Przepis na chlebek bananowy z orzechami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, soda, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, miska, blaszka keksowa

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Masło roztop w garnku.

Banany rozgnieć widelcem.

Jajka wbij do miski i ubij je na jednolitą masę.

Następnie ciągle miksując dodaj do jajek cukier, następnie roztopione masło, a na koniec rozgniecione banany.

W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 1 łyżeczką sody.

Do mąki dodaj masę bananową i dokładnie wymieszaj.

Do ciasta dodaj wiórki kokosowe i posiekane orzechy, całość wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej gotowe ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut lub do suchego patyczka (długi drewniany patyczek do szaszłyków wbijaj co jakiś czas w środek ciasta, gdy będzie suchy po wyciągnięciu to znaczy, ze ciasto jest upieczone).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Chlebek bananowy ułożony jest na drewnianej desce do krojenia. Obok niej znajduje się miseczka z kremem i nóż ułożony na jej wierzchu.
Chlebek bananowy z orzechami
Koszt przygotowania dania
20.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
539 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Chlebek bananowy z orzechami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebku bananowym z orzechami

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi to doskonała propozycja na pyszny i prosty w przygotowaniu deser. Świetnie sprawdzi się do wykorzystania większej ilości dojrzałych bananów, które musimy szybko wykorzystać. Deser ten świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty lub jako smaczna przekąska na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Przepis na chleb bananowy z orzechami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go upiec. Produkty spożywcze niezbędne go jego przygotowania to jaja kurze, cukier, masło roślinne, banany, mąka pszenna, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, sól, soda oczyszczona oraz proszek do pieczenia. Produkty te są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować naszego przepisu.

Chlebek bananowy pochodzi z kuchni amerykańskiej i przypomina słodki chce, stąd jego nazwa. Dodatkowo ciasto bananowe pieczone jest w podłużnej formie, która podobna jest do tych, w których wypiekany jest chleb. Jako ciekawostkę nadmienię, ze w Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Chleba Bananowego, który przypada na dzień 23 lutego.

A więc jak przygotować chlebek bananowy z orzechami włoskimi? Jajka ubij na jednolitą masę, następnie dodaj do nich cukier, roztopione masło i rozgniecione widelcem banany. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do mąki przelej masę bananową i całość dokładnie wymieszaj. Do ciasta dodaj wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy włoskie, wymieszaj i ciasto przelej do blaszki. Następnie całość piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone możesz zastosować metodę suchego patyczka, wtedy co jakiś czas w ciasto musisz wbić długi patyczek do szaszłyków, gdy po wyciągnięciu będzie suchy to znak, że ciasto jest już upieczone.

Podsumowując chlebek bananowy z orzechami włoskimi to doskonały dodatek do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się jako pyszny deser na spotkania z rodziną i ze znajomymi. Produkty są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować naszego przepisu.

Wartości odżywcze chlebka bananowego z orzechami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
299.48 kcal
539.07 kcal
Białko
6.36 g
11.44 g
Fenyloalanina
0.23 mg
0.42 mg
Brak danych dla: jajko, masło roślinne.
czytaj dalej

Węglowodany w chlebku bananowym z orzechami

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
39.26 g
70.67 g
Węglowodany przyswajalne
36.63 g
65.93 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.64 g
4.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
13.74 g
24.74 g
Tłuszcze nasycone
6.09 g
10.96 g
Tłuszcze nienasycone
7.66 g
13.78 g
Tłuszcze jednonasycone
2.27 g
4.08 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.39 g
9.70 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
44.97 mg
80.94 mg
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na chlebek bananowy z orzechami

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
20.22 µg (mcg)
36.40 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.32 mg
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C
2.54 mg
4.58 mg
Witamina D
0.24 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E
0.65 mg
1.17 mg
Retinol
19.34 µg (mcg)
34.81 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Tiamina
1.55 mg
2.80 mg
Ryboflawina
0.40 mg
0.71 mg
Niacyna
2.27 mg
4.08 mg
Foliany
67.44 µg (mcg)
121.39 µg (mcg)
Beta karoten
8.08 µg (mcg)
14.54 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chlebek bananowy z orzechami

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
98.92 mg
178.06 mg
Potas
198.66 mg
357.59 mg
Wapń
19.41 mg
34.93 mg
Fosfor
87.40 mg
157.31 mg
Magnez
29.47 mg
53.05 mg
Żelazo
1.85 mg
3.33 mg
Cynk
0.71 mg
1.29 mg
Miedź
0.21 mg
0.38 mg
Mangan
0.63 mg
1.13 mg
Brak danych dla: jajko, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chlebka bananowego z orzechami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebku bananowym z orzechami

Lista alergenów dla chlebka bananowego z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania chlebka bananowego z orzechami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło roślinne
200 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.44
Za 200 g
Banan
500 g
4 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
3.33
Za 500 g
Mąka pszenna typ 750
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Koszt składników
35.00
Jak oceniasz przepis na chlebek bananowy z orzechami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób