Chleb bananowy Thermomix

Opublikowano: 20.12.2021 r., 22:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb bananowy Thermomix podany na desce do krojenia. W oddali leżą banany.
Chleb bananowy Thermomix
Chlebek bananowy z Thermomixa to doskonała propozycja na smaczne ciasto domowe. Będzie stanowił doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
258 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Banan 4 duże sztuki (500 g)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Cukier pół szklanki (100 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki (10 g)
  • Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Bułka tarta do obsypania blaszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka keksowa, thermomix

Przepis na chleb bananowy z thermomixu krok po kroku

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

Foremkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.

Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki oraz szczyptę soli.

Składniki miksuj 20s/obroty 5.

Masą bananową przelej do keksówki.

Ciasto piecz przez około godzinę. Ciasto sprawdzaj przy pomocy wbijania w niego patyczka - patyczek po wyciągnięciu powinien być suchy.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na chleb bananowy z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat chleba bananowego z thermomixu

Chleb bananowy Thermomix propozycja na pyszny i zdrowy deser, który będzie stanowił doskonały dodatek do kawy i herbaty. Fit ciasto możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Jest to doskonała propozycja na wykorzystanie dobrze dojrzałych bananów w kuchni. Przepis na chleb bananowy z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do wykonania ciasta niezbędne będą ci następujące produkty spożywcze: dobrze dojrzałe banany, masło, jajka, mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona oraz bułka tarta do obsypania blaszki. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Do ciasta możesz dodać orzechy lub rodzynki, aby wzbogacić jego smak i strukturę. Dodatkowo gotowe ciasto możesz przełożyć kremem.

Jak zrobić chleb bananowy w Thermomixie? Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Foremkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry. Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki oraz szczyptę soli. Składniki miksuj 20s/obroty 5. Masą bananową przelej do keksówki. Ciasto piecz przez około godzinę. Ciasto sprawdzaj przy pomocy wbijania w niego patyczka - patyczek po wyciągnięciu powinien być suchy. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich witaminę A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Banany są również doskonałym źródłem magnezu, fosforu, wapnia oraz potasu. Potas jest składnikiem mineralnym, które dostarczone w odpowiedniej ilości zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi. Banany są również dobrym źródłem pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego), które wspomagają obniżenie cholesterolu LDL.

Podsumowując prosty przepis na dobry chlebek bananowy możesz wykorzystać, aby przygotować pyszne ciasto do kawy i herbaty. Ciasto świetnie sprawdzi się jako pyszny deser podczas spotkań z rodziną lub znajomymi. Produkty do wykonania ciasta są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować przepisu w swojej kuchni.

Alergeny w chlebie bananowym z thermomixu

Lista alergenów dla chleba bananowego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze chleba bananowego z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Chlebek bananowy to doskonała propozycja na wykorzystanie przejrzałych bananów. Ciasto to będzie stanowiło również doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć go do swojej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
246.62
258.95
Białko (g)
5.35
5.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
37.95
39.85
Węglowodany przyswajalne (g)
36.66
38.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
1.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
9.02
9.47
Tłuszcze nasycone (g)
5.94
6.24
Tłuszcze nienasycone (g)
3.07
3.23
Cholesterol (mg)
57.00
59.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina A (µg (mcg))
79.91
83.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.03
4.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
77.35
81.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.27
Ryboflawina (mg)
0.46
0.49
Niacyna (mg)
1.78
1.87
Foliany (µg (mcg))
50.22
52.73
Beta karoten (µg (mcg))
26.30
27.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
57.33
60.20
Potas (mg)
304.52
319.75
Wapń (mg)
57.43
60.31
Fosfor (mg)
126.18
132.49
Magnez (mg)
22.96
24.11
Żelazo (mg)
1.73
1.82
Cynk (mg)
0.48
0.51
Miedź (mg)
0.09
0.10
Mangan (mg)
0.32
0.33
Brak danych dla: jajko, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba bananowego z thermomixu 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba bananowego z thermomixu

Koszt składników
24.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
500 g
4 duże sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
3.33
Za 500 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 płaskie łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Soda oczyszczona
5 g
1 płaska łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Bułka tarta
20 g
do obsypania blaszki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Koszt składników
24.90