Zapiekanka ze szpinakiem
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 duża sztuka (200 g)
- Makaron penne (200 g)
- Szpinak mrożony (200 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Ser ementaler (100 g)
- Mleko 2% (100 ml)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na zapiekankę ze szpinakiem krok po kroku
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
W tym czasie umyj i oczyść pierś z kurczaka, a następnie pokrój ją w niedużą kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i dodaj przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżkę sosu sojowego. Wszystko razem smaż, aż kurczak się zarumieni.
Ser zetrzyj na tarce.
Do małego garnuszka włóż lekko rozmrożony szpinak, śmietanę, mleko, starty ser oraz po łyżeczce oregano i ziół prowansalskich. Wszystko razem podgotuj przez około 10 minut.
W naczyniu żaroodpornym wyłóż połowę makaronu, na to połowę kurczaka i górę polej sosem szpinakowym. Następnie znów makaron, kurczak i sos.
Piecz pod przykryciem przez 25 minut w 180 stopniach C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka z piersią z kurczaka
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki ze szpinakiem
Przepis na zapiekankę ze szpinakiem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zapiekana pierś z kurczaka, makaron i sos szpinakowy to dobra propozycja na obiad.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zapiekankę ze szpinakiem to przedstawiam mój sprawdzony przepis. Pierwszym krokiem jest ugotowanie makaronu według instrukcji na opakowaniu. Proponuję ugotować go al dente, ponieważ podczas pieczenia dodatkowo lekko zmięknie. Gdy makaron się gotuje, przygotuj mięso. Umyj, osusz i oczyść z błonek pierś z kurczaka. Pokrój ją w kawałki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. Tak przygotowane mięso usmaż na oleju z dodatkiem przypraw takich, jak sól, pieprz, papryka słodka i sos sojowy. Gotowego kurczaka pozostaw na patelni. Teraz przyszła pora na pyszny, szpinakowo-śmietanowy sos. Do jego wykonania potrzebujesz lekko rozmrożonego szpinaku, śmietany, mleka i żółtego sera. Dodatkowo przydadzą się również zioła prowansalskie i oregano. Wystarczy wszystko umieścić w małym garnuszku i gotować przez około 10 minut, aż powstanie aromatyczny sos. Teraz należy wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym, zaczynając od połowy makaronu, przez połowę kurczaka po sos. Powtórz wszystko jeszcze raz i przykryj naczynie. Możesz do tego wykorzystać specjalną pokrywkę lub folię aluminiową. Całość zapiekaj przez 25 minut w 180 stopniach w piekarniku. Na ostatnie 5 minut możesz zdjąć przykrycie, by wierzch ładnie się zarumienił.
Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i z kurczakiem jest niezwykle pyszna i aromatyczna. A to także zasługa szpinaku. Te małe, zielone listki to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.
Alergeny w zapiekance ze szpinakiem
Lista alergenów dla zapiekanki ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
- sos sojowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Ser ementaler
- Mleko 2%
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze zapiekanki ze szpinakiem
Małe, zielone listki szpinaku to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.