Kotlety z czarnej fasoli

Opublikowano: 30.06.2025 r.
Czarna fasola, ziemniaki, masło – to tylko kilka kluczowych składników potrzebnych do przygotowania pysznych kotletów z czarnej fasoli. W połączeniu z bułką tartą, nasionami słonecznika i świeżą bazylią, tworzą wyjątkową mieszankę smaków, która może zaskoczyć nawet najbardziej wybredne podniebienia. To danie idealne na każdą okazję!
Składniki dla 6 porcji:
- Czarna fasola - 190 g
- Ziemniaki średnie - 750 g
- Masło - 10 g
- Bułka tarta - 60 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 60 g
- Bazylia świeża - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, miska, malakser
Przepis krok po kroku
- Fasolę wsyp do miski, zalej wodą i namaczaj przez całą noc.
- Następnego dnia opłucz zimną wodą. Po czym gotuj przez godzinę do miękkości.
- Ziemniaki obierz i również ugotuj, aż będą miękkie.
- Ugotowane ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij.
- Dodaj fasolę, liście bazylii, masło i dopraw do smaku. Całość zmiksuj.
- Przełóż masę do miski, dodaj nasiona słonecznika i wymieszaj.
- Z masy uformuj kotleciki i każdy obtocz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotleciki, aż będą złote.
Komentarz dietetyka
Fasola czarna to dobre źródło błonnika i minerałów.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk