Przepis na kotlety z białej fasoli krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Fasolę wcześniej wypłucz pod bieżącą wodą.

Ugotuj fasolę do miękkości w wodzie, a następnie przełóż ją do miski.

Dodaj płatki owsiane, posiekaną cebulę, kolendrę i wbij jajko. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj kulki o wielkości orzechów włoskich.

Rozgnieć kulki w rękach i obtocz w bułce tartej.

Usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor.

kotlety z białej fasoli
Kotlety z białej fasoli
Koszt przygotowania dania
9.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
186 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Kotlety z białej fasoli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z białej fasoli

Nie masz pomysłu na wegetariański obiad bez mięsa? Świetnie się składa, poznaj mój przepis na kotlety z białej fasoli. Będzie to świetny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Pamiętaj, że taki obiad powinniśmy serwować minimum raz w tygodniu. Moje kotlety z białej fasoli, to w 100% wegetariańskie danie, które powstanie z fasoli z puszki, dzięki czemu będzie szybkie i proste w przygotowaniu. Fasolę podobnie jak nasiona roślin strączkowych przed obróbką termiczną koniecznie trzeba dokładnie wypłukać nawet kilkakrotnie pod bieżącą wodą, a nawet namoczyć przez całą noc. Zapobiegnie to nieprzyjemnym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego, do których należą bóle brzucha, wzdęcia.

Nasiona roślin strączkowych oraz fasola to cenne źródło roślinnego białka, witamin, składników mineralnych. W prosty sposób przygotujesz z niego wiele produktów, oprócz wegetariańskich kotletów, może to być też pasta do smarowania pieczywa czy zupa krem.

Zatem, jak zrobić kotlety z białej fasoli?

Do przygotowania mojej propozycji bez mięsa koniecznie zaopatrz się w: fasolę z puszki, cebulę, kolendrę, płatki owsiane i bułkę tartą. W przepisie została użyta zwykła bułka tarta, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić bułkę tarta na wersję bez glutenu. Zatem, jak zrobić

W pierwszej kolejności wypłucz fasolę i wrzuć ją do miski, dodaj drobno pokrojoną cebulę i opcjonalnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp płatki owsiane, wbij jajko, posiekaną kolendrę i ulubione przyprawy. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji i uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej, a olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż z obu stron na złocisty kolor. Po około 7-10 minut nasze najlepsze, wegetariańskie kotlety są gotowe do podania. Przygotuj je na obiad dla całej rodziny. Sam widzisz jak szybkie i łatwe są w przygotowaniu. Śmiało możesz podawać je z domowymi frytkami z ziemniaków lub z batatów. Nie zapominaj o pysznym domowym dipie. Wystarczy, że drobno posiekany koperek wymieszasz z jogurtem i podasz do obiadu.

Wartości odżywcze kotletów z białej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
186.17 kcal
186.17 kcal
Białko
7.62 g
7.62 g

Węglowodany w kotletach z białej fasoli

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
26.50 g
26.50 g
Węglowodany przyswajalne
22.08 g
22.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.42 g
4.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
5.51 g
5.51 g
Tłuszcze nasycone
1.19 g
1.19 g
Tłuszcze nienasycone
4.32 g
4.32 g
Tłuszcze jednonasycone
2.61 g
2.61 g
Tłuszcze wielonasycone
1.70 g
1.70 g
Cholesterol
28.82 mg
28.82 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z białej fasoli

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.12 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.29 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.62 mg
1.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z białej fasoli

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
385.80 mg
385.80 mg
Potas
337.68 mg
337.68 mg
Wapń
79.11 mg
79.11 mg
Fosfor
146.30 mg
146.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
50.11 mg
50.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.86 mg
2.86 mg
Cynk
1.11 mg
1.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z białej fasoli 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z białej fasoli

Lista alergenów dla kotletów z białej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Płatki owsiane

Cena przygotowania kotletów z białej fasoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Fasola konserwowa
400 g
1 puszka
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Płatki owsiane
50 g
5 łyżek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Kolendra suszona, liście
10 g
2 łyżeczki
1.50
Za 6,0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 10 g
Koszt składników
29.30
Jak oceniasz przepis na kotlety z białej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób