Przepis na zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole krok po kroku
- Bulion drobiowy 2000 g 8 szklanek
- Cebula 300 g
- Ziemniaki późne 400 g 4 średnie sztuki
- Makaron muszelki 200 g
- Olej rzepakowy 100 ml
- Śmietanka kremowa 30% 200 g niepełna szklanka
- Suszone grzyby 50 g
- Koperek ogrodowy świeży 20 g 1 pęczek
- Natka pietruszki 20 g 1 pęczek
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.
Wlej rosół i zagotuj.
Dodaj do niego grzyby i gotuj przez 5 minut.
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
Dodaj ziemniaki do garnka i gotuj przez 10 minut.
Dodaj makaron i wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut.
Posiekaj koper i natkę pietruszki i dodaj do zupy.
Podawaj w głębokich talerzach.
Często zadawane pytania
-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Zupa grzybowa na wigilię
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa gołąbkowa
-
Zupa kurkowa
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
-
Zupa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
-
Zupa grzybowa z ziemniakami
-
Zupa borowikowa
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Krem z kurek
-
Zupa grzybowa

(liczba kalorii)
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole - cechy przepisu
Więcej o zupie grzybowej z suszonych grzybów na rosole
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole to bardzo dobry pomysł na pyszne pierwsze danie dla całej rodziny. Zupę można wzbogacić dodatkiem mięsa z rosołu, co wpłynie znacząco na jej sytość. Przepis na zupę z suszonych grzybów na rosole jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, suszone grzyby, cebula, ziemniaki, śmietana kremówka, makaron, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić zupę grzybową z suszonych grzybów na rosole? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Wlej rosół i zagotuj. Dodaj do niego grzyby i gotuj przez 5 minut. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj ziemniaki do garnka i gotuj przez 10 minut. Dodaj makaron i wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut. Posiekaj koper i natkę pietruszki i dodaj do zupy. Podawaj w głębokich talerzach.
Grzyby suszone są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Pamiętaj, aby zioła dodawać pod sam koniec gotowania, inaczej stracą swój zapach.
Podsumowując pyszna zupa to doskonałe danie na obiad. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczna zupa świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych imprez.
Wartości odżywcze zupy grzybowej z suszonych grzybów na rosole
Energia i białka
(325g)
Węglowodany w zupie grzybowej z suszonych grzybów na rosole
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy w przepisie na zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole
(325g)
Składniki mineralne w przepisie na zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie grzybowej z suszonych grzybów na rosole
Lista alergenów dla zupy grzybowej z suszonych grzybów na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron muszelki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%