Kotlety z czarnej fasoli

Opublikowano: 26.09.2022 r., 23:01 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z czarnej fasoli na białym talerzu
Kotlety z czarnej fasoli
Kotlety z czarnej fasoli są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tylko kilka składników wystarczy, żeby przyrządzić te pyszne kotleciki na obiad bez mięsa.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
309 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Czarna fasola (190 g)
  • Ziemniaki średnie (750 g)
  • Masło (10 g)
  • Bułka tarta (60 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (60 g)
  • Bazylia świeża (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, miska, malakser

Przepis na kotlety z czarnej fasoli krok po kroku

Fasolę wsyp do miski, zalej wodą i namaczaj przez całą noc.

Następnego dnia opłucz zimną wodą. Po czym gotuj przez godzinę do miękkości.

Ziemniaki obierz i również ugotuj, aż będą miękkie.

Ugotowane ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij.

Dodaj fasolę, liście bazylii, masło i dopraw do smaku. Całość zmiksuj.

Przełóż masę do miski, dodaj nasiona słonecznika i wymieszaj.

Z masy uformuj kotleciki i każdy obtocz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotleciki, aż będą złote.

Jak oceniasz przepis na kotlety z czarnej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat kotletów z czarnej fasoli

Kotlety z czarnej fasoli są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tylko kilka składników wystarczy, żeby przyrządzić te pyszne kotleciki na obiad bez mięsa.

Przepis na kotlety z czarnej fasoli to świetny pomysł na zdrowy i sycący obiad. Dodatkowo dania wegetariańskie uważane są za najlepszy wybór dla naszego zdrowia.

Fasolę wsyp do miski, zalej wodą i namaczaj przez całą noc. Następnego dnia opłucz zimną wodą. Po czym gotuj przez godzinę do miękkości. Ziemniaki obierz i również ugotuj, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj fasolę, liście bazylii, masło i dopraw do smaku. Całość zmiksuj. Przełóż masę do miski, dodaj nasiona słonecznika i wymieszaj. Z masy uformuj kotleciki i każdy obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotleciki, aż będą złote. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić kotlety z czarnej fasoli.

Jeśli chcesz wprowadzić w swojej kuchni obiady bez mięsa to te kotlety to świetny pomysł na taką rewolucję. Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Ziemniaki to smaczne warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.

Alergeny w kotletach z czarnej fasoli

Lista alergenów dla kotletów z czarnej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z czarnej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Fasola czarna to dobre źródło błonnika i minerałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
171.95
309.50
Białko (g)
7.09
12.76
Fenyloalanina (mg)
0.36
0.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
27.80
50.04
Węglowodany przyswajalne (g)
22.93
41.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.87
8.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
4.16
7.49
Tłuszcze nasycone (g)
1.32
2.37
Tłuszcze nienasycone (g)
2.84
5.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.30
2.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.54
2.78
Cholesterol (mg)
1.95
3.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
13.58
24.45
Witamina B6 (mg)
0.34
0.61
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.04
Witamina C (mg)
14.00
25.20
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.13
0.23
Retinol (µg (mcg))
6.10
10.98
Tiamina (mg)
0.34
0.62
Ryboflawina (mg)
0.10
0.17
Niacyna (mg)
1.90
3.42
Foliany (µg (mcg))
107.02
192.63
Beta karoten (µg (mcg))
89.45
161.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
45.58
82.05
Potas (mg)
599.55
1079.18
Wapń (mg)
48.71
87.68
Fosfor (mg)
146.41
263.54
Magnez (mg)
67.05
120.70
Żelazo (mg)
2.06
3.70
Cynk (mg)
1.21
2.18
Miedź (mg)
0.34
0.62
Mangan (mg)
0.47
0.85
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z czarnej fasoli 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z czarnej fasoli

Koszt składników
31.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czarna fasola
190 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.75
Za 190 g
Ziemniaki średnie
750 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 750 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Bułka tarta
60 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Słonecznik nasiona łuskane
60 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Bazylia świeża
30 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 30 g
Koszt składników
31.80