Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole
- Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
- Cebula (300 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Makaron muszelki (200 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - niepełna szklanka (200 g)
- Suszone grzyby (50 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Przepis na zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.
Wlej rosół i zagotuj.
Dodaj do niego grzyby i gotuj przez 5 minut.
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
Dodaj ziemniaki do garnka i gotuj przez 10 minut.
Dodaj makaron i wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut.
Posiekaj koper i natkę pietruszki i dodaj do zupy.
Podawaj w głębokich talerzach.
-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Zupa grzybowa na wigilię
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa kurkowa
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
-
Zupa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
-
Zupa grzybowa z ziemniakami
-
Zupa borowikowa
-
Krem z kurek
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa grzybowa krem
-
Zupa grzybowa
Więcej informacji na temat zupy grzybowej z suszonych grzybów na rosole
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole to bardzo dobry pomysł na pyszne pierwsze danie dla całej rodziny. Zupę można wzbogacić dodatkiem mięsa z rosołu, co wpłynie znacząco na jej sytość. Przepis na zupę z suszonych grzybów na rosole jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, suszone grzyby, cebula, ziemniaki, śmietana kremówka, makaron, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić zupę grzybową z suszonych grzybów na rosole? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Wlej rosół i zagotuj. Dodaj do niego grzyby i gotuj przez 5 minut. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj ziemniaki do garnka i gotuj przez 10 minut. Dodaj makaron i wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut. Posiekaj koper i natkę pietruszki i dodaj do zupy. Podawaj w głębokich talerzach.
Grzyby suszone są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Pamiętaj, aby zioła dodawać pod sam koniec gotowania, inaczej stracą swój zapach.
Podsumowując pyszna zupa to doskonałe danie na obiad. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczna zupa świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych imprez.
Alergeny w zupie grzybowej z suszonych grzybów na rosole
Lista alergenów dla zupy grzybowej z suszonych grzybów na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron muszelki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zupy grzybowej z suszonych grzybów na rosole
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa jest syta i zawiera dużą ilość składników mineralnych. Zupy nie powinny spożywać osoby starsze i małe dzieci ze względu na dodatek ciężkostrawnych grzybów.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.