Przepis na frytki z serem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, duża miska, obieraczka, papier do pieczenia

Ziemniaki obierz i pokrój w chude i długie paski.

W dużej misce zmieszaj oliwę, paprykę, sól i bazylię. Do miski włóż pokrojone ziemniaki i dokładnie wymieszaj.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem i równomiernie rozłóż na niej ziemniaki. Piecz w piekarniku nagranym do 200 stopni przez 15 minut.

Otwórz ostrożnie piekarnik i wysuń blachę. Frytki posyp równomiernie startym na tarce parmezanem.

Całość piecz przez kolejne 10 minut.

Frytki z serem podane na białym talerzy i posypane świeżymi ziołami.
frytki z serem
Koszt przygotowania dania
7.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
435 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
74

Frytki z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o frytkach z serem

Frytki z serem to pomysł idealny na pyszną i niebanalną kolację. Tak przygotowane ziemniaki są naprawdę smaczne i stanowią ciekawszą alternatywę dla tradycyjnych frytek. Połączenie ziemniaków z tartym serem sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Całość jest pełna smaku i aromatu. Idealnie posmakują wszystkim miłośnikom produktów typu fast food.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić frytki z serem, które nie tylko dobrze smakują ale również pięknie się prezentują, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Ziemniaki, które z niego powstają pięknie wyglądają, gdyż zmieszane są ze świeżymi ziołami, a parmezan delikatnie się roztapia i tworzy na nich chrupiącą powłoczkę.

Choć w tej wersji został użyty parmezan, to równie dobrze można je zrobić z serem żółtym, który akurat ma się w lodówce. Sprawdzi się w tej wersji równie dobrze gouda i cheddar. Każdy żółty ser miło się roztopi i świetnie połączy się z ziemniakami. Najważniejsze jest, by nie wkładać frytek od razu z serem, gdyż w tym przypadku frytki mogą za bardzo rozmięknąć, a ser przypiecze się za mocno i będzie gorzki i niesmaczny.

Dzięki temu, że frytki są zapiekane w piekarniku, stanowią zdrowszą alternatywę dla tych smażonych na głębokim oleju. W tej opcji nie nasiąkają zbyt dużą ilością tłuszczu, przez co mają mniej kalorii i są bardziej zdrowe i lekkie. To również lepszy zamiennik dla gotowych frytek ze sklepu, które bardzo często zawierają duży dodatek soli, a także konserwantów czy tłuszczu uwodornionego, który ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie układu krwionośnego, nawet w małych ilościach.

Przepis na frytki zapiekane z serem jest niezwykle prostu, dlatego to świetny pomysł na naprawdę szybką przekąskę. Można je zrobić w pół godziny i cieszyć się ich pysznym smakiem. Do ich wykonania wystarczą 3 składniki, dlatego będą świetną opcją na danie awaryjne.

Pieczone frytki z serem są tak pyszne, że wcale nie potrzebują żadnego dodatku sosów czy przypraw. Same podpieczone ziemniaki z serem mają naprawdę pyszny smak i idealnie sprawdzą się jako wspaniała kolacja czy dodatek do drugiego dania.

Wartości odżywcze frytek z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(264g)
Energia (kalorie)
165.04 kcal
435.70 kcal
Białko
3.92 g
10.36 g
Fenyloalanina
0.18 mg
0.49 mg

Węglowodany w frytkach z serem

Na 100g
Na porcję
(264g)
Węglowodany
15.14 g
39.97 g
Węglowodany przyswajalne
13.35 g
35.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.79 g
4.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(264g)
Tłuszcz
10.13 g
26.75 g
Tłuszcze nasycone
2.48 g
6.54 g
Tłuszcze nienasycone
7.66 g
20.21 g
Tłuszcze jednonasycone
6.69 g
17.66 g
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
2.55 g
Cholesterol
4.13 mg
10.90 mg

Witaminy w przepisie na frytki z serem

Na 100g
Na porcję
(264g)
Witamina A
12.57 µg (mcg)
33.18 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
0.69 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina C
16.82 mg
44.41 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Witamina E
1.25 mg
3.30 mg
Retinol
12.20 µg (mcg)
32.22 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.12 mg
Niacyna
0.92 mg
2.43 mg
Foliany
13.23 µg (mcg)
34.94 µg (mcg)
Beta karoten
4.86 µg (mcg)
12.83 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na frytki z serem

Na 100g
Na porcję
(264g)
Sód
76.94 mg
203.13 mg
Potas
368.57 mg
973.04 mg
Wapń
81.98 mg
216.43 mg
Fosfor
90.81 mg
239.74 mg
Magnez
22.31 mg
58.90 mg
Żelazo
0.79 mg
2.08 mg
Cynk
0.42 mg
1.12 mg
Miedź
0.10 mg
0.25 mg
Mangan
0.13 mg
0.34 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny frytek z serem 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w frytkach z serem

Lista alergenów dla frytek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania frytek z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
450 g
6 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Ser parmezan
32 g
4 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
4.16
Za 32 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na frytki z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób