Przepis na chlebek bananowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka keksowa

Banany rozgnieć widelcem.

Do miski wbij jajka, dodaj banany i zmiksuj.

Przesiej mąkę orkiszową, dodaj proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj.

Posiekaj orzechy włoskie, dodaj do ciasta, wlej olej i dodaj jogurt naturalny, wymieszaj do połączenia składników.

Formę do keksa wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.

Chlebek wyjmij z formy i wystudź przed pokrojeniem.

Chlebek bananowy pokrojony na kawałki podany na ciemnej deseczce.
Chlebek bananowy
Koszt przygotowania dania
21.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
347 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
57

Chlebek bananowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebku bananowym

Chlebek bananowy to świetny pomysł na pyszny deser. Chlebek można podać także na śniadanie z dodatkiem twarogu lub serka homogenizowanego. Przepis na chlebek bananowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia chlebka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: banany, mąka orkiszowa, proszek do pieczenia, jajka, kakao, orzechy włoskie, olej rzepakowy.

Jak zrobić chleb bananowy? Banany rozgnieć widelcem. Do miski wbij jajka, dodaj banany i zmiksuj. Przesiej mąkę orkiszową, dodaj proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj. Posiekaj orzechy włoskie, dodaj do ciasta, wlej olej i dodaj jogurt naturalny, wymieszaj do połączenia składników. Formę do keksa wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Chlebek wyjmij z formy i wystudź przed pokrojeniem.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Banany dodane do ciasta to owoce, które pozwalają na wypiek bez dodatku cukru. Banany są świetnym źródłem potasu, który reguluje pracę serca i pomaga obniżać ciśnienie krwi. Banany są kalorycznymi owocami, zawierają dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom cukry we krwi.

Podsumowując pyszny chlebek przygotujesz z 2 bananów średniej wielkości. Prosty przepis na chlebek świetnie sprawdza się na deser dla dbających o linię. Chlebek jest bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie dojrzałych owoców. Szybki do zrobienia przepis świetnie sprawdza się jako ciasto dla niezapowiedzianych gości. Ciasto na oleju jest wilgotne i ma zwartą konsystencję.

Wartości odżywcze chlebka bananowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
289.92 kcal
347.90 kcal
Białko
8.92 g
10.70 g

Węglowodany w chlebku bananowym

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
25.17 g
30.20 g
Węglowodany przyswajalne
20.02 g
24.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.14 g
6.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
18.89 g
22.66 g
Tłuszcze nasycone
2.84 g
3.41 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
15.71 g
18.85 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
8.16 g
9.79 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
7.55 g
9.06 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol
82.09 mg
98.51 mg

Witaminy w przepisie na chlebek bananowy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
37.21 µg (mcg)
44.65 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.24 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.43 mg
2.92 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.44 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Witamina E
0.33 mg
0.39 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
36.40 µg (mcg)
43.68 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.36 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.28 mg
0.34 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
29.22 µg (mcg)
35.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
7.55 µg (mcg)
9.06 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chlebek bananowy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
41.06 mg
49.27 mg
Potas
470.37 mg
564.44 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń
154.54 mg
185.45 mg
Fosfor
283.09 mg
339.71 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
42.41 mg
50.90 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.03 mg
2.44 mg
Cynk
0.93 mg
1.12 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.31 mg
0.37 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chlebka bananowego 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebku bananowym

Lista alergenów dla chlebka bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Cena przygotowania chlebka bananowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
300 g
2 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Mąka orkiszowa
250 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Orzechy włoskie
120 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
120 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 120 g
Koszt składników
40.30
Jak oceniasz przepis na chlebek bananowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób