Wege ciasto bananowe

Opublikowano: 16.01.2022 r., 15:54 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek wege ciasta bananowego
Wege ciasto bananowe
Idealny pomysł na słodką przekąskę lub deser dla wszystkich osób na diecie roślinnej, ale nie tylko. Poznaj mój przepis na wege ciasto bananowe i przekonaj się, jakie jest pyszne.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
343 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - 1/4 szklanki (60 ml)
  • Banan - 2 sztuki (100 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka keksówka, miska

Przepis na wege ciasto bananowe krok po kroku

Banany obierz ze skóry i przełóż do miski.

Rozgnieć je widelcem, wlej napój roślinny i dodaj kakao. Całość zmiksuj.

Następnie wlej olej i wsyp cukier. Mieszaj do połączenia wszystkich składników.

Ciasto przełóż do foremki, najlepiej keksówki i upiecz w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na wege ciasto bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat wege ciasta bananowego

Wege ciasto bananowe to klasyczny bananowiec w wersji wegańskiej, idealny dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Koniecznie poznaj mój przepis na szybie i łatwe w przygotowaniu ciasto z bananami. Będzie to świetny pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować: dowolny napój roślinny, banany, cukier, mąkę, kakao i olej rzepakowy.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Skoro mąka wybrana przejdźmy do napoju roślinnego, użyłam go celowo, ponieważ mój placek jest w wersji wegańskiej, dlatego należy wyeliminować mleko. Warto zamienić je na dowolny napój roślinny, nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Przy wyborze kakao, zwróć uwagę na jego wysoką zawartość. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem jak zrobić wege ciasto bananowe bez jajek?

Wystarczy, że banany obierzesz ze skóry i rozgnieciesz widelcem, następnie wlej dowolny napój roślinny i wsyp kakao. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Najlepiej będzie, jeśli użyjesz miksera, wtedy wszystkie składniki dobrze się połączą.

Następnie wlej olej i wsyp cukier. Tak przygotowane ciasto wlej do foremki, najlepiej, jeśli będzie to keksówka i upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach C.

Sam widzisz jakie proste w przygotowaniu są wegańskie ciasta.

Koniecznie wypróbuj mój przepis na wege ciasto bananowe, przygotuj je dla całej Twojej rodziny i przekonaj się, jak dobre jest w smaku.

Alergeny w wege cieście bananowym

Lista alergenów dla wege ciasta bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze wege ciasta bananowego

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, aby napój roślinny był bez dodatku cukru. Koniecznie sprawdzaj skład na opakowaniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
343.91
343.91
Białko (g)
5.35
5.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
63.56
63.56
Węglowodany przyswajalne (g)
61.41
61.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.15
2.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
7.90
7.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.01
1.01
Tłuszcze nienasycone (g)
6.90
6.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.77
4.77
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.13
2.13
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
6.59
6.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.07
Witamina E (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.24
6.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.52
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.02
4.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
110.64
110.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.01
3.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
6.90
6.90
Potas (mg)
142.25
142.25
Wapń (mg)
24.54
24.54
Fosfor (mg)
69.27
69.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.32
24.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.61
4.61
Cynk (mg)
0.54
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wege ciasta bananowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wege ciasta bananowego

Koszt składników
26.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
60 ml
1/4 szklanki
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.54
Za 60 ml
Banan
100 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
26.60