Ciasto z bananami i czekoladą

Opublikowano: 21.03.2022 r., 11:54 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z bananami i czekoladą
Ciasto z bananami i czekoladą
Znasz chlebek bananowy? Czy dodawałeś kiedyś do niego czekoladę? Jeżeli nie, koniecznie sprawdź ten łatwy przepis na najlepsze ciasto z bananami i czekoladą.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 35 min
402 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Banan 4 sztuki (480 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Cukier (100 g)
  • Czekolada mleczna (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka keksowa 9x22 cm

Przepis na ciasto z bananami i czekoladą krok po kroku

Włącz nagrzewanie piekarnika na 180 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

3 banany obierz, a następnie rozdrobnij na papkę za pomocą widelca.

Mikserem zmiksuj jajko oraz cukier na puszystą masę.

Do bananów dodaj jajka z cukrem, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cynamonu, mąkę i olej.

Mikserem zmiksuj wszystko na jednolitą masę.

Nożem posiekaj czekoladę w nie za dużą i nie za małą kostkę.

Do masy dodaj czekoladę i wymieszaj łyżką.

Jednego banana obierz, przekrój wzdłuż na pół i ułóż na cieście (rozcięciem do góry).

Ciasto wlej do blaszki i piecz 35 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z bananami i czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta z bananami i czekoladą

Znasz chlebek bananowy? Czy dodawałeś kiedyś do niego czekoladę? Jeżeli nie, koniecznie sprawdź ten łatwy przepis na najlepsze ciasto z bananami i czekoladą. Placek ten zdecydowanie zasługuje na miano ciasta, które jest pyszne, łatwe i szybkie. Przepis na ciasto z bananami i czekoladą to zaledwie kilka prostych składników. To dobry deser, który możesz zrobić bardzo prosto i to w kilka chwil. Ciasto najlepsze jest, gdy użyjesz bardzo dojrzałych bananów. Sprawdź, jak zrobić ciasto z bananami i czekoladą.

Ciasto z bananami i czekoladą jest znane z kuchni amerykańskiej. Placek ma także inną nazwę - „banana bread”, czyli chlebek bananowy. To szybkie, pyszne i bardzo łatwe ciasto. Jest idealnie słodkie. To ciasto jest dobre, gdy chcesz zrobić coś w ekspresowym tempie. Wystarczy, że masz mąkę, banany, jajko, olej, proszek do pieczenia i cukier. Opcjonalnie warto dodać cynamon, który doskonale pasuje do wszystkiego. Ciasto z bananami i czekoladą jest idealne nawet dla tych, którzy nie potrafią piec – jest to bardzo prosty wypiek. Jak zrobisz ciasto z bananami i czekoladą, możesz wziąć je ze sobą w podróż lub do pracy. Jest idealne na wynos i dobrze zniesie nawet dłuższą podróż autem. Z pewnością doda Ci energii i poprawi nastrój. Zdecydowanie zdrowiej samemu upiec takie ciasto niż kupować słodycze w sklepie.

Gdy masz nadmiar dojrzałych bananów, ciasto z bananami i czekoladą może uratować je przed wyrzuceniem. Połącz je razem z czekoladą, a wyjdzie dobre ciasto bananowe. Jak zrobić ciasto z bananami i czekoladą? Ważną rzeczą jest to, by jajka i banany nie były zimne. Do przepisu na ciasto z bananami i czekoladą, składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Najpierw zagrzej piekarnik, a także przygotuj blaszkę. Najlepsza jest forma keksowa. Banany wystarczy rozgnieść widelcem, a cukier zmiksować z jajkiem, by powstała puszysta masa. Do owoców dodaj ubite jajko, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz olej. Zmiksuj mikserem, by konsystencja była jednolita. Posiekaj nożem czekoladę. Dodaj ją do masy i wymieszaj łyżką. Teraz pozostało jedynie ułożyć na wierzchu jednego, przekrojonego wzdłuż banana. Ułóż rozcięciem do góry, zaokrągleniem od strony brzegu blaszki (kształt litery S bez stykania się końców). Placka należy piec do suchego patyczka.

*Przepis na ciasto z bananami i czekoladą będzie tak samo pyszny, gdy użyjesz kropelek czekoladowych, zamiast czekolady. To szybsze rozwiązanie, bo nie musisz siekać tabliczki czekolady na mniejsze kawałki.

*Składniki wystarczy wyjąć minimum 2 godziny przed rozpoczęciem pieczenia, by się ogrzały.

Alergeny w cieście z bananami i czekoladą

Lista alergenów dla ciasta z bananami i czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna

Wartości odżywcze ciasta z bananami i czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Przepis ma wysoki indeks glikemiczny. Zawiera dużą ilość cukru. Banany to dobre źródło potasu, a czekolada zawiera kakao - źródło antyoksydantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
298.00
402.31
Białko (g)
7.15
9.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
41.55
56.09
Węglowodany przyswajalne (g)
40.09
54.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
1.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
12.99
17.54
Tłuszcze nasycone (g)
3.30
4.46
Tłuszcze nienasycone (g)
9.69
13.08
Cholesterol (mg)
20.98
28.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.45
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.70
2.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.75
61.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
14.88
20.08
Potas (mg)
229.11
309.29
Wapń (mg)
26.94
36.37
Fosfor (mg)
67.51
91.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.63
35.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.70
2.30
Cynk (mg)
0.59
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z bananami i czekoladą 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z bananami i czekoladą

Koszt składników
25.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
480 g
4 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
3.20
Za 480 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Koszt składników
25.20