Przepis na ciasto bananowe z orzechami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
soda oczyszczona
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka keksówka, miska

Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem.

Dodaj jajko, wsyp mąkę i wlej mleko, całość dokładnie wymieszaj.

Dodaj proszek do pieczenia i cukier, a następnie posiekane orzechy.

Przełóż całą masę do foremki, najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

ciasto bananowe z orzechami
Ciasto bananowe z orzechami
Koszt przygotowania dania
12.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
201 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
80

Ciasto bananowe z orzechami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście bananowym z orzechami

Ciasto bananowe z orzechami to połączenie klasycznego bananowca z porcją zdrowych tłuszczy, korzystnie wpływających na nasz organizm. Jeśli, najdzie Cię ochota na coś słodkiego, koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis.

Taki rodzaj przekąski doda Ci energii i zapewni sytość do następnego posiłku.

Bananowiec to świetny pomysł na drugie śniadanie w słodkiej wersji lub przekąskę w ciągu dnia. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto bananowe z orzechami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: mąkę, banany, cukier, jajko, orzechy włoskie, mleko.

W moim przepisie użyłam zwykłej mąki pszennej, naturalnie zawierającej gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Wtedy Twoje ciasto będzie bez cukru i dodatkowo bez glutenu. Jeśli chcesz przygotować pyszne ciasto bananowe w wersji wegańskiej, wystarczy, że ominiesz jajka, a mleko krowie zamienisz na napój roślinny.

Może to być dowolny rodzaj, pamiętaj tylko o sprawdzeniu składu, ważne, aby nie zawierał on cukru dodanego. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić ciasto bananowe z orzechami? Wystarczy, że banany obierzesz ze skóry i rozgnieciesz widelcem, wbij jajko, wsyp mąkę i wymieszaj całość.

Następnie wlej mleko lub napój roślinny i ponownie wymieszaj. Możesz użyć miksera, jeśli nie chcesz, aby kawałki banana były wyczuwalne. Na samym końcu dodaj posiekane orzechy i przełóż ciasto do foremki. Najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka, czyli podłużna foremka.

Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach C, po 45 minutach nasze ciasto będzie dobre.

Sam widzisz jak łatwe i szybkie w przygotowaniu jest ciasto bananowe, koniecznie wypróbuj mój przepis w swoim domu.

Wartości odżywcze ciasta bananowego z orzechami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
251.74 kcal
201.39 kcal
Białko
5.68 g
4.54 g

Węglowodany w cieście bananowym z orzechami

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
37.27 g
29.81 g
Węglowodany przyswajalne
34.79 g
27.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.48 g
1.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
9.84 g
7.87 g
Tłuszcze nasycone
1.77 g
1.41 g
Tłuszcze nienasycone
8.07 g
6.45 g
Tłuszcze jednonasycone
1.47 g
1.18 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
6.59 g
5.27 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
22.52 mg
18.01 mg

Witaminy w przepisie na ciasto bananowe z orzechami

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
16.24 µg (mcg)
12.99 µg (mcg)
Witamina B6
0.25 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Witamina C
3.93 mg
3.14 mg
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Witamina E
0.21 mg
0.17 mg
Retinol
14.82 µg (mcg)
11.85 µg (mcg)
Tiamina
0.30 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.46 mg
0.37 mg
Niacyna
2.13 mg
1.70 mg
Foliany
74.68 µg (mcg)
59.75 µg (mcg)
Beta karoten
12.99 µg (mcg)
10.39 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto bananowe z orzechami

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
12.19 mg
9.75 mg
Potas
259.98 mg
207.99 mg
Wapń
30.57 mg
24.46 mg
Fosfor
97.17 mg
77.74 mg
Magnez
38.63 mg
30.91 mg
Żelazo
2.58 mg
2.06 mg
Cynk
0.75 mg
0.60 mg
Miedź
0.29 mg
0.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bananowego z orzechami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście bananowym z orzechami

Lista alergenów dla ciasta bananowego z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

W przepisie na ciasto bananowe z orzechami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ciasta bananowego z orzechami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
400 g
4 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
2.67
Za 400 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Orzechy włoskie
125 g
1/2 szklanki
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
8.33
Za 125 g
Mleko 2%
60 ml
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na ciasto bananowe z orzechami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób