Kotleciki z gotowanych ziemniaków

Opublikowano: 14.01.2024 r., 17:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotleciki z gotowanych ziemniaków podane na białym talerzu.
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
Nie masz pomysły jak wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na kotleciki z gotowanych ziemniaków. Świetnie sprawdzą się na obiad.
Przygotowanie 45 min
440 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki ugotowane (700 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Olej rzepakowy (70 ml)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, patelnia mała, duża miska, praska do ziemniaków

Przepis na kotleciki z gotowanych ziemniaków krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę, aby była rumiana.

Ugotowane ziemniaki przyciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj do nich jajko, mąkę, cebulę, posiekaną natkę pietruszki, połowę bułki tartej oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Z masy ziemniaczanej formuj okrągłe kotlety.

Na patelni rozgrzej pozostały olej.

Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Gotowe kotlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kotleciki z gotowanych ziemniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat kotlecików z gotowanych ziemniaków

Kotleciki z gotowanych ziemniaków to doskonały pomysł na obiad bez mięsa. Smaczne, wegetariańskie kotlety warto podać z dodatkiem sosu pieczarkowego oraz z surówką przygotowaną na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na kotleciki z gotowanych ziemniaków jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania kotletów potrzebne będą następujące produkty: ugotowane ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, bułka tarta, jajko, mąka pszenna, natka pietruszki, sól oraz pieprz.

A jak zrobić kotleciki z gotowanych ziemniaków? Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę, aby była rumiana. Ugotowane ziemniaki przyciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj do nich jajko, mąkę, cebulę, posiekaną natkę pietruszki, połowę bułki tartej oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Z masy ziemniaczanej formuj okrągłe kotlety. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B. Ziemniaki fioletowe są również źródłem błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Podsumowując najlepsze kotleciki z gotowanych ziemniaków to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Pyszne kotleciki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać je z dodatkiem sosu pieczarkowego oraz z surówką. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis warto wykorzystać, aby zużyć nadmiar ugotowanych ziemniaków.

Alergeny w kotlecikach z gotowanych ziemniaków

Lista alergenów dla kotlecików z gotowanych ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kotlecików z gotowanych ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

Kotleciki z gotowanych ziemniaków to doskonała propozycja na wegetariańskie danie. Ziemniaki to doskonałe źródło wielu składników mineralnych, w tym potasu, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
176.09
440.24
Białko (g)
3.60
8.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
22.53
56.34
Węglowodany przyswajalne (g)
20.63
51.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
4.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
8.05
20.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.98
2.45
Tłuszcze nienasycone (g)
7.07
17.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.88
12.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.18
5.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.36
50.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
17.13
42.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.07
30.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.76
21.89
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.76
4.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.35
65.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
101.94
254.85
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
234.61
586.52
Potas (mg)
309.21
773.03
Wapń (mg)
25.57
63.93
Fosfor (mg)
60.92
152.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.97
54.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.00
2.49
Cynk (mg)
0.46
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików z gotowanych ziemniaków 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotlecików z gotowanych ziemniaków

Koszt składników
26.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
700 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.80
Za 700 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Bułka tarta
80 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
26.80