Wegańskie ciasto z rabarbarem

Opublikowano: 15.11.2021 r., 15:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Podłużne wegańskie ciasto z rabarbarem
Wegańskie ciasto z rabarbarem
Wegańskie ciasto z rabarbarem to świetna opcja na letni pyszny wypiek. Całość zachwyca słodko kwaskowym smakiem i wspaniałym aromatem. Powstaje w kilka minut.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
299 kcal
Kcal w porcji
127 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
  • Rabarbar - 3 łodygi (330 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Mleko owsiane - 3/4 szklanki (200 ml)
  • Olej rzepakowy - 1/5 szklanki (125 ml)
  • Cukier trzcinowy - 1/2 szklanki (100 g)
  • Truskawki - 1 szklanka (150 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Ocet jabłkowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem krok po kroku

Rabarbar pokrój na 2 cm kawałki i oprósz je cukrem pudrem.

Napój owsiany połącz z octem i odstaw na 15 minut.

Suche składniki przesyp do dużej miski.

Olej rzepakowy połącz z mlekiem owsianym.

Zawartość przelej do miski z suchymi składnikami.

Całość ubij mikserem na małych obrotach do połączenia się składników.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.

Na wierzchu wyłóż rabarbar i pokrojone na plasterki truskawki.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego ciasta z rabarbarem

Wegańskie ciasto z rabarbarem to świetna opcja dla wszystkich miłośników diety roślinnej. Całość sprawdzi się dobrze również w diecie osób z alergią na nabiał czy jajka, gdyż jest on wolny od tych składników. To ciasto proste, za to bardzo aromatyczne i niezwykle smaczne. Ze względu na specjalną recepturę całość zawsze wychodzi, jest bardzo miękkie i puszyste.

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem jest nie tylko bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, ale również pozwala przemycić do diety więcej owoców. Króluje w nim rabarbar, który choć łatwo dostępny w Polsce, nie gości w menu zbyt często. Zwykle jest to związane z jego specyficznym, kwaskowym smakiem. Choć na surowo może nie być idealnym wyborem jako przekąska, to jako dodatek do wypieków sprawdza się idealnie. Głównie ze względu na swój kwaśny smak, który wspaniale przełamuje słodycz ciasta. W tym przepisie połączony został z truskawkami, które dodają mu nieco większej słodkości. Oba te składniki są świetnym źródłem witaminy C, która nie tylko działa ochronnie na cały organizm, to jeszcze wpływa pozytywnie na odporność. Rabarbar oprócz tego dostarcza również fosforu i potasu, oba pierwiastki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Potas wpływa na odpowiednie działanie mięśni, nie tylko szkieletowych, ale także serca. Jak widać rabarbar dostarcza naprawdę sporo niezwykle cennych substancji prozdrowotnych, dlatego warto zadbać o to, by często pojawił się w menu. Jednak jest to roślina sezonowa, którą najłatwiej dostać na początku wiosny. Warto wykorzystać wtedy jej potencjał, a z tym ciastem jest to bardzo łatwe.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie ciasto z rabarbarem, by było bardzo smaczne, a przy tym niezwykle łatwe, to ten przepis świetnie się sprawdzi. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkująca osoba. Choć ciasta wegańskie mogą wydawać się niezwykle trudne w przygotowaniu, to ten przepis pokazuje, że jest zupełnie inaczej. Podawane z rabarbarem i truskawkami smakuje wspaniale i będzie idealnym pomysłem na nieskomplikowany codzienny deser. Jest bardzo dobre, ale również szybkie, zajmuje kilkanaście minut. Ten placek będzie po prostu wspaniałym pomysłem dla wszystkich wegan.

Alergeny w wegańskim cieście z rabarbarem

Lista alergenów dla wegańskiego ciasta z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • mleko owsiane
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze wegańskiego ciasta z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak wszystkie słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(127g)
Energia (kcal)
235.54
299.14
Białko (g)
3.74
4.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(127g)
Węglowodany (g)
32.06
40.72
Węglowodany przyswajalne (g)
30.29
38.47
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
1.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(127g)
Tłuszcz (g)
10.52
13.37
Tłuszcze nasycone (g)
1.12
1.42
Tłuszcze nienasycone (g)
9.40
11.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.60
8.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.80
3.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet jabłkowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(127g)
Witamina B6 (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.29
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.68
2.13
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.22
49.81
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(127g)
Sód (mg)
10.13
12.86
Potas (mg)
165.61
210.32
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Wapń (mg)
67.71
85.99
Fosfor (mg)
57.63
73.19
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.95
17.72
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.50
1.90
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.30
0.38
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.28
0.36
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego ciasta z rabarbarem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego ciasta z rabarbarem

Koszt składników
55.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Rabarbar
330 g
3 łodygi
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.30
Za 330 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mleko owsiane
200 ml
3/4 szklanki
10.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 200 ml
Olej rzepakowy
125 ml
1/5 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cukier trzcinowy
100 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Truskawki
150 g
1 szklanka
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Ocet jabłkowy
15 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Koszt składników
55.10