Wegańskie kotlety z fasoli

Opublikowano: 26.09.2022 r., 23:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańskie kotlety z fasoli
Wegańskie kotlety z fasoli
Te pyszne wegańskie kotlety z fasoli to świetny pomysł na smaczny obiad bez mięsa. Koniecznie przekonaj się sam, że przepisy wege również mogą być naprawdę smaczne.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
187 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Fasola czerwona (100 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Mielone siemię lniane - 2 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, blender, papier do pieczenia

Przepis na wegańskie kotlety z fasoli krok po kroku

Fasolę wsyp do miski. Zalej wodą i zostaw na noc, by dobrze się namoczyła.

Następnego dnia przepłucz fasolę pod zimną wodą. Wsyp do garnka, wlej wodę i gotuj fasolę do miękkości.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dodaj marchewkę, wlej pół szklanki wody i duś przez 20 minut.

Ostudzoną fasolę włóż do malaksera, cebulą z czosnkiem i całość zblenduj.

Dodaj siemię lniane i przyprawy: pieprz ziołowy, cząber, sól, pieprz, curry i kminek. Dokładnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj kotleciki i układaj na papierze.

Piecz przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na wegańskie kotlety z fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat wegańskich kotletów z fasoli

Te pyszne wegańskie kotlety z fasoli to świetny pomysł na smaczny obiad bez mięsa. Koniecznie przekonaj się sam, że przepisy wege również mogą być naprawdę smaczne.

Aby wykonać przepis na wegańskie kotlety z fasoli potrzebujesz kilku składników. Na początku fasolę wsyp do miski. Zalej wodą i zostaw na noc, by dobrze się namoczyła. Następnego dnia przepłucz fasolę pod zimną wodą. Wsyp do garnka, wlej wodę i gotuj fasolę do miękkości. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj marchewkę, wlej pół szklanki wody i duś przez 20 minut. Ostudzoną fasolę włóż do malaksera, cebulą z czosnkiem i całość zblenduj. Dodaj siemię lniane i przyprawy: pieprz ziołowy, cząber, sól, pieprz, curry i kminek. Dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj kotleciki i układaj na papierze. Piecz przez 45 minut w 180 st. C. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić wegańskie kotlety z fasoli.

Jeśli chcesz wprowadzić w swojej kuchni obiady bez mięsa to te kotlety to świetny pomysł na taką rewolucję. Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Fasola czerwona do pewnego czasu nie była tak popularna, jak fasola biała. Z czasem jednak zyskała na popularności ze względu na swój smak i piękny kolor. Te małe, czerwone nasiona są bogate w wartości odżywcze, ale warto zwrócić uwagę na witaminę B1. Tiamina, bo pod taką nazwą również jest znana, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Oddziałuje również na układ sercowo-naczyniowy i układ immunologiczny. W badaniach brytyjskich naukowców z Warwick University wykazano, że ta witamina jest w stanie odwrócić wczesne uszkodzenie nerek u osób chorujących na cukrzycę typu 2. W czerwonej fasoli mamy również żelazo, mangan, miedź, kwas foliowy czy wapń.

Nawet prosty i szybki przepis na obiad pozwoli stworzyć smaczny, sycący i zdrowy posiłek.

Alergeny w wegańskich kotletach z fasoli

Lista alergenów dla wegańskich kotletów z fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze wegańskich kotletów z fasoli

na 100g gotowej potrawy

Te małe, czerwone nasiona są bogate w wartości odżywcze, ale warto zwrócić uwagę na witaminę B1. Tiamina, bo pod taką nazwą również jest znana, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
208.03
187.23
Białko (g)
9.06
8.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
27.26
24.53
Węglowodany przyswajalne (g)
19.01
17.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
8.25
7.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
8.40
7.56
Tłuszcze nasycone (g)
4.12
3.71
Tłuszcze nienasycone (g)
4.28
3.85
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.90
2.61
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
1.25
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
217.83
196.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.89
5.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.62
1.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
132.32
119.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2161.74
1945.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
23.13
20.82
Potas (mg)
602.32
542.09
Wapń (mg)
66.75
60.08
Fosfor (mg)
195.48
175.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
80.84
72.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.62
2.36
Cynk (mg)
1.33
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskich kotletów z fasoli 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskich kotletów z fasoli

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
100 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Mielone siemię lniane
30 g
2 łyżki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 30 g
Koszt składników
25.50