Przepis na zupę ogórkową z ryżem krok po kroku

Składniki
  • Udko kurczaka bez skóry 500 g
  • Marchewka 200 g 2 małe sztuki
  • Pietruszka 150 g 1 mała sztuka
  • Cebula 50 g 1 średnia sztuka
  • Por 150 g 1 mała sztuka
  • Seler korzeniowy 200 g 1 mała sztuka
  • Ziemniaki młode 500 g 5 średnich sztuk
  • Ryż biały 100 g
  • Ogórki kiszone 500 g
  • Jogurt naturalny 2% 250 g
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mięso umyj i włóż do garnka, następnie zalej je dwoma litrami wody i gotuj. Podczas gotowania wytworzą się tzw. szumowiny, dlatego zbierz je łyżką i wyrzuć. Zupę dopraw solą i gotuj około 2 godzin na małym ogniu.

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i por obierz i opłucz, następnie włóż je do garnka z wywarem mięsnym.

Do zupy dodaj również kilka liści laurowych i ziarenka ziela angielskiego. Całość gotuj około 40 minut.

Po ugotowaniu wywaru wyciągnij z niego wszystkie warzywa. Marchew pokrój na mniejsze kawałki i włóż powrotem do wywaru. Pozostałe warzywa wyrzuć.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, następnie dodaj je do zupy i gotuj około 10 minut. Po tym czasie wsyp ryż i gotuj kolejne 10 minut.

Ogórki kiszone obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj je do zupy i gotuj kolejne 10 minut. Zupę dopraw do smaku.

Ugotowaną zupę odstaw z ognia, wyciągnij z niej mięso i obierz je z kości, następnie pokrój je w kawałki i włóż powrotem do garnka.

Jogurt naturalny zapraw gorącym wywarem i dodaj go do ugotowanej zupy. Całość dokładnie wymieszaj.

Zupę podawaj na ciepło.

Zupa ogórkowa z ryżem podana w głębokim talerzu.
Zupa ogórkowa z ryżem
Koszt przygotowania dania
26.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
420 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Zupa ogórkowa z ryżem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie ogórkowej z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Jest to zupa uwielbiana przez większość osób. Świetnie sprawdzi się również jako ciepłe danie dla gości. Zupa z kiszonych ogórków chętnie przygotowywana jest dla dzieci w żłobkach oraz przedszkolach. Przepis na zupę ogórkową z ryżem jest stosunkowo proste, dlatego nie prze potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Zupę z przepisu przygotujesz na rosole, jednak możesz wykonać ją również bez mięsa – wystarczy że przygotujesz bulion warzywny. Do zrobienia zupy ogórkowej z ryżem potrzebujesz następujących produktów spożywczych: udek z kurczaka, marchewki, pietruszki, cebuli, pora, selera korzeniowego, ziemniaków, ryżu białego, ogórków kiszonych, jogurtu naturalnego oraz przypraw (soli, pieprzu, ziela angielskiego oraz liści laurowych). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Dalszej części dowiesz się jak zrobić zupę ogórkową z ryżem.

Zupa ogórkowa to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej również sporo składników odżywczych, do których możemy zaliczyć łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego (dostarczymy je wraz z udkami oraz jogurtem naturalnym). Zupa ogórkowa jest również doskonałym źródłem witaminy C, której odpowiednia podaż wspomaga nasz układ odpornościowy. Witamina ta jest zaliczana również do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i obniżają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się skóry. Ogórki kiszone natomiast są produktem niskokaloryczne, dlatego chętnie wybierane są w diecie osób odchudzających się.

Podsumowując ta pyszna zupa ogórkowa to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny oraz ciepłe danie dla gości. Świetnie sprawdzi się zamiast tradycyjnego rosołu podczas spotkań rodzinnych. Zupa ta jest doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczy ch, których podaż w odpowiedniej ilości przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Wartości odżywcze zupy ogórkowej z ryżem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (560g)
Energia (kalorie)
75.15 kcal
420.86 kcal
Białko
5.25 g
29.38 g

Węglowodany w zupie ogórkowej z ryżem

Na 100g
Na porcję (560g)
Węglowodany
10.98 g
61.51 g
Brak danych dla: udko kurczaka bez skóry.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
9.56 g
53.52 g
Brak danych dla: udko kurczaka bez skóry.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.43 g
7.99 g
Brak danych dla: udko kurczaka bez skóry, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (560g)
Tłuszcz
1.21 g
6.76 g
Tłuszcze nasycone
0.56 g
3.16 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.53 g
2.96 g
Brak danych dla: ryż biały, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.24 g
1.34 g
Brak danych dla: ryż biały, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę ogórkową z ryżem

Na 100g
Na porcję (560g)
Witamina B6
0.18 mg
1.04 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.31 mg
Brak danych dla: ogórki kiszone, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.32 mg
Brak danych dla: ryż biały, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
1.52 mg
8.51 mg
Brak danych dla: ogórki kiszone, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
14.46 µg (mcg)
80.98 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę ogórkową z ryżem

Na 100g
Na porcję (560g)
Sód
279.62 mg
1565.85 mg
Potas
217.33 mg
1217.03 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
33.15 mg
185.66 mg
Brak danych dla: ogórki kiszone.
czytaj dalej
Fosfor
70.10 mg
392.54 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
16.44 mg
92.06 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.63 mg
3.51 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.53 mg
2.99 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.46 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ogórkowej z ryżem 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie ogórkowej z ryżem

Lista alergenów dla zupy ogórkowej z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania zupy ogórkowej z ryżem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
150 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Cebula
50 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Por
150 g
1 mała sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Seler korzeniowy
200 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ziemniaki młode
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Ogórki kiszone
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Jogurt naturalny 2%
250 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 250 g
Liczba porcji:
Razem
40.60
Łączny koszt
26.69
Jak oceniasz przepis na zupę ogórkową z ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób