Zapiekanki z chleba tostowego
- Chleb tostowy żytni - 4 kromki (120 g)
- Szynka kanapkowa - 4 plastry (100 g)
- Ser Mozzarella (100 g)
- Pieczarki (100 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na zapiekanki z chleba tostowego krok po kroku
Pieczarki i cebule pokrój w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż cebulę na złoty kolor.
Następnie dodaj pieczarki i przyprawy.
Smaż, aż grzyby będą miękkie.
Na każdą kromkę chleba połóż po plastrze szynki, a następnie pieczarki.
Całość posyp tartym serem mozzarella.
Zapiekanki zapiecz w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z chleba tostowego
Pyszne zapiekanki z chleba tostowego to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się jako śniadanie, lunch, podwieczorek lub na kolację. Chleb tostowy w połączeniu z szynką, serem i pieczarkami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapiekanki zachwycą każdego, i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić zapiekanki z chleba tostowego? Przygotowanie ich jest proste. Na początku pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Następnie na rozgrzanej oliwie na początku podsmażamy cebulę na złoty kolor. Dodajemy pieczarki i przyprawy i smażymy dalej, aż grzyby będą miękkie. Na kromki chleba tostowego układamy najpierw szynkę, a następnie pieczarki. Całość posypujemy tartym serem mozzarella. Zapiekanki pieczemy w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie opcjonalnie do smaku możesz polać keczupem lub innym ulubionym sosem.
Przepis na zapiekanki z chleba tostowego nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z pieczarek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są one składnikiem o niskiej wartości kalorycznej. Pieczarki to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz normalizacje poziomu cukru we krwi. Ponadto pieczarki są bogactwem witamin z grupy B oraz C i D. Grzyby posiadają także składniki, które mają działanie antynowotworowe oraz chroniące DNA przed uszkodzeniami.
Dobre i szybkie zapiekanki posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są łatwe w przygotowaniu oraz pyszne. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Posiłek idealnie sprawdzi się również w menu dla dzieci. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w zapiekankach z chleba tostowego
Lista alergenów dla zapiekanki z chleba tostowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy żytni
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze zapiekanki z chleba tostowego
Do zapiekanek z chleba tostowego warto użyć chleb pełnoziarnisty ze względu na większe wartości odżywcze.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.