Kotlety z czerwonej fasoli

Opublikowano: 02.02.2022 r., 17:50 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z czerwonej fasoli na białym półmisku
Kotlety z czerwonej fasoli
Kotlety z czerwonej fasoli są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tylko trzy składniki wystarczą, żeby przyrządzić te pyszne kotleciki na obiad.
Przygotowanie 5 min
Smażenie i Blendowanie 20 min
177 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Fasola czerwona (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta 5 łyżek (60 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, blender

Przepis na kotlety z czerwonej fasoli krok po kroku

Fasolę odsącz na sitku.

Zblenduj na gładką masę.

Dodaj jajko, bułkę tartą, pół łyżeczki ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku.

Dokładnie wymieszaj i formuj kotleciki.

Smaż na patelni na rozgrzanym oleju.

Jak oceniasz przepis na kotlety z czerwonej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat kotletów z czerwonej fasoli

Kotlety z czerwonej fasoli są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tylko trzy składniki wystarczą, żeby przyrządzić te pyszne kotleciki na obiad.

Aby wykonać przepis na kotlety z czerwonej fasoli wystarczy tylko 5 minut. Głównym składnikiem jest oczywiście czerwona fasola z puszki, jajko i bułka tarta. Do smaku dodaj wybrane przyprawy np. sól, pieprz i paprykę ostrą. Wystarczy odcedzić fasolę i zblendować na gładką masę. Następnie dodaj jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt lejąca, dodaj więcej bułki tartej. Formuj kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju. Tylko tyle wystarczy by powstały te pyszne, wegetariańskie kotleciki. Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis.

Jeśli chcesz wprowadzić w swojej kuchni obiady bez mięsa to te kotlety to świetny pomysł na taką rewolucję. Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Fasola czerwona do pewnego czasu nie była tak popularna, jak fasola biała. Z czasem jednak zyskała na popularności ze względu na swój smak i piękny kolor. Te małe, czerwone nasiona są bogate w wartości odżywcze, ale warto zwrócić uwagę na witaminę B1. Tiamina, bo pod taką nazwą również jest znana, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Oddziałuje również na układ sercowo-naczyniowy i układ immunologiczny. W badaniach brytyjskich naukowców z Warwick University wykazano, że ta witamina jest w stanie odwrócić wczesne uszkodzenie nerek u osób chorujących na cukrzycę typu 2. W czerwonej fasoli mamy również żelazo, mangan, miedź, kwas foliowy czy wapń.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić kotlety z czerwonej fasoli okazały się pomocny i wiecie już jak je wykonać. Aby w pełni wykorzystać walory tych kotletów podajcie je z surówką. Nawet prosty i szybki przepis pozwoli stworzyć smaczny, sycący i zdrowy obiad.

Alergeny w kotletach z czerwonej fasoli

Lista alergenów dla kotletów z czerwonej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z czerwonej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
354.80
177.40
Białko (g)
19.26
9.63
Fenyloalanina (mg)
0.97
0.48
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
52.99
26.50
Węglowodany przyswajalne (g)
41.34
20.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
11.65
5.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
7.83
3.91
Tłuszcze nasycone (g)
1.31
0.66
Tłuszcze nienasycone (g)
6.51
3.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.17
2.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.34
1.17
Cholesterol (mg)
37.54
18.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
16.15
8.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.30
1.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.10
Witamina E (mg)
0.35
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.15
8.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.56
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.29
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
305.70
152.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
103.72
51.86
Potas (mg)
1033.67
516.83
Wapń (mg)
86.72
43.36
Fosfor (mg)
336.13
168.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
107.23
53.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
5.62
2.81
Cynk (mg)
2.34
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.55
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z czerwonej fasoli 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z czerwonej fasoli

Koszt składników
22.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
400 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
60 g
5 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
22.80