Kiszka ziemniaczana

Opublikowano: 23.03.2024 r., 9:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kiszka na drewnianej desce
Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana to specjał, który części osób może być znany, dla innych stanowi wielką tajemnicę. Warto jednak sięgnąć po ten przepis i przygotować ją samodzielnie.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 20 min
747 kcal
Kcal w porcji
468 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Kiszka ziemniaczana (800 g)
  • Cebula (100 g)
  • Rozmaryn świeży (15 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na kiszkę ziemniaczaną krok po kroku

Kiszkę ziemniaczaną nakłuj kilka razy i wrzuć do naczynia żaroodpornego.

Cebulę pokrój w piórka i wyłóż na kiszkę. Dodaj rozmaryn.

Całość polej oliwą.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na kiszkę ziemniaczaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 66,0% osób

Więcej informacji na temat kiszki ziemniaczanej

Kiszka ziemniaczana to specjał, który części osób może być znany, dla innych stanowi wielką tajemnicę. Warto jednak sięgnąć po ten przepis i przygotować ją samodzielnie.

Przepis na kiszkę ziemniaczaną to pomysł na szybką kolację, ale również dobra opcja na obiad. Istnieje wiele metod, by przygotować ją w swoim domu. Możesz to zrobić na patelni, jednak ten rodzaj obróbki termicznej nie jest polecany. Choć kiszka jest smaczna, to jednak powstające podczas smażenia szkodliwe substancje nie są dobre dla naszego zdrowia. Jeśli chcesz cieszyć się naprawdę dobrym zdrowiem, sięgaj po nie tylko od czasu do czasu. Zamiast tego wybieraj raczej pieczenie. Ze względu na mniejsze użycie tłuszczu będzie bezpieczniejsze dla Ciebie i Twojego zdrowia, a smak potrawy pozostaje równie atrakcyjny. Chcesz się dowiedzieć, w jaki sposób przygotować kiszkę właśnie w piekarniku? Dobrze trafiłeś! Z tym przepisem na pewno uda Ci się to bez problemu. Musisz tylko zaopatrzyć się w piekarnik, blachę, a także papier do pieczenia. Możesz również wykorzystać naczynie żaroodporne, jeśli je posiadasz. Niestety czas pieczenia podany w przepisie jest dość orientacyjny, może się okazać w Twoim przypadku będzie potrzeba go nieco więcej lub mniej. To dlatego, że każdy sprzęt jest inny - używa innej mocy, czy technologii, więc zawsze trzeba dopasować go do siebie. Nie musisz się jednak martwić, łatwo zauważyć, kiedy kiszka jest już gotowa. To dlatego, że pięknie się rumieni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kiszkę ziemniaczaną, by była smaczna i prosta, a przy tym również ciekawa, koniecznie sięgnij po ten przepis. Dowiesz się, jak się robi ją w piekarniku. Gdy wiesz już jak przygotować ten przysmak, w odpowiedni sposób, jesteś w stanie pokochać go bardziej. Możesz jednak zastanawiać się, czym właściwie jest kiszka. Zwykle jest to jelito wieprzowe wypełnione ziemniakami z mięsem wieprzowym, boczkiem lub słoniną. To potrawa, która jest niezwykle popularna w kuchni podlaskiej. Przypomina nieco kiełbasę, ale tylko z wyglądu. Ma delikatniejszy smak.

Alergeny w kiszce ziemniaczanej

Lista alergenów dla kiszki ziemniaczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszkę ziemniaczaną

Wartości odżywcze kiszki ziemniaczanej

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera produkt przetworzony. Nie powinna więc gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(468g)
Energia (kcal)
159.62
747.02
Białko (g)
8.73
40.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(468g)
Węglowodany (g)
7.44
34.82
Węglowodany przyswajalne (g)
7.03
32.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(468g)
Tłuszcz (g)
10.80
50.54
Tłuszcze nasycone (g)
8.98
42.01
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.80
144.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(468g)
Witamina C (mg)
7.04
32.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(468g)
Sód (mg)
453.51
2122.42
Żelazo (mg)
1.02
4.78
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszki ziemniaczanej 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiszki ziemniaczanej

Koszt składników
148.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiszka ziemniaczana
800 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Rozmaryn świeży
15 g
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 15
105.00
Za 15 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
148.00