Chlebek bananowy

Opublikowano: 24.01.2022 r., 8:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chlebek bananowy pokrojony na kawałki podany na ciemnej deseczce.
Chlebek bananowy
Chlebek bananowy to doskonała propozycja na pyszne i zdrowe ciasto. Chlebek jest świetnym pomysłem na wykorzystanie przejrzałych bananów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 45 min
347 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Banan 2 średnie sztuki (300 g)
  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Proszek do pieczenia (30 g)
  • Kakao 16% (proszek) 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Orzechy włoskie (120 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka keksowa

Przepis na chlebek bananowy krok po kroku

Banany rozgnieć widelcem.

Do miski wbij jajka, dodaj banany i zmiksuj.

Przesiej mąkę orkiszową, dodaj proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj.

Posiekaj orzechy włoskie, dodaj do ciasta, wlej olej i dodaj jogurt naturalny, wymieszaj do połączenia składników.

Formę do keksa wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.

Chlebek wyjmij z formy i wystudź przed pokrojeniem.

Jak oceniasz przepis na chlebek bananowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat chlebka bananowego

Chlebek bananowy to świetny pomysł na pyszny deser. Chlebek można podać także na śniadanie z dodatkiem twarogu lub serka homogenizowanego. Przepis na chlebek bananowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia chlebka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: banany, mąka orkiszowa, proszek do pieczenia, jajka, kakao, orzechy włoskie, olej rzepakowy.

Jak zrobić chleb bananowy? Banany rozgnieć widelcem. Do miski wbij jajka, dodaj banany i zmiksuj. Przesiej mąkę orkiszową, dodaj proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj. Posiekaj orzechy włoskie, dodaj do ciasta, wlej olej i dodaj jogurt naturalny, wymieszaj do połączenia składników. Formę do keksa wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Chlebek wyjmij z formy i wystudź przed pokrojeniem.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Banany dodane do ciasta to owoce, które pozwalają na wypiek bez dodatku cukru. Banany są świetnym źródłem potasu, który reguluje pracę serca i pomaga obniżać ciśnienie krwi. Banany są kalorycznymi owocami, zawierają dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom cukry we krwi.

Podsumowując pyszny chlebek przygotujesz z 2 bananów średniej wielkości. Prosty przepis na chlebek świetnie sprawdza się na deser dla dbających o linię. Chlebek jest bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie dojrzałych owoców. Szybki do zrobienia przepis świetnie sprawdza się jako ciasto dla niezapowiedzianych gości. Ciasto na oleju jest wilgotne i ma zwartą konsystencję.

Alergeny w chlebku bananowym

Lista alergenów dla chlebka bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Wartości odżywcze chlebka bananowego

na 100g gotowej potrawy

Chlebek bananowy to bardzo dobry zdrowy deser. Ciasto nie zawiera dodatku białego cukru. Może być spożywane przez osoby dbające o linię oraz przez diabetyków. Chlebek zawiera bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
289.92
347.90
Białko (g)
8.92
10.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
25.17
30.20
Węglowodany przyswajalne (g)
20.02
24.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.14
6.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
18.89
22.66
Tłuszcze nasycone (g)
3.17
3.81
Tłuszcze nienasycone (g)
15.71
18.85
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.16
9.79
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.55
9.06
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
82.09
98.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
37.21
44.65
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.24
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.23
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.43
2.92
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
0.53
Witamina E (mg)
0.33
0.39
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.40
43.68
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.36
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.28
0.34
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.22
35.07
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.55
9.06
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
41.06
49.27
Potas (mg)
470.37
564.44
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
154.54
185.45
Fosfor (mg)
283.09
339.71
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.41
50.90
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.03
2.44
Cynk (mg)
0.93
1.12
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.31
0.37
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chlebka bananowego 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chlebka bananowego

Koszt składników
40.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
300 g
2 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Mąka orkiszowa
250 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Orzechy włoskie
120 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
120 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 120 g
Koszt składników
40.30