Przepis na kotlety z czerwonej fasoli krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, blender

Fasolę odsącz na sitku.

Zblenduj na gładką masę.

Dodaj jajko, bułkę tartą, pół łyżeczki ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku.

Dokładnie wymieszaj i formuj kotleciki.

Smaż na patelni na rozgrzanym oleju.

Kotlety z czerwonej fasoli na białym półmisku
Kotlety z czerwonej fasoli
Koszt przygotowania dania
8.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
177 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Kotlety z czerwonej fasoli - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z czerwonej fasoli

Kotlety z czerwonej fasoli są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tylko trzy składniki wystarczą, żeby przyrządzić te pyszne kotleciki na obiad.

Aby wykonać przepis na kotlety z czerwonej fasoli wystarczy tylko 5 minut. Głównym składnikiem jest oczywiście czerwona fasola z puszki, jajko i bułka tarta. Do smaku dodaj wybrane przyprawy np. sól, pieprz i paprykę ostrą. Wystarczy odcedzić fasolę i zblendować na gładką masę. Następnie dodaj jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt lejąca, dodaj więcej bułki tartej. Formuj kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju. Tylko tyle wystarczy by powstały te pyszne, wegetariańskie kotleciki. Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis.

Jeśli chcesz wprowadzić w swojej kuchni obiady bez mięsa to te kotlety to świetny pomysł na taką rewolucję. Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Fasola czerwona do pewnego czasu nie była tak popularna, jak fasola biała. Z czasem jednak zyskała na popularności ze względu na swój smak i piękny kolor. Te małe, czerwone nasiona są bogate w wartości odżywcze, ale warto zwrócić uwagę na witaminę B1. Tiamina, bo pod taką nazwą również jest znana, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Oddziałuje również na układ sercowo-naczyniowy i układ immunologiczny. W badaniach brytyjskich naukowców z Warwick University wykazano, że ta witamina jest w stanie odwrócić wczesne uszkodzenie nerek u osób chorujących na cukrzycę typu 2. W czerwonej fasoli mamy również żelazo, mangan, miedź, kwas foliowy czy wapń.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić kotlety z czerwonej fasoli okazały się pomocny i wiecie już jak je wykonać. Aby w pełni wykorzystać walory tych kotletów podajcie je z surówką. Nawet prosty i szybki przepis pozwoli stworzyć smaczny, sycący i zdrowy obiad.

Wartości odżywcze kotletów z czerwonej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
354.80 kcal
177.40 kcal
Białko
19.26 g
9.63 g
Fenyloalanina
0.97 mg
0.48 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w kotletach z czerwonej fasoli

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
52.99 g
26.50 g
Węglowodany przyswajalne
41.34 g
20.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
11.65 g
5.83 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
7.83 g
3.91 g
Tłuszcze nasycone
1.31 g
0.66 g
Tłuszcze nienasycone
6.51 g
3.26 g
Tłuszcze jednonasycone
4.17 g
2.09 g
Tłuszcze wielonasycone
2.34 g
1.17 g
Cholesterol
37.54 mg
18.77 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z czerwonej fasoli

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
16.15 µg (mcg)
8.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.32 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.30 mg
1.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.20 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Witamina E
0.35 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
16.15 µg (mcg)
8.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.56 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.29 mg
1.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
305.70 µg (mcg)
152.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z czerwonej fasoli

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
103.72 mg
51.86 mg
Potas
1033.67 mg
516.83 mg
Wapń
86.72 mg
43.36 mg
Fosfor
336.13 mg
168.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
107.23 mg
53.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
5.62 mg
2.81 mg
Cynk
2.34 mg
1.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.55 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z czerwonej fasoli 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z czerwonej fasoli

Lista alergenów dla kotletów z czerwonej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotletów z czerwonej fasoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
400 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
60 g
5 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
22.80
Jak oceniasz przepis na kotlety z czerwonej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób