziemniaków z tartym serem sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Całość jest pełna smaku i aromatu. Idealnie posmakują wszystkim miłośnikom produktów typu fast food.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić frytki z serem, które nie tylko dobrze smakują ale również pięknie się prezentują, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Ziemniaki, które z niego powstają pięknie wyglądają, gdyż zmieszane są ze świeżymi ziołami, a parmezan delikatnie się roztapia i tworzy na nich chrupiącą powłoczkę.

Choć w tej wersji został użyty parmezan, to równie dobrze można je zrobić z serem żółtym, który akurat ma się w lodówce. Sprawdzi się w tej wersji równie dobrze gouda i cheddar. Każdy żółty ser miło się roztopi i świetnie połączy się z ziemniakami. Najważniejsze jest, by nie wkładać frytek od razu z serem, gdyż w tym przypadku frytki mogą za bardzo rozmięknąć, a ser przypiecze się za mocno i będzie gorzki i niesmaczny.

Dzięki temu, że frytki są zapiekane w piekarniku, stanowią zdrowszą alternatywę dla tych smażonych na głębokim oleju. W tej opcji nie nasiąkają zbyt dużą ilością tłuszczu, przez co mają mniej kalorii i są bardziej zdrowe i lekkie. To również lepszy zamiennik dla gotowych frytek ze sklepu, które bardzo często zawierają duży dodatek soli, a także konserwantów czy tłuszczu uwodornionego, który ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie układu krwionośnego, nawet w małych ilościach.

Przepis na frytki zapiekane z serem jest niezwykle prostu, dlatego to świetny pomysł na naprawdę szybką przekąskę. Można je zrobić w pół godziny i cieszyć się ich pysznym smakiem. Do ich wykonania wystarczą 3 składniki, dlatego będą świetną opcją na danie awaryjne.

Pieczone frytki z serem są tak pyszne, że wcale nie potrzebują żadnego dodatku sosów czy przypraw. Same podpieczone ziemniaki z serem mają naprawdę pyszny smak i idealnie sprawdzą się jako wspaniała kolacja czy dodatek do drugiego dania.

Wartości odżywcze frytek z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (264g)
Energia (kalorie)
165.04 kcal
435.70 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (264g)
Tłuszcz
10.13 g
26.75 g
Tłuszcze nasycone
2.48 g
6.54 g
Tłuszcze nienasycone
7.66 g
20.21 g
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
2.55 g

Witaminy w przepisie na frytki z serem

Na 100g
Na porcję (264g)
Witamina E
1.25 mg
3.30 mg

Składniki mineralne w przepisie na frytki z serem

Na 100g
Na porcję (264g)
Sód
76.94 mg
203.13 mg
Potas
368.57 mg
973.04 mg
Wapń
81.98 mg
216.43 mg
Żelazo
0.79 mg
2.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny frytek z serem 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w frytkach z serem

Lista alergenów dla frytek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, papryka słodka, bazylia.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania frytek z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
450 g
6 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Ser parmezan
32 g
4 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
4.16
Za 32 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Liczba porcji:
Razem
28.50
Łączny koszt
7.76
Jak oceniasz przepis na frytki z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób