Szybkie ciasto bananowe

Opublikowano: 27.03.2022 r., 16:29 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szybkie ciasto bananowe
Szybkie ciasto bananowe
Szybkie ciasto bananowe jako idealny pomysł na domowe łakocie ze składników, które zapewne masz w swoim domu. Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
752 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 szklanka (200 g)
  • Banan 2 sztuki (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło 1/5 kostki (50 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka (10 g)
  • Orzechy włoskie 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka keksówka, blaszka keksowa 11x31 cm

Przepis na szybkiego ciasta bananowego krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku i zostaw do ostygnięcia.

Banany rozgnieć widelcem, wbij jajka, wlej ostudzone masło, wsyp cukier i wymieszaj.

Dodaj mąkę przesianą przez sitko oraz wsyp sodę oczyszczoną.

Masę ciasta wlej do foremki, dodaj posiekane orzechy i wstaw do piekarnika.

Piecz ciasto w piecu przez 40 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na szybkiego ciasta bananowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat szybkiego ciasta bananowego

Szybkie ciasto bananowe z orzechami to połączenie klasycznego bananowca z porcją zdrowych tłuszczy, korzystnie wpływających na nasz organizm. Jeśli, najdzie Cię ochota na coś słodkiego, koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis.

Taki rodzaj przekąski doda Ci energii i zapewni sytość do następnego posiłku.

Bananowiec to świetny pomysł na pyszne drugie śniadanie w słodkiej wersji lub przekąskę w ciągu dnia. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na szybkie ciasto bananowe z orzechami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, takie jak: mąkę pszenną, banany, cukier, jajko, orzechy włoskie i odrobine rozpuszczonego masła.

W moim przepisie użyłam zwykłej mąki pszennej, naturalnie zawierającej gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Wtedy Twoje ciasto będzie bez cukru i dodatkowo bez glutenu. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić szybkie ciasto bananowe?

Wystarczy, że banany obierzesz ze skóry i rozgnieciesz widelcem, wbij jajko, wsyp mąkę i wymieszaj całość.

Nie zapominaj o dodatku sody oczyszczonej, dzięki niej nasze ciasto będzie puszyste i wilgotne w środku. Na samym końcu dodaj posiekane orzechy i przełóż ciasto do foremki. Najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka, czyli podłużna foremka.

Upiecz ciasto w piekarniku w 180 st. C, po 45 minutach nasze ciasto będzie dobre.

Sam widzisz jak łatwe i szybkie w przygotowaniu jest ciasto bananowe, koniecznie wypróbuj mój przepis w swoim domu. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w szybkim cieście bananowym

Lista alergenów dla szybkiego ciasta bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze szybkiego ciasta bananowego

na 100g gotowej potrawy

Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki owsianej, wystarczy, że zmiksujesz płatki owsiane na pył.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
300.99
752.46
Białko (g)
4.55
11.37
Fenyloalanina (mg)
0.17
0.42
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
49.36
123.39
Węglowodany przyswajalne (g)
47.77
119.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
3.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
10.17
25.42
Tłuszcze nasycone (g)
5.06
12.65
Tłuszcze nienasycone (g)
5.11
12.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.48
6.19
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.63
6.57
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
46.58
116.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
65.12
162.80
Witamina B6 (mg)
0.16
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.21
Witamina C (mg)
2.66
6.64
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.41
Witamina E (mg)
0.33
0.82
Retinol (µg (mcg))
63.21
158.02
Tiamina (mg)
0.29
0.73
Ryboflawina (mg)
0.38
0.95
Niacyna (mg)
2.19
5.46
Foliany (µg (mcg))
69.96
174.91
Beta karoten (µg (mcg))
20.09
50.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
100.71
251.77
Potas (mg)
171.45
428.62
Wapń (mg)
16.63
41.59
Fosfor (mg)
65.48
163.69
Magnez (mg)
21.04
52.61
Żelazo (mg)
2.55
6.37
Cynk (mg)
0.48
1.21
Miedź (mg)
0.15
0.36
Mangan (mg)
0.42
1.05
Brak danych dla: jajko, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego ciasta bananowego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego ciasta bananowego

Koszt składników
28.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Banan
200 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
50 g
1/5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Soda oczyszczona
10 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Orzechy włoskie
30 g
3 łyżki
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
28.40