Przepis na chleb bananowy z thermomixu krok po kroku
- Banan 500 g 4 duże sztuki
- Masło 100 g pół kostki
- Jajko 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 250 g
- Cukier 100 g pół szklanki
- Proszek do pieczenia 10 g 2 płaskie łyżeczki
- Soda oczyszczona 5 g 1 płaska łyżeczka
- Bułka tarta 20 g do obsypania blaszki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Foremkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry.
Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki oraz szczyptę soli.
Składniki miksuj 20s/obroty 5.
Masą bananową przelej do keksówki.
Ciasto piecz przez około godzinę. Ciasto sprawdzaj przy pomocy wbijania w niego patyczka - patyczek po wyciągnięciu powinien być suchy.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Często zadawane pytania
-
Chlebek bananowy
-
Placek z bananami
-
Chlebek bananowy fit
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Wegański chlebek bananowy
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasto bananowe wilgotne
-
Chlebek bananowy z czekoladą
-
Ciasto bananowe Thermomix
-
Ciasto z bananami i czekoladą
-
Chlebek bananowy z orzechami
-
Ciasto bananowe z orzechami
-
Chlebek bananowy

(liczba kalorii)
Chleb bananowy Thermomix - cechy przepisu
Więcej o chlebie bananowym z Thermomixu
Chleb bananowy Thermomix propozycja na pyszny i zdrowy deser, który będzie stanowił doskonały dodatek do kawy i herbaty. Fit ciasto możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Jest to doskonała propozycja na wykorzystanie dobrze dojrzałych bananów w kuchni. Przepis na chleb bananowy z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do wykonania ciasta niezbędne będą ci następujące produkty spożywcze: dobrze dojrzałe banany, masło, jajka, mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona oraz bułka tarta do obsypania blaszki. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Do ciasta możesz dodać orzechy lub rodzynki, aby wzbogacić jego smak i strukturę. Dodatkowo gotowe ciasto możesz przełożyć kremem.
Jak zrobić chleb bananowy w Thermomixie? Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Foremkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry. Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki oraz szczyptę soli. Składniki miksuj 20s/obroty 5. Masą bananową przelej do keksówki. Ciasto piecz przez około godzinę. Ciasto sprawdzaj przy pomocy wbijania w niego patyczka - patyczek po wyciągnięciu powinien być suchy. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich witaminę A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Banany są również doskonałym źródłem magnezu, fosforu, wapnia oraz potasu. Potas jest składnikiem mineralnym, które dostarczone w odpowiedniej ilości zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi. Banany są również dobrym źródłem pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego), które wspomagają obniżenie cholesterolu LDL.
Podsumowując prosty przepis na dobry chlebek bananowy możesz wykorzystać, aby przygotować pyszne ciasto do kawy i herbaty. Ciasto świetnie sprawdzi się jako pyszny deser podczas spotkań z rodziną lub znajomymi. Produkty do wykonania ciasta są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować przepisu w swojej kuchni.
Wartości odżywcze chleba bananowego z Thermomixu
Energia i białka
(105g)
Węglowodany w chlebie bananowym z thermomixu
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy w przepisie na chleb bananowy z thermomixu
(105g)
Składniki mineralne w przepisie na chleb bananowy z thermomixu
(105g)
-
banan,
masło,
jajka,
mąka pszenna,
cukier,
bułka tarta,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chlebie bananowym z Thermomixu
Lista alergenów dla chleba bananowego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta