Przepis na ciasto bananowe bez jajek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, foremka keksówka, miska

Mleko wlej do miski, dodaj rozgniecione banany i wlej olej.

Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

Przełóż masę ciasta do foremki i upiecz w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach C.

ciasto bananowe bez jajek
Ciasto bananowe bez jajek
Koszt przygotowania dania
4.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
317 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Ciasto bananowe bez jajek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście bananowym bez jajek

Ciasto bananowe bez jajek to klasyczny bananowiec w wersji wegańskiej, idealny dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Koniecznie poznaj mój przepis na pyszne w smaku i łatwe w przygotowaniu ciasto z bananami. Będzie to świetny pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować: dowolny napój roślinny, banany, cukier, mąkę, kakao i olej rzepakowy.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Wtedy Twoje ciasto będzie wegańskie i bezglutenowe.

Skoro mąka wybrana przejdźmy do napoju roślinnego, użyłam go celowo, ponieważ mój placek jest w wersji wegańskiej, dlatego należy wyeliminować mleko. Warto zamienić je na dowolny napój roślinny, nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Przy wyborze kakao, zwróć uwagę na jego wysoką zawartość. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem jak zrobić ciasto bananowe bez jajek?

Wystarczy, że banany obierzesz ze skóry i rozgnieciesz widelcem, następnie wlej dowolny napój roślinny i wsyp kakao. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Najlepiej będzie, jeśli użyjesz miksera, wtedy wszystkie składniki dobrze się połączą.

Następnie wlej olej i wsyp cukier. Tak przygotowane ciasto wlej do foremki, najlepiej, jeśli będzie to keksówka i upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach C.

Sam widzisz jakie proste w przygotowaniu są wegańskie ciasta.

Koniecznie wypróbuj mój prosty przepis na ciasto bananowe bez jajek, przygotuj je dla całej Twojej rodziny i przekonaj się, jak dobre jest w smaku.

Wartości odżywcze ciasta bananowego bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
317.50 kcal
317.50 kcal
Białko
4.91 g
4.91 g

Węglowodany w cieście bananowym bez jajek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
59.34 g
59.34 g
Węglowodany przyswajalne
57.14 g
57.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.20 g
2.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
7.12 g
7.12 g
Tłuszcze nasycone
0.92 g
0.92 g
Tłuszcze nienasycone
6.19 g
6.19 g
Tłuszcze jednonasycone
4.28 g
4.28 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.91 g
1.91 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ciasto bananowe bez jajek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
6.22 µg (mcg)
6.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Witamina E
0.21 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
5.60 µg (mcg)
5.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.47 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.37 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.64 mg
3.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
101.24 µg (mcg)
101.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
5.39 µg (mcg)
5.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto bananowe bez jajek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
6.28 mg
6.28 mg
Potas
164.61 mg
164.61 mg
Wapń
22.51 mg
22.51 mg
Fosfor
64.37 mg
64.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.60 mg
24.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.16 mg
4.16 mg
Cynk
0.50 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bananowego bez jajek 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście bananowym bez jajek

Lista alergenów dla ciasta bananowego bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciasta bananowego bez jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
60 ml
1/4 szklanki
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.54
Za 60 ml
Banan
200 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Koszt składników
27.40
Jak oceniasz przepis na ciasto bananowe bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób