Zupa ogórkowa z ryżem

Opublikowano: 29.07.2021 r., 13:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa ogórkowa z ryżem podana w głębokim talerzu.
Zupa ogórkowa z ryżem
Zupa ogórkowa z ryżem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Przepis jest prosty w wykonaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 170 min
420 kcal
Kcal w porcji
560 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (500 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Pietruszka 1 mała sztuka (150 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (50 g)
  • Por 1 mała sztuka (150 g)
  • Seler korzeniowy 1 mała sztuka (200 g)
  • Ziemniaki młode 5 średnich sztuk (500 g)
  • Ryż biały (100 g)
  • Ogórki kiszone (500 g)
  • Jogurt naturalny 2% (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę ogórkową z ryżem krok po kroku

Mięso umyj i włóż do garnka, następnie zalej je dwoma litrami wody i gotuj. Podczas gotowania wytworzą się tzw. szumowiny, dlatego zbierz je łyżką i wyrzuć. Zupę dopraw solą i gotuj około 2 godzin na małym ogniu.

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i por obierz i opłucz, następnie włóż je do garnka z wywarem mięsnym.

Do zupy dodaj również kilka liści laurowych i ziarenka ziela angielskiego. Całość gotuj około 40 minut.

Po ugotowaniu wywaru wyciągnij z niego wszystkie warzywa. Marchew pokrój na mniejsze kawałki i włóż powrotem do wywaru. Pozostałe warzywa wyrzuć.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, następnie dodaj je do zupy i gotuj około 10 minut. Po tym czasie wsyp ryż i gotuj kolejne 10 minut.

Ogórki kiszone obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj je do zupy i gotuj kolejne 10 minut. Zupę dopraw do smaku.

Ugotowaną zupę odstaw z ognia, wyciągnij z niej mięso i obierz je z kości, następnie pokrój je w kawałki i włóż powrotem do garnka.

Jogurt naturalny zapraw gorącym wywarem i dodaj go do ugotowanej zupy. Całość dokładnie wymieszaj.

Zupę podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na zupę ogórkową z ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat zupy ogórkowej z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Jest to zupa uwielbiana przez większość osób. Świetnie sprawdzi się również jako ciepłe danie dla gości. Zupa z kiszonych ogórków chętnie przygotowywana jest dla dzieci w żłobkach oraz przedszkolach. Przepis na zupę ogórkową z ryżem jest stosunkowo proste, dlatego nie prze potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Zupę z przepisu przygotujesz na rosole, jednak możesz wykonać ją również bez mięsa – wystarczy że przygotujesz bulion warzywny. Do zrobienia zupy ogórkowej z ryżem potrzebujesz następujących produktów spożywczych: udek z kurczaka, marchewki, pietruszki, cebuli, pora, selera korzeniowego, ziemniaków, ryżu białego, ogórków kiszonych, jogurtu naturalnego oraz przypraw (soli, pieprzu, ziela angielskiego oraz liści laurowych). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Dalszej części dowiesz się jak zrobić zupę ogórkową z ryżem.

Zupa ogórkowa to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej również sporo składników odżywczych, do których możemy zaliczyć łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego (dostarczymy je wraz z udkami oraz jogurtem naturalnym). Zupa ogórkowa jest również doskonałym źródłem witaminy C, której odpowiednia podaż wspomaga nasz układ odpornościowy. Witamina ta jest zaliczana również do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i obniżają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się skóry. Ogórki kiszone natomiast są produktem niskokaloryczne, dlatego chętnie wybierane są w diecie osób odchudzających się.

Podsumowując ta pyszna zupa ogórkowa to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny oraz ciepłe danie dla gości. Świetnie sprawdzi się zamiast tradycyjnego rosołu podczas spotkań rodzinnych. Zupa ta jest doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczy ch, których podaż w odpowiedniej ilości przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Alergeny w zupie ogórkowej z ryżem

Lista alergenów dla zupy ogórkowej z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze zupy ogórkowej z ryżem

na 100g gotowej potrawy

Zupa ogórkowa z ryżem to doskonała propozycja na smaczny obiad. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników pokarmowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kcal)
75.15
420.86
Białko (g)
5.25
29.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany (g)
10.98
61.51
Węglowodany przyswajalne (g)
9.56
53.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.43
7.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz (g)
1.21
6.76
Tłuszcze nasycone (g)
0.68
3.80
Tłuszcze nienasycone (g)
0.53
2.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.29
1.62
Brak danych dla: ryż biały, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.24
1.34
Brak danych dla: ryż biały, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.02
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.56
103.92
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A (µg (mcg))
72.87
408.05
Brak danych dla: ryż biały, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
1.04
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.61
Brak danych dla: ryż biały, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.87
38.45
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
1.37
Brak danych dla: ryż biały, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.92
10.77
Brak danych dla: ryż biały, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.31
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.32
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.52
8.51
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.46
80.98
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
710.79
3980.42
Brak danych dla: ryż biały, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód (mg)
279.62
1565.85
Potas (mg)
217.33
1217.03
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.15
185.66
Fosfor (mg)
70.10
392.54
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.44
92.06
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.63
3.51
Cynk (mg)
0.53
2.99
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.46
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ogórkowej z ryżem 72
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy ogórkowej z ryżem

Koszt składników
40.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
150 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Cebula
50 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Por
150 g
1 mała sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Seler korzeniowy
200 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ziemniaki młode
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Ogórki kiszone
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Jogurt naturalny 2%
250 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 250 g
Koszt składników
40.60