Chlebek bananowy

chlebek bananowy

Banan to smaczny owoc, który ma szerokie zastosowanie kulinarne. Jego nazwa pochodzi od arabskiego wyrażenia „banan”, co w tłumaczeniu na język polski przetłumaczyć można jako „palec”. Wyróżnić można kilkadziesiąt, a nawet kilkaset jego odmian. Należy jednak pamiętać, że nie każdy banan nadaje się do eksperymentów w kuchni. Na wszystkich kontynentach uprawia się maksymalnie dwadzieścia gatunków bananów, które można użyć do pieczenia ciast i chleba lub robienia z nich smacznych deserów. W największej ilości banany występują naturalnie w Ameryce Południowej, Azji i Afryce.

Chlebek bananowy - polecane przepisy

Chlebek bananowy - pozostałe przepisy

Chlebek bananowy – proste przepisy na wyjątkowy chlebek z dodatkiem bananów

Chlebek bananowy to jeden z wielu pysznych wypieków, jakie można upiec z banana. Ogromną zaletą owoców jest, że są one łatwo dostępne, niedrogie i bardzo łatwe w obróbce. Dzięki ich powszechności z dobroczynnych właściwości smacznych bananów skorzystać może każdy z nas. Przepis na ciasto bananowe jest niezwykle prosty i szybki. Chlebek dzięki obecności bananów wychodzi nie dość, że naprawdę przepyszny, to w dodatku wilgotny i fit, gdyż nie ma w nim żadnych konserwantów. Jak zrobić łatwy chleb bananowy, nie mając dużego doświadczenia w kuchni? Czy istnieje tylko jeden przepis na tę pyszną przekąskę? Jakie są ciekawostki o bananach? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat!

Jak upiec chlebek bananowy? Sprawdzony przepis na prosty chleb z bananów

Ciekawostki na temat bananów, o których warto pamiętać

Banany to jedne z najbardziej popularnych owoców na świecie. Są to jednocześnie jedne z najbardziej wiekowych owoców, ponieważ pisano o nich już w VI wieku p.n.e. Banany hoduje się głównie w Ameryce Południowej, Azji i Afryce, gdzie owoce mają najbardziej komfortowe warunki do wzrostu. Właśnie z tamtych krajów (poza Wyspami Kanaryjskimi) banany importowane są często do Polski. Owoce powinno zrywać się w momencie, gdy jeszcze są zielone – taki kolor świadczy bowiem o niedojrzałości banana. Zielone owoce wysyłane są w wielkich kontenerowcach do różnych części świata, a następnie trafiają do marketów, gdzie kupują je ludzie. Banany dojrzewają zwykle w sklepie spożywczym albo już w naszych domach. Co ciekawe, po raz pierwszy banany na kontynencie europejskim pojawiły się dopiero w okolicy XIX wieku. Mimo że ludzie odkryli je dość późno, błyskawicznie docenili niezwykle kremowy smak owoców oraz ich cenne właściwości odżywcze i prozdrowotne zastosowanie.

Na świecie istnieje ponoć kilkaset odmian bananów. Fakt jest ich naprawdę sporo, jednak nie każdy banan nadaje się do bezpośredniego użycia. Niektóre z nich można jeść dopiero po ugotowaniu, po usmażeniu na oleju albo upieczeniu w piekarniku – jak odmianę plátano verde, która jest najmniej dojrzałą odmianą banana i ma twardą oraz zieloną skórkę. Odmiany tej nie można jeść na surowo, ponieważ w wersji saute jest niesmaczna i może być szkodliwa dla żołądka – zupełnie jak ziemniaki. Skąd wiadomo, które banany są słodkie, skoro owoc jest przecież schowany pod skórką? Otóż rozpoznasz to po… skórce właśnie! Ciemniejsza skórka oznacza ciemniejszego banana. Warto o tym pamiętać w sklepie – ciemniejszy banan to zatem niekoniecznie zawsze zgniły owoc!

Istnieje około 20 gatunków bananów, które tak naprawdę nadają się do obróbki termicznej. Można przygotowywać z nich smaczne wypieki, desery, owsianki i inne pyszności. Jadalne banany dzielą się głównie na skrobiowe i deserowe. Ten pierwszy gatunek zwykle służy rodzinom w biedniejszych krajach, które zbierają banany i smażą je, gotują lub pieką w formie posiłku albo jako dodatek do dań. Wielkimi statkami transportowymi wysyła się do Europy głównie banany deserowe, ponieważ na naszym kontynencie właśnie z nich się najczęściej korzysta. Charakterystyczne podłużne owoce podzielić można również na nadające się wyłącznie do obróbki termalnej lub do bezpośredniego spożycia.

Warto w tym miejscu raz na zawsze rozwiać wątpliwości, jeśli chodzi o powiązanie bananów z platanami. Wiele osób mylnie uważa, że są to dokładnie te same owoce. Z botanicznego punktu widzenia może to tak wyglądać. W rzeczywistości jednak banany są owocami, a platany warzywami. Platany są odrobinę większe od bananów i mają zielony, intensywny kolor. Mają też jednocześnie mniej cukru i więcej skrobi – należy więc gotować je tak samo, jak ziemniaki. Platany Zawsze poddawać trzeba obróbce termicznej. Ich smak ostatecznie zależeć będzie od tego, jak bardzo dojrzałe były platany.

Właściwości zdrowotne bananów. Czy warto jeść banany?

Wielu ludzi zastanawia się, jak upiec chlebek bananowy albo w jaki sposób zrobić ciasto z bananów. Przepisy na bananowe dania i wypieki są szczególnie popularne wśród osób, które prowadzą zdrowy tryb życia. Banany pozwalają walczyć z niektórymi przypadłościami, m.in. z trądzikiem albo złym cholesterolem, wysokim ciśnieniem czy wzdęciami. Mimo że banany są kaloryczne, naprawdę pomagają uregulować niektóre procesy trawienne. Banany pełne są pożytecznych minerałów i witamin. Wśród nich warto wymienić kwas foliowy (idealny dla kobiet w ciąży), żelazo, cynk, potas i magnez, witaminy z grupy B i witaminę A, C oraz E.

Banany są zaliczane do bardzo kalorycznych owoców, ponieważ w 100 g banana jest ponad 90 kalorii. Jakim więc cudem dania z bananów zaliczane są do tych najbardziej fit? Otóż ich gęstość energetyczna jest znacznie niższa niż w chlebie albo bułkach razowych. Oczywiście jedzenie codziennie placków czy omletów z bananów, zwłaszcza na kolację, nie jest zbyt dobrym pomysłem – nie tylko ze względu na kaloryczność, ale bardziej z uwagi na dużą zawartość cukru w bananach. Wysoki indeks glikemiczny bananów (51 punktów) sprawia, że zdecydowanie lepiej zjadać je do południa, ewentualnie zaraz po treningu. Owoce te nie powinny być spożywane przez osoby borykające się z insulinoopornością albo cukrzycą – no, chyba że w naprawdę minimalnej ilości i wyłącznie do południa. Banany jedzone wieczorem niestety, ale mogą zaszkodzić osobom mającym problemy z wysokim cukrem we krwi.

Ile piec chlebek bananowy? Sprawdź, jak zrobić szybki chleb z bananów!

Ciekawostki o bananach, które warto znać!

Banany znane są ze swoich cennych właściwości zdrowotnych. To właśnie one są jednymi z najsłodszych owoców na świecie, ale też najsmaczniejszych. Wydawać by się mogło, że sporo rzeczy o bananach już wiemy. W rzeczywistości jednak jest mnóstwo ciekawostek, o których ludzie na temat tych owoców wcale nie wiedzą. Jedną z ciekawostek jest, iż banany mają w sobie antydepresant, mianowicie prozac. Owoc potrafi znacznie poprawić samopoczucie również dlatego, że w bananie znajduje się aminokwas (a dokładnie tryptofan) wzmacniający produkcję hormonu szczęścia. Co ciekawe, zjedzenie na raz 50 bananów daje efekt niemal identyczny, jak w trakcie prześwietlenia zębów. W owocach tych znajdują się bowiem radioaktywne izotopy. Warto w tym miejscu dodać, że skórka banana działa na zęby również… wybielająco!

Banan doskonale wpływa na kaca, ponieważ bogaty jest w potas. Jego regularne spożywanie obniża nadciśnienie tętnicze, a także pomaga w eliminowaniu skutków ubocznych po odstawieniu palenia papierosów. Ciekawostką jest też, że bananowiec – a więc drzewo, na którym rosną banany – owocuje tylko raz. Wypuszcza on wówczas kiść, na której rośnie kilkaset owoców. Kiedy każdy banan osiągnie pełną dojrzałość, bananowiec umiera. Poza tym owoce te składają się w 75% z wody, a ich DNA jest w aż 50 procentach zgodne z ludzkim. Należy też zapamiętać, że od momentu zebrania bananów do sprzedaży nie powinno upłynąć więcej niż doba. W przeciwnym wypadku owoc może zgnić.

Ludzie cały czas powtarzają, że czarna końcówka szkodzi zdrowiu, zatem trzeba ją obcinać. Ponoć znajdują się w nich zagrażające ludziom pasożyty. Nie wiadomo, skąd wzięła się taka teoria. Wiadomo jednak, że badania naukowe wcale nie wykazały, że w czarnej końcówce banana są bakterie. Mimo wszystko z przyzwyczajenia pozbywamy się końcówki – a czasem nawet i dwóch, żeby przypadkiem nie zarazić się jakąś tropikalną chorobą. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie jednak po prostu… umycie dłoni. To właśnie one przenoszą bakterie i pasożyty, które mogą pojawić się na bananie wyłącznie za naszą sprawą. Dotykając obranego banana gołymi i nieumytymi rękoma, można przenieść na niego pasożyty. Tak samo zarazić się można pasożytami z jakiegokolwiek owocu, gdy nie umyjemy go przed spożyciem. Warto o tym pamiętać i przestrzegać zasad higieny osobistej na co dzień – nie tylko od święta!

Chlebek bananowy – zobacz, jak łatwo można go upiec

Chlebek bananowy jest bardzo smacznym i prostym do przygotowania wypiekiem. Do jego zrobienia wykorzystać możesz nawet mocno dojrzałe już banany. Oprócz nich potrzebować będziesz również oleju rzepakowego, jajek, mąki orkiszowej, kakao 16%, proszku do pieczenia, jogurtu naturalnego i orzechów włoskich. Na początek rozgnieć banana widelcem, po czym wbij jajka do miski, w której znajdować się będą banany. Zmieszaj ze sobą całość. Dokładnie przesiej mąkę orkiszową przez sito, dodaj do niej kakao z proszkiem do pieczenia i wymieszaj składniki. Orzechy włoskie posiekaj na drobno, a następnie dodaj je do ciasta. Dodaj również jogurt naturalny z olejem i wymieszaj ze sobą całość. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, po czym wlej do niej ciasto. Wrzuć je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut. Zanim zaczniesz kroić go po upieczeniu, koniecznie wyjmij chlebek bananowy z formy i przestudź wypiek. Nigdy nie krój chleba na gorąco, ponieważ może się rozpaść.

Chlebek bananowy to świetny pomysł nie tylko na smaczny deser, ale też na pożywne śniadanie lub kolację. Można również spakować go na lunch, do pracy czy do szkoły. Co najważniejsze, nie trzeba mieć wielkiego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować ten wypiek. Receptura bazuje na oleju i jest całkowicie bez masła. Warto dodać do chleba orzechy, ponieważ zawierają cenne kwasy tłuszczowe wielonienasycone, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dzięki kwasom tłuszczowym omega-3 w orzechach włoskich będzie można zmniejszyć ilość złego cholesterolu w krwi. Właśnie z ich pomocą można również zapobiegać chorobom serca i całego układu krwionośnego. Nie zapominaj również o tym, że orzechy mają o wiele więcej właściwości i substancji mineralnych, np. magnez, potas i wapń. Przepis na chlebek bananowy będzie idealny dla niezapowiedzianych gości – zrobisz go szybko, a wypiek na pewno pozytywnie ich zaskoczy.

Placek bananowiec – zdrowy deser dla całej rodziny

Bananowiec to przepyszny wypiek, który z pewnością będzie smakować domownikom. Przyrządzenie bananowca nie powinno być problemem nawet dla kogoś, kto nie zna się zbyt dobrze na gotowaniu. Przepis nie jest bez masła, ponieważ właśnie ono w połączeniu z bananami nadaje plackowi delikatnie maślanego posmaku. Bananowiec może być pieczony zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Do przyrządzenia placka potrzebować będziesz bananów, jaj, mleka, cukru (białego i cukru pudru), mąki pszennej typ 500 oraz proszku do pieczenia. Wyjmij dużą miskę i utrzyj w niej cukier z masłem. Powinna wyjść jednolita, puszysta masa. Dodawaj do niej jajka (pojedynczo), ucierając ze sobą składniki. Następnie dorzuć do całości proszek do pieczenia, mąkę i uprzednio rozgniecione porządnie banany. Wyjmij foremkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Przekrój banan na równą połówkę i połóż go na wierzchu ciasta. Następnie wrzuć je do piekarnika na 40 minut i piecz w temperaturze 180 st. C.

Bananowiec może okazać się znakomitą alternatywą dla typowych ciast, które pieczemy na niedzielę – sernika, jabłecznika czy innego popularnego wypieku. Możesz także upiec go jako deser albo zdrowe śniadanie. Jeśli lubisz owocowe wypieki, placek bananowiec z pewnością wyląduje na zawsze w twoim menu. W przepisie najlepiej sprawdzają się dojrzałe banany, które są najsłodsze. Dodając tak słodkie owoce, możesz znacznie zredukować ilość cukru dodawanego do placka. Co do mąki, możesz wymienić ją na bardziej wartościową (np. pełnoziarnistą). Bananowiec będzie idealny na każdą okazję – zarówno jako deser po niedzielnym obiedzie, jak i przysmak na imprezę.

Cierpisz na celiakię? A może masz nadwrażliwość na gluten? W takim przypadku warto przyrządzić bananowiec w zmodyfikowanej wersji. Mąkę pszenną należy zamienić na bezglutenową, a więc owsianą lub ryżową. Będąc weganem, wystarczy wykluczyć mleko krowie i zastąpić je roślinnym. Przepis uda się także bez jaj – dodaj tylko trochę więcej bananów. Alternatywnie, zamiast jaj możesz również skorzystać z musu jabłkowego albo siemienia lnianego. Smacznego!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto