Przepis na ciasto z bananami i czekoladą krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka keksowa 9x22 cm

Włącz nagrzewanie piekarnika na 180 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

3 banany obierz, a następnie rozdrobnij na papkę za pomocą widelca.

Mikserem zmiksuj jajko oraz cukier na puszystą masę.

Do bananów dodaj jajka z cukrem, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cynamonu, mąkę i olej.

Mikserem zmiksuj wszystko na jednolitą masę.

Nożem posiekaj czekoladę w nie za dużą i nie za małą kostkę.

Do masy dodaj czekoladę i wymieszaj łyżką.

Jednego banana obierz, przekrój wzdłuż na pół i ułóż na cieście (rozcięciem do góry).

Ciasto wlej do blaszki i piecz 35 minut.

Ciasto z bananami i czekoladą
Ciasto z bananami i czekoladą
Koszt przygotowania dania
9.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
402 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Ciasto z bananami i czekoladą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z bananami i czekoladą

Znasz chlebek bananowy? Czy dodawałeś kiedyś do niego czekoladę? Jeżeli nie, koniecznie sprawdź ten łatwy przepis na najlepsze ciasto z bananami i czekoladą. Placek ten zdecydowanie zasługuje na miano ciasta, które jest pyszne, łatwe i szybkie. Przepis na ciasto z bananami i czekoladą to zaledwie kilka prostych składników. To dobry deser, który możesz zrobić bardzo prosto i to w kilka chwil. Ciasto najlepsze jest, gdy użyjesz bardzo dojrzałych bananów. Sprawdź, jak zrobić ciasto z bananami i czekoladą.

Ciasto z bananami i czekoladą jest znane z kuchni amerykańskiej. Placek ma także inną nazwę - „banana bread”, czyli chlebek bananowy. To szybkie, pyszne i bardzo łatwe ciasto. Jest idealnie słodkie. To ciasto jest dobre, gdy chcesz zrobić coś w ekspresowym tempie. Wystarczy, że masz mąkę, banany, jajko, olej, proszek do pieczenia i cukier. Opcjonalnie warto dodać cynamon, który doskonale pasuje do wszystkiego. Ciasto z bananami i czekoladą jest idealne nawet dla tych, którzy nie potrafią piec – jest to bardzo prosty wypiek. Jak zrobisz ciasto z bananami i czekoladą, możesz wziąć je ze sobą w podróż lub do pracy. Jest idealne na wynos i dobrze zniesie nawet dłuższą podróż autem. Z pewnością doda Ci energii i poprawi nastrój. Zdecydowanie zdrowiej samemu upiec takie ciasto niż kupować słodycze w sklepie.

Gdy masz nadmiar dojrzałych bananów, ciasto z bananami i czekoladą może uratować je przed wyrzuceniem. Połącz je razem z czekoladą, a wyjdzie dobre ciasto bananowe. Jak zrobić ciasto z bananami i czekoladą? Ważną rzeczą jest to, by jajka i banany nie były zimne. Do przepisu na ciasto z bananami i czekoladą, składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Najpierw zagrzej piekarnik, a także przygotuj blaszkę. Najlepsza jest forma keksowa. Banany wystarczy rozgnieść widelcem, a cukier zmiksować z jajkiem, by powstała puszysta masa. Do owoców dodaj ubite jajko, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz olej. Zmiksuj mikserem, by konsystencja była jednolita. Posiekaj nożem czekoladę. Dodaj ją do masy i wymieszaj łyżką. Teraz pozostało jedynie ułożyć na wierzchu jednego, przekrojonego wzdłuż banana. Ułóż rozcięciem do góry, zaokrągleniem od strony brzegu blaszki (kształt litery S bez stykania się końców). Placka należy piec do suchego patyczka.

*Przepis na ciasto z bananami i czekoladą będzie tak samo pyszny, gdy użyjesz kropelek czekoladowych, zamiast czekolady. To szybsze rozwiązanie, bo nie musisz siekać tabliczki czekolady na mniejsze kawałki.

*Składniki wystarczy wyjąć minimum 2 godziny przed rozpoczęciem pieczenia, by się ogrzały.

Wartości odżywcze ciasta z bananami i czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kalorie)
298.00 kcal
402.31 kcal
Białko
7.15 g
9.65 g

Węglowodany w cieście z bananami i czekoladą

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany
41.55 g
56.09 g
Węglowodany przyswajalne
40.09 g
54.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.46 g
1.98 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz
12.99 g
17.54 g
Tłuszcze nasycone
3.30 g
4.46 g
Tłuszcze nienasycone
9.69 g
13.08 g
Cholesterol
20.98 mg
28.32 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z bananami i czekoladą

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina B6
0.19 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.45 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.70 mg
2.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
45.75 µg (mcg)
61.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z bananami i czekoladą

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód
14.88 mg
20.08 mg
Potas
229.11 mg
309.29 mg
Wapń
26.94 mg
36.37 mg
Fosfor
67.51 mg
91.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
26.63 mg
35.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.70 mg
2.30 mg
Cynk
0.59 mg
0.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z bananami i czekoladą 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z bananami i czekoladą

Lista alergenów dla ciasta z bananami i czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna

Cena przygotowania ciasta z bananami i czekoladą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
480 g
4 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
3.20
Za 480 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Koszt składników
25.20
Jak oceniasz przepis na ciasto z bananami i czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób