Chlebek bananowy z czekoladą

Opublikowano: 19.04.2021 r., 14:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chlebek bananowy z czekoladą na desce do krojenia.
Chlebek bananowy z czekoladą
Chlebek bananowy z czekoladą to pyszny deser, który przydanie do gustu fanom kakao. Jest lepszą alternatywą dla tradycyjnych ciast i pozwala wykorzystać przejrzałe owoce.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
432 kcal
Kcal w porcji
142 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Banan 4 szt średnich bananów (480 g)
  • Cukier pół szklanki (100 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) 3 łyżki (60 g)
  • Mąka pszenna typ 550 2,5 szkl (325 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (8 g)
  • Czekolada gorzka 0,5 tabliczki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blender, foremka keksówka, papier do pieczenia

Przepis na chlebek bananowy z czekoladą krok po kroku

3 banany zblenduj w dużej misce . 1 banana zostaw do dekoracji ciasta.

W kolejnej misce ubij jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym.

W małym rondelku rozpuść masło i ubij z jajkami. Do masy jajecznej dodaj rozdrobnione banany.

Do miski z masą bananową dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Łyżką nałóż do środka masła orzechowego i wymieszaj.

Czekoladę posiekaj drobno i dodaj do masy bananowej, wymieszaj wszystkie składniki.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej masę. Na wierzchu udekoruj ciasto przeciętym na pół bananem.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Całość posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na chlebek bananowy z czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat chlebka bananowego z czekoladą

Chlebek bananowy z czekoladą to przepyszny i sycący pomysł na deser, który sprawdzi się również jako podwieczorek, czy drugie śniadanie. Smakuje naprawdę wybornie i pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodyczy z czekoladą. Ten deser coraz bardziej zyskuje na popularności ze względu na wspaniały smak i prostotę wykonania.

Chlebek bananowo czekoladowy jest idealną przekąską dla zabieganych osób. Można zjadać go towarzystwie dżemu, serka, czy bez żadnych dodatków. Smakuje przepysznie w każdym wydaniu. Ma sporą grupę fanów ze względu na jego specyficzny słodko karmelowy smak. W połączeniu z deserową czekoladą ciężko mu się oprzeć.

Przepis na chlebek bananowy z czekoladą jest naprawdę bardzo łatwy. Wystarczy połączyć ze sobą składniki i poczekać, aż ciasto się upiecze. Tylko tyle wystarczy, by cieszyć się wspaniałym smakiem tego wybornego wypieku. Chlebek bananowy z tego przepisu zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Choć ta potrawa wydaje się niezwykle banalna, to w jej prostocie tkwi prawdziwa siła. Połączenie słodkich bananów i gorzkiej czekolady w ciepłym cieście robi piorunujące wrażenie, dlatego tak ciężko pozostać wobec niego obojętnym.

To ciasto ma bardzo zdrowe podstawy. Jego bazą są banany, które oprócz wspaniałego smaku i słodyczy dodają całości także ogromnej ilości antyoksydantów. Zawierają też duże ilości potasu i magnezu, pierwiastków które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mięśni szkieletowych. Gorzka czekolada jest źródłem polifenoli, chroniących organizm przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, a także przed powstawaniem nowotworów. Natomiast masło orzechowe odpowiada za wspaniały karmelowy smak, a także odpowiednią ilość białka w tym deserze.

To ciasto ze względu na proste i świeże składniki jest naprawdę zdrowe. Można jednak uczynić je jeszcze bardziej fit, wystarczy zamienić cukier na inny słodzik, który będzie miał mniej kalorii np. ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu zmniejszy się również indeks glikemiczny tego wypieku.

Alergeny w chlebku bananowym z czekoladą

Lista alergenów dla chlebka bananowego z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze chlebka bananowego z czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(142g)
Energia (kcal)
304.64
432.59
Białko (g)
6.76
9.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(142g)
Węglowodany (g)
34.00
48.29
Węglowodany przyswajalne (g)
32.65
46.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
1.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(142g)
Tłuszcz (g)
16.65
23.64
Tłuszcze nasycone (g)
10.10
14.34
Tłuszcze nienasycone (g)
6.55
9.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.27
7.48
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.29
1.83
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
86.72
123.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(142g)
Witamina A (µg (mcg))
120.30
170.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.93
4.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.89
1.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
117.39
166.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.34
Ryboflawina (mg)
0.41
0.58
Niacyna (mg)
2.19
3.11
Foliany (µg (mcg))
51.09
72.55
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.41
44.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(142g)
Sód (mg)
42.93
60.97
Potas (mg)
271.29
385.23
Wapń (mg)
46.08
65.43
Fosfor (mg)
129.95
184.52
Magnez (mg)
32.46
46.09
Żelazo (mg)
1.95
2.76
Cynk (mg)
0.70
0.99
Miedź (mg)
0.13
0.18
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chlebka bananowego z czekoladą 35
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chlebka bananowego z czekoladą

Koszt składników
35.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Banan
480 g
4 szt średnich bananów
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
3.20
Za 480 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
60 g
3 łyżki
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 60 g
Mąka pszenna typ 550
325 g
2,5 szkl
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 325 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Czekolada gorzka
50 g
0,5 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
35.30