Kotlety z fasoli

kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli stanowią idealną alternatywę dla kotletów mięsnych. Przepis na kotlety z gotowanej fasolki przydaje się w diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz dla osób, które chcą zwiększyć ilość warzyw w diecie. Kotlety warzywne robimy z roślin strączkowych, warzyw i kasz. Udają się zarówno z białej jaki i czerwonej fasoli. Fasola zawiera białko, bardzo potrzebne w diecie wegetariańskiej. Jednocześnie posiada lepkość pozwalającą na uformowanie kotletów. Do kotletów z gotowanej fasoli dodajemy przyprawy oraz różne dodatki jak cebula, czosnek, pieczarki, różne warzywa, sery, zaś w diecie wegetariańskiej także jajko.

Kotlety z fasoli - pomysły, przepisy, sposoby wykonania i podania 

Co zrobić jeśli lubimy kotlety i chcemy wzbogacić naszą dietę o warzywa lub chcemy przejść na dietę wegetariańską lub wegańską? Odpowiedzią jest przepis na kotlety z gotowanej, białej lub czerwonej fasoli. Dostarczamy organizmowi odpowiednie, wartościowe białko, a jednocześnie możemy przygotować pyszne i urozmaicone dania obiadowe. Kotlety fasolowe pozwalają na stworzenie różnych smaków poprzez użycie różnych dodatków, jak przyprawy, warzywa, grzyby czy sery.  Doradzamy jak zrobić wegańskie lub wegetariańskie kotlety z fasoli i przedstawiamy najciekawsze i łatwe do wykonania przepisy.

Jak zrobić wegańskie i wegetariańskie kotlety

Przepis na kotlety roślinne

Dieta wegetariańska lub wegańska staje się coraz bardziej popularna. Niektórzy wybierają ją ze względów ideologicznych, inni zdrowotnych. Nawet osoby na co dzień spożywające mięso starają się urozmaicić dietę o więcej warzyw i owoców. Przepisy na kotlety warzywne pozwalają nie tylko wzbogacić dietę o warzywa, lecz także wprowadzić warzywa do diety osób, które warzyw nie lubią, szczególnie dzieci. Dosyć trudno jest zrobić kotlety warzywne dla dzieci. Tajemniczym składnikiem, który pozwala na smażenie pysznych kotletów wegetariańskich dla dzieci jest ser żółty i jajko na twardo.

Wśród kotletów warzywnych wyróżniamy kotlety wegetariańskie i kotlety wege, jak również warzywa zapiekane i panierowane. Największą trudność w przypadku kotletów roślinnych stanowi rodzaj substancji spajającej, która sprawia, że kotlety nie rozpadają się na patelni. Najlepszą tego typu substancją są jajka. Dlatego też dużo łatwiejsze jest zrobienie kotletów wegetariańskich lub warzyw w panierce jajecznej. Natomiast kotlety wege wykluczają jakiekolwiek dodatki pochodzenia zwierzęcego, zaś kotlety spaja się przy pomocy tłuszczu roślinnego, namoczonej bułki lub mąki. Kotlety wegańskie należy dokładnie zblendować, tak aby łatwiej było je formować. Dobra wiadomość jest taka, że fasola gotowana i zblendowana posiada odpowiednią lepkość, tak że uformowane z niej kotlety nie rozpadają się na patelni.

Z czego robimy kotlety wegetariańskie lub wege:

  • warzywa o zwartej strukturze, jak ziemniaki, bataty, marchew, cukinia, dynia, buraki, kalafior,
  • pieczarki i grzyby,
  • kasze,
  • rośliny strączkowe.

Rośliny strączkowe stanowią bardzo dobry materiał na kotlety wegańskie, gdyż po zblendowaniu można je łatwo formować i lepić. Możemy je zrobić zarówno z białej, jak i z czerwonej fasoli. Spośród roślin strączkowych na kotlety nadają się:

  • różne rodzaje fasolki,
  • ciecierzyca,
  • soczewica,
  • soja.

Co ciekawe, fasola stanowi świetny materiał na różne dania wegańskie. Prócz kotletów możemy z niej robić nawet słodycze. Fajnym przykładem są fasolowe kulki z czekoladą czy japoński, słodki dżem do placków z czerwonej fasoli.

Jak zrobić wegańskie kotlety fasolowe

Aby zrobić kotlety z fasoli gotowanej należy fasolę namoczyć, najlepiej na noc. Warto pamiętać, aby nie moczyć fasoli dłużej niż 12 godzin, gdyż zaczynają się wtedy procesy fermentacyjne. Na temat wody do gotowania fasoli zdania są podzielone. Jedni preferują gotowanie w tej samej wodzie. Inni zaś zalecają wylewać wodę, w której moczyła się fasola, gdyż mogą w niej być szkodliwe substancje konserwujące lub środki ochrony roślin.

Fasolę płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Nie solimy, gdyż w posolonej wodzie fasolka będzie gotowała się dłużej i będzie twarda. Ilość wody jest kwestią sporną. Jeśli damy mniej wody, gotowana fasola straci mniej wartości odżywczych, lecz ryzykujemy przypalenie. Więcej wody zabezpiecza przed przypaleniem, zaś fasola staje się łatwiej strawna. Fasolę zagotowujemy na dużym gazie, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy około 60 - 90 minut. Po tym czasie próbujemy czy fasolka jest wystarczająco miękka. Dobrym rozwiązaniem dla zapracowanych będą kotlety fasolowe z fasolki z puszki.

Fasolkę na kotlety blendujemy razem z przyprawami i dodatkami. Najlepszym dodatkiem jest zeszklona cebulka i czosnek przetarty przez praskę. Dodajemy jajko i wyrabiamy kotlety tak jak na mielone. Kotlety fasolowe obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Kotlety wegańskie musimy zrobić bez jajka, dlatego też spajamy je przy pomocy oleju roślinnego.

Najlepszy przepis na kotlety z fasoli

Fasola jest na tyle kleista, że pozwala na formowanie kotletów nawet bez dodatku jajka. Ważnym aspektem kotletów fasolowych jest fakt, że strączkowe zawierają białko, które trzeba dostarczać organizmowi w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Przepisów na kotlety z fasoli jest mnóstwo i możemy poeksperymentować w kuchni z różnymi przyprawami i dodatkami. Ugotowaną fasolę należy zblendować i dodać do niej przyprawy i różne dodatki. Klasycznym dodatkiem poprawiającym smak jest podsmażona cebula i czosnek przetarty przez praskę. Jako przyprawę najczęściej stosujemy majeranek.

Smaczne kotlety zrobimy z białej fasoli  i gotowanego ryżu. Zblendowaną fasolę mieszamy z ugotowanym ryżem, koperkiem i przyprawami. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.  Dobrym dodatkiem do fasolowych kotletów jest także gotowana marchewka, kasze, na przykład kasza jaglana. Jeśli nie jesteśmy na diecie wegańskiej, do kotletów można dodać ser biały lub żółty. Dzięki temu kotlety polubią także dzieci. Kotlety fasolowe obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni lub zapiekamy w piekarniku.

Kotlety z fasoli - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto