Przepis na kotlety z fasoli z puszki krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
patelnia duża, blender, miska

Fasolę dokładnie wypłucz kilka razy w wodzie, a następnie zlej gorącą wodą.

Przełóż fasolę do blendera i odrobinę wody, całość zblenduj na gładką masą.

Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Masę z fasoli dopraw do smaku, uformuj kulki i delikatnie rozpłaszcz.

Obtocz kotlety w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

kotlety z fasoli z puszki
Kotlety z fasoli z puszki
Koszt przygotowania dania
6.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
64 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Kotlety z fasoli z puszki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z fasoli z puszki

Kotlety z fasoli z puszki to idealna propozycja na obiad bez mięsa. Sprawdzą się nie tylko jako posiłek u osób na diecie wegetariańskiej, ale też u wszystkich na diecie tradycyjnej. Pamiętaj, aby przynajmniej jeden raz w tygodniu podawać obiady całkowicie bezmięsne. Jeśli zawsze brakowało Ci na nie pomysłu, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kotlety z fasoli z puszki.

Mój przepis na szybkie, zdrowe i pyszne kotlety bez mięsa, jest bardzo łatwy w wykonaniu.

Potrzebujesz kilku składników, o których wspominam poniżej.

Do głównych z nich należy oczywiście fasola, która jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, kwas foliowy, wapń, potas oraz błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Oprócz niej odrobina wody, bułka tarta, olej rzepakowy i cebula oraz czosnek do smaku i aromatu.

Fasola jest dobra w smaku, a przez wielu uważana za produkt fit.

Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), nie będzie ona powodowała gwałtownego wyrzutu insuliny, mówiąc kolokwialnie.

Dania z fasolą i nasionami roślin strączkowych są proste, a dzięki niej szybko przygotujesz wegetariańskie dania, które pokocha każdy.

Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić kotlety z fasoli z puszki, które są bardzo dobre, a wykonasz je w około 20 minut. Będzie to świetny pomysł na lunch czy na obiad dla całej Twojej rodziny.

W pierwszej kolejności kilka razy przepłucz fasolę pod bieżącą wodą, przełóż do blendera i zblenduj do uzyskania gładkiej masy, dodaj odrobinę wody, przyprawy i drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wszystkie składniki wymieszaj i uformuj w niewielkiej kotlety, rozpłaszcz w rękach i obtocz je w bułce tartej. Usmaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor, po chwili kotlety są dobre do podania i pyszne w smaku. Skoro już znasz mój prosty przepis, przygotuj smaczne wege danie dla całej rodziny.

Wartości odżywcze kotletów z fasoli z puszki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
129.69 kcal
64.84 kcal
Białko
5.23 g
2.62 g

Węglowodany w kotletach z fasoli z puszki

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
16.19 g
8.10 g
Węglowodany przyswajalne
11.95 g
5.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.25 g
2.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
4.94 g
2.47 g
Tłuszcze nasycone
0.57 g
0.28 g
Tłuszcze nienasycone
4.38 g
2.19 g
Tłuszcze jednonasycone
2.82 g
1.41 g
Tłuszcze wielonasycone
1.56 g
0.78 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z fasoli z puszki

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.12 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.17 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.75 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z fasoli z puszki

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
382.22 mg
191.11 mg
Potas
316.25 mg
158.13 mg
Wapń
48.82 mg
24.41 mg
Fosfor
105.75 mg
52.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
34.78 mg
17.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.80 mg
0.90 mg
Cynk
0.73 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z fasoli z puszki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z fasoli z puszki

Lista alergenów dla kotletów z fasoli z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotletów z fasoli z puszki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
400 g
1 puszka
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Cebula dymka
50 g
1 szuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bułka tarta
30 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
20.80
Jak oceniasz przepis na kotlety z fasoli z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób