Przepis na tortillę de patatas krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska, miska

Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na cienkie i małe kawałki.

Jajka umieść w misce i roztrzep. Następnie dodaj mleko oraz dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej 1 szklankę oleju. Następnie umieść tam ziemniaki i gotuj je ok. 25 min (aż będą miękkie) na małym ogniu. Następnie dodaj do nich cebulę i gotuj wszystko przez ok. 5 min.

Ziemniaki z cebulą odcedź i umieść w dużej misce. Gdy nieco ostygną, wlej tam przyprawione jajka z mlekiem. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło i wlej przygotowaną masę. Duś pod przykryciem ok. 5-8 min. Następnie odwróć zawartość patelni (np. za pomocą talerza). Drugą stronę smaż o połowę krócej.

Gotowe danie umieść na talerzu.

Tortilla de patatas znajduje się na ceramicznym talerzu.
Tortilla de patatas
Koszt przygotowania dania
8.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1245 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Tortilla de patatas - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tortilli de patatas

Pod nazwą „tortilla de patatas” kryje się tortilla hiszpańska z ziemniakami. To danie nie jest bardzo popularne w Polsce, więc jeśli je przygotujesz, na pewno zaskoczysz swoich bliskich i znajomych. Jeżeli chcesz, możesz pokusić się na wersję z kurczakiem. Tortilla de patatas będzie też dobra z warzywami.

Jak się robi tortillę hiszpańską? Do przygotowania tego dania potrzebujesz tylko kilka składników. Poza ziemniakami tortilla de patatas składa się z jajek, cebuli, masła i oleju. Opcjonalnie możesz pokusić się na dodanie mleka. Potrzebne będą także sól i pieprz.

Tortillę de patatas trzeba zacząć od ziemniaków. Ważne jest to, aby te ziemniaki gotowały się w oleju, a nie tylko w nim smażyły, dlatego musi być go dużo. Ilość podana w przepisie jest orientacyjna – wszystko zależy od ilości ziemniaków oraz wielkości patelni, na której przygotowujesz to danie.

Gdy ziemniaki będą już prawie gotowe, należy dodać cebulę, a po ok. 5 min należy całość odcedzić i przełożyć do miski, a potem wymieszać z resztą składników. Ziemniaki powinny nieco przestygnąć, inaczej jajka się zetną. Masę należy wylać na rozgrzane masełko i usmażyć z dwóch stron. Kiedy wylejesz masę na patelnię, warto nieco poruszać patelnią, aby na pewno surowa masa dobrze się rozlała. W czasie smażenia również można poruszać patelnią.

Ten przepis na hiszpańską tortillę możesz nieco zmodyfikować. To danie możesz przygotować z ugotowanych ziemniaków. Nie musisz wtedy ich długo gotować w oleju. Wystarczy, że będą miały złoty kolor. Olej możesz zastąpić oliwą z oliwek. Do masy możesz dodać śmietanę zamiast mleka.

To danie możesz przygotować z różnymi dodatkami. Odpowiedni będzie szpinak. Możesz wtedy dodać także ser feta, ale pamiętaj o tym, że ten ser jest słony. Jeśli go dodasz, najprawdopodobniej tortilli nie trzeba będzie już dodatkowo solić. Do tej tortilli możesz dodać także czerwoną paprykę, czerwoną cebulę oraz szczypiorek. Pod koniec smażenia na górę tortilli możesz dodać starty na tarce swój ulubiony ser żółty.

Wartości odżywcze tortilli de patatas

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
311.45 kcal
1245.82 kcal
Białko
4.42 g
17.67 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w tortilli de patatas

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
6.72 g
26.88 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.90 g
23.61 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
29.65 g
118.59 g
Tłuszcze nasycone
3.82 g
15.28 g
Tłuszcze nienasycone
25.83 g
103.32 g
Tłuszcze wielonasycone
7.52 g
30.07 g

Witaminy w przepisie na tortillę de patatas

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina E
0.34 mg
1.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.37 mg
1.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.92 µg (mcg)
79.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tortillę de patatas

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
43.87 mg
175.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
190.71 mg
762.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
26.84 mg
107.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
80.45 mg
321.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.95 mg
47.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.49 mg
1.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli de patatas 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tortilli de patatas

Lista alergenów dla tortilli de patatas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tortilli de patatas

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
300 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Jajko
5 szt.
5 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mleko 2%
36 ml
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.09
Za 36 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na tortillę de patatas
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób