Przepis na szybkiego ciasta bananowego krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 200 g 1 szklanka
- Banan 200 g 2 sztuki
- Jajko 1 szt.
- Masło 50 g 1/5 kostki
- Cukier 125 g 1/2 szklanki
- Soda oczyszczona 10 g 1 łyżeczka
- Orzechy włoskie 30 g 3 łyżki
Masło rozpuść w rondelku i zostaw do ostygnięcia.
Banany rozgnieć widelcem, wbij jajka, wlej ostudzone masło, wsyp cukier i wymieszaj.
Dodaj mąkę przesianą przez sitko oraz wsyp sodę oczyszczoną.
Masę ciasta wlej do foremki, dodaj posiekane orzechy i wstaw do piekarnika.
Piecz ciasto w piecu przez 40 minut w 180 st. C.
Często zadawane pytania
-
Chlebek bananowy
-
Placek z bananami
-
Chlebek bananowy fit
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Wegański chlebek bananowy
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasto bananowe wilgotne
-
Chlebek bananowy z czekoladą
-
Ciasto bananowe Thermomix
-
Ciasto z bananami i czekoladą
-
Chlebek bananowy z orzechami
-
Ciasto bananowe z orzechami
-
Chlebek bananowy

(liczba kalorii)
Szybkie ciasto bananowe - cechy przepisu
Więcej o szybkim cieście bananowym
Szybkie ciasto bananowe z orzechami to połączenie klasycznego bananowca z porcją zdrowych tłuszczy, korzystnie wpływających na nasz organizm. Jeśli, najdzie Cię ochota na coś słodkiego, koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis.
Taki rodzaj przekąski doda Ci energii i zapewni sytość do następnego posiłku.
Bananowiec to świetny pomysł na pyszne drugie śniadanie w słodkiej wersji lub przekąskę w ciągu dnia. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na szybkie ciasto bananowe z orzechami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, takie jak: mąkę pszenną, banany, cukier, jajko, orzechy włoskie i odrobine rozpuszczonego masła.
W moim przepisie użyłam zwykłej mąki pszennej, naturalnie zawierającej gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Wtedy Twoje ciasto będzie bez cukru i dodatkowo bez glutenu. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić szybkie ciasto bananowe?
Wystarczy, że banany obierzesz ze skóry i rozgnieciesz widelcem, wbij jajko, wsyp mąkę i wymieszaj całość.
Nie zapominaj o dodatku sody oczyszczonej, dzięki niej nasze ciasto będzie puszyste i wilgotne w środku. Na samym końcu dodaj posiekane orzechy i przełóż ciasto do foremki. Najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka, czyli podłużna foremka.
Upiecz ciasto w piekarniku w 180 st. C, po 45 minutach nasze ciasto będzie dobre.
Sam widzisz jak łatwe i szybkie w przygotowaniu jest ciasto bananowe, koniecznie wypróbuj mój przepis w swoim domu. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Wartości odżywcze szybkiego ciasta bananowego
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w szybkim cieście bananowym
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na szybkiego ciasta bananowego
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na szybkiego ciasta bananowego
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szybkim cieście bananowym
Lista alergenów dla szybkiego ciasta bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie