Wegańskie kotlety z czerwonej fasoli

Opublikowano: 23.07.2021 r., 12:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańskie burgery z fasoli
Wegańskie kotlety z czerwonej fasoli
Spróbuj wege kotletów z czerwonej fasoli. Jest to pyszne, wegetariańskie danie, które jest zdrowe i bardzo odżywcze. Zrobisz je z kilku składników, w tym z czerwonej fasoli z puszki.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Blendowanie 60 min
176 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Fasola konserwowa (240 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Cebula (200 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Mielone siemię lniane (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, czosnek, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, blender, papier do pieczenia, blacha do pizzy, metalowe sito

Przepis na wegańskie kotlety z czerwonej fasoli krok po kroku

Rozgrzej olej na patelni. Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza.

Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj na patelnię i zacznij podsmażać przez około 20 minut.

Obierz cebulę i drobno pokrój, dodaj do marchewki.

3 ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj na patelnię około 3 minuty przed końcem smażenia warzyw.

Fasolę wraz z ostudzonymi warzywami, siemieniem oraz przyprawami zblenduj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę wykładaj uformowane z masy kotleciki.

Piecz przez około 45-50 minut.

Jak oceniasz przepis na wegańskie kotlety z czerwonej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat wegańskich kotletów z czerwonej fasoli

Spróbuj wege kotletów z czerwonej fasoli. Jest to pyszne, wegetariańskie danie, które jest zdrowe i bardzo odżywcze. Zrobisz je z kilku składników, w tym z czerwonej fasoli z puszki. Kotlety zrobić możesz na każdy posiłek. Są świetnym zamiennikiem mięsa, więc dla osób na diecie wegetariańskiej, a nawet wegańskiej będą super. Nie ma tu mięsa, mąki (a więc glutenu), nabiału i mają niski indeks glikemiczny. Posiłek wprost stworzony na zdrowe odżywianie. Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami: kaszą, ryżem, sosem, surówką czy warzywami.

Do przepisu nie ma potrzeby dodawać mąki czy jajka, ponieważ na ich miejsce jest dodane siemię lniane. Jest ono zamiennikiem jajka stosowanym w diecie wegańskiej ograniczającej jajko kurze. Mąka natomiast jest zbędna, ponieważ konsystencja masy kotletów z fasoli czerwonej jest odpowiedna i nie jest konieczna. Siemię lniane, poza właściwościami „sklejającymi” masę ma ogromne korzystne właściwości zdrowotne. Jest to bogactwo błonnika (tak jak czerwona fasola). Danie więc jest źródłem błonnika, który jest niezbędny dla zdrowych osób. Poza błonnikiem siemię lnianie obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3.

Kotlety zrobisz z fasoli konserwowej. Jest to najszybszy sposób. Można zrobić je także z fasoli surowej. Czas przygotowania należy wydłużyć. Najpierw nasiona suche trzeba namoczyć w wodzie – około 10 godzin. Kolejnym krokiem jest ugotowanie fasoli. W tym celu wodę z moczenia wylej, a fasolę zalej świeżą wodą. Gotuj fasolę aż będzie miękka, czyli około godzinę. Fasola jest ciężkostrawna, ale dzięki gotowaniu pierwsze 15 minut bez przykrycia staje się ona mniej ciężkostrawna.

Kształt i wielkość kotletów możesz zrobić dowolny. Możesz zrobić także klopsiki – malutkie kuleczki. Im mniejsze i bardziej cienkie kotlety tym czas pieczenia jest krótszy. Pieczenie kotletów sprawia, że nie są one smażone na oleju. Często smaży się kotlety na zbyt wysokiej ilości tłuszczu, przez co potrawa jest wysokokaloryczna. Dzięki pieczeniu wartość energetyczna obniża się.

Alergeny w wegańskich kotletach z czerwonej fasoli

Lista alergenów dla wegańskich kotletów z czerwonej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wegańskie kotlety z czerwonej fasoli

Wartości odżywcze wegańskich kotletów z czerwonej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Przepis wegański, bezglutenowy. Nie zawiera nabiału. Jest bardzo zdrowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
117.57
176.35
Białko (g)
4.01
6.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
12.66
18.99
Węglowodany przyswajalne (g)
7.79
11.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.87
7.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
6.55
9.82
Tłuszcze nasycone (g)
3.15
4.72
Tłuszcze nienasycone (g)
3.40
5.10
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.29
3.43
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
1.67
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.88
1.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
184.83
277.25
Potas (mg)
293.80
440.70
Wapń (mg)
44.17
66.25
Fosfor (mg)
103.90
155.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
46.67
70.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
1.77
Cynk (mg)
0.68
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskich kotletów z czerwonej fasoli 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskich kotletów z czerwonej fasoli

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mielone siemię lniane
40 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Koszt składników
20.00