Kartoflak

Opublikowano: 12.06.2022 r., 13:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kartoflak podany na desce.
Kartoflak
Kartoflak to ciekawa nazwa dla pysznego placka na bazie ziemniaków. Sprawdza się on doskonale na obiad, czy kolację. Można ją zjadać samą lub z dodatkiem sosu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
365 kcal
Kcal w porcji
264 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki późne (1500 g)
  • Boczek wędzony bez kości (250 g)
  • Cebula (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (30 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na kartoflaka krok po kroku

Na patelni podsmaż boczek, gdy wytopi się tłuszcz, dodaj do niego posiekaną cebulę.

Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach do miski.

Boczek z cebulą wymieszaj z ziemniakami. Wbij jajko i wrzuć mąkę. Wymieszaj dokładnie łyżką.

Masę przypraw solą, pieprzem i ziołami. Przełóż ją do formy polanej odrobiną oliwy.

Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 185 st. C.

Jak oceniasz przepis na kartoflaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kartoflaka

Kartoflak to ciekawa nazwa dla pysznego placka na bazie ziemniaków. Sprawdza się on doskonale na obiad, czy kolację. Można ją zjadać samą lub z dodatkiem sosu. Inna jego nazwa to babka ziemniaczana.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kartoflak, by był pyszny, a przy okazji prosty, to ten przepis będzie doskonałym wyborem. Pozwala stworzyć danie bardzo pyszne i pełne smaku, o wspaniałej fakturze i niezwykle uniwersalne. Powstaje z niego bardzo nieskomplikowana potrawa, która zaskakują wyrazistym smakiem. Babka ma wspaniałą konsystencję i jest bardzo dobrze przyprawiona, dzięki czemu nie potrzebuje żadnych dodatków. Ten prosty przepis na pewno spodoba się wszystkim amatorom roślinnych potraw. W dodatku nie zawieraj nasyconych kwasów tłuszczowych, niekorzystnych dla układu krwionośnego. Więc dodatkowo jest bardzo przyjazny dla wspierania zdrowia. To dobre wyjście dla wszystkich osób, które nie lubią smaku mięsa, lub chcą zredukować jego ilość w diecie.

Przepis na kartoflak to doskonały pomysł na smaczny posiłek na bazie ziemniaków. Można go podawać z boczkiem i cebulą. To dobry wybór nawet na posiłek wegetariański, gdyż świetnie sprawdza się również z dodatkiem skwarków z tofu wędzonego. To najlepszy wybór na obiad dla osób kochających ziemniaków. Wszystkie składniki na pewno masz już w swojej spiżarni. Tak przygotowane ziemniaki są miłą odmianą dla typowych dań z ich udziałem, a przy tym nie są zbyt ciężkostrawne czy kaloryczne. To danie, które wspaniale sprawdzi się na obiad, ale również na kolację dla całej rodziny. Można również eksperymentować z przyprawami, choć w tej klasycznej wersji są naprawdę wyśmienite. Ten prosty przepis pozwoli Ci wyczarować danie, które posmakuje każdemu. Zawiera sporo błonnika, dzięki czemu na pewno pozytywnie wesprą florę bakteryjną. To najlepsza opcja dla tych, którym znudziły się już klasyczne kotlety i szukają czegoś nowego i świeżego. Ten prosty przepis pozwoli Ci wyczarować danie, które posmakuje każdemu. Będzie idealna latem i jesienią. Świetnie komponuje się z pyszną surówką, czy podana z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu.

Alergeny w kartoflaku

Lista alergenów dla kartoflaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kartoflaka

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(264g)
Energia (kcal)
138.42
365.44
Białko (g)
6.30
16.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(264g)
Węglowodany (g)
14.68
38.75
Węglowodany przyswajalne (g)
12.95
34.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.73
4.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(264g)
Tłuszcz (g)
6.12
16.17
Tłuszcze nasycone (g)
2.07
5.46
Tłuszcze nienasycone (g)
4.06
10.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.06
8.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.00
2.64
Cholesterol (mg)
30.98
81.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(264g)
Witamina A (µg (mcg))
9.60
25.34
Witamina B6 (mg)
0.31
0.81
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.46
Witamina C (mg)
14.69
38.78
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.40
Witamina E (mg)
0.32
0.85
Retinol (µg (mcg))
9.60
25.34
Tiamina (mg)
0.13
0.35
Ryboflawina (mg)
0.08
0.20
Niacyna (mg)
2.05
5.41
Foliany (µg (mcg))
15.20
40.12
Beta karoten (µg (mcg))
0.80
2.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(264g)
Sód (mg)
211.38
558.05
Potas (mg)
394.65
1041.88
Wapń (mg)
15.80
41.70
Fosfor (mg)
101.47
267.89
Magnez (mg)
22.42
59.18
Żelazo (mg)
0.82
2.17
Cynk (mg)
0.66
1.75
Miedź (mg)
0.10
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny kartoflaka 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kartoflaka

Koszt składników
53.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Boczek wędzony bez kości
250 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 250 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
53.50