Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

Opublikowano: 23.03.2022 r., 8:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole podana z grzanką w białej miseczce, która stoi na drewnianym blacie.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole to wspaniała propozycja na pyszne danie dla całej rodziny. Zupa na rosole jest bardzo szybka do przygotowania. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
293 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Bulion drobiowy 8 szklanek (2000 g)
  • Cebula (300 g)
  • Ziemniaki późne 4 średnie sztuki (400 g)
  • Makaron muszelki (200 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% niepełna szklanka (200 g)
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (20 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.

Wlej rosół i zagotuj.

Dodaj do niego grzyby i gotuj przez 5 minut.

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.

Dodaj ziemniaki do garnka i gotuj przez 10 minut.

Dodaj makaron i wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut.

Posiekaj koper i natkę pietruszki i dodaj do zupy.

Podawaj w głębokich talerzach.

Jak oceniasz przepis na zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat zupy grzybowej z suszonych grzybów na rosole

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole to bardzo dobry pomysł na pyszne pierwsze danie dla całej rodziny. Zupę można wzbogacić dodatkiem mięsa z rosołu, co wpłynie znacząco na jej sytość. Przepis na zupę z suszonych grzybów na rosole jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, suszone grzyby, cebula, ziemniaki, śmietana kremówka, makaron, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić zupę grzybową z suszonych grzybów na rosole? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Wlej rosół i zagotuj. Dodaj do niego grzyby i gotuj przez 5 minut. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj ziemniaki do garnka i gotuj przez 10 minut. Dodaj makaron i wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut. Posiekaj koper i natkę pietruszki i dodaj do zupy. Podawaj w głębokich talerzach.

Grzyby suszone są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Pamiętaj, aby zioła dodawać pod sam koniec gotowania, inaczej stracą swój zapach.

Podsumowując pyszna zupa to doskonałe danie na obiad. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczna zupa świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych imprez.

Alergeny w zupie grzybowej z suszonych grzybów na rosole

Lista alergenów dla zupy grzybowej z suszonych grzybów na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zupy grzybowej z suszonych grzybów na rosole

na 100g gotowej potrawy

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa jest syta i zawiera dużą ilość składników mineralnych. Zupy nie powinny spożywać osoby starsze i małe dzieci ze względu na dodatek ciężkostrawnych grzybów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
90.22
293.22
Białko (g)
2.14
6.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
8.94
29.05
Węglowodany przyswajalne (g)
7.87
25.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
3.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
5.11
16.62
Tłuszcze nasycone (g)
2.21
7.18
Tłuszcze nienasycone (g)
2.90
9.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.04
6.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
2.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.22
3.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
4.91
15.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.40
14.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
227.70
740.04
Potas (mg)
97.34
316.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.37
30.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
1.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej z suszonych grzybów na rosole 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy grzybowej z suszonych grzybów na rosole

Koszt składników
89.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Makaron muszelki
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
niepełna szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
89.50