Tort czekoladowo orzechowy
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (200 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Espresso (25 ml)
- Masło z orzechów włoskich (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Orzechy włoskie (80 g)
- Kakao 16% (proszek) (60 g)
- Mascarpone (400 g)
- Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
- Mleko 2% (250 ml)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Przepis na tort czekoladowo orzechowy krok po kroku
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajka, mleko i ekstrakt, ubijaj na gładką masę.
Rozlej ciasto równomiernie na dwie tortownice i piecz przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.
Blaty ciasta namocz porządnie kawą.
W małym rondelku roztop czekoladę wraz z masłem orzechowym
W misce ubij mascarpone ze śmietanką. Małymi porcjami dodawaj czekoladę, cały czas mieszając.
Do kremu dodaj posiekane drobno orzechy.
Ciasto przełóż kremem.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu czekoladowo orzechowego
Tort czekoladowo orzechowy jest niezwykle smacznym deserem, który sprawdzi się na imprezy. To najpopularniejsza wersja eleganckiego wypieku z aromatycznym kremem. Ten tort jest smaczny, delikatny, a także bardzo miękki. Robiony na bazie czekoladowego biszkopta sprawdzi się na wszystkie uroczystości. To uniwersalne ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady.
Przepis na tort czekoladowo orzechowy pozwala na stworzenie deseru idealnego. Prosty, ale pyszny biszkopt łączy się w nim z wieloma warstwami kremu czekoladowo orzechowego. Do przygotowania ciasta wystarczy tylko kilka składników. Głównym jest oczywiście gorzka czekolada, to ona odpowiada za piękny kolor i bogaty aromat. Do wypieków najlepiej wykorzystywać czekoladę gorzką lub deserową, mleczna może być zbyt słodka, przez co całe ciasto będzie zbyt mdłe. Najlepsza czekolada to ta o zawartości kakao powyżej 70%. Najlepiej, by nie miała zbyt dużej ilości dodatków. Dzięki czekoladzie ciasto jest naprawdę smaczne, a przy okazji pięknie się prezentuje. Czekolada wspaniale komponuje się z orzechami laskowymi, które również są częścią tego wypieku. Najlepiej wybrać te bez skórki, dzięki temu są one mniej gorzkie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort czekoladowo orzechowy, który będzie łatwy, a przy okazji naprawdę ciekawy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość nie jest zbyt skomplikowana, czy długotrwała. Upieczenie biszkoptu jest najdłuższym procesem w trakcie przygotowania tego ciasta, a zajmuje ono kilka chwil. Wiele osób obawia się samodzielnego tworzenia tortu, a dzięki temu przepisowi całość jest naprawdę prosta, dlatego warto skorzystać z tego pomysł na prosty tort i wyczarować go zupełnie samodzielnie w domu. Składa się na niego bardzo łatwy, ale aromatyczny krem do tortu, a także biszkoptowe blaty, które robi się na bazie dużego ciasta.
To doskonały tort urodzinowy, który jest nie tylko pyszny, ale również pięknie się prezentuje. To dobry wybór dla każdego, kto potrzebuje inspiracji, by stworzyć najlepszy wypiek czekoladowy.
Alergeny w torcie czekoladowo orzechowym
Lista alergenów dla tortu czekoladowo orzechowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów włoskich
- Orzechy włoskie
- aromat migdałowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
- Mleko 2%
Wartości odżywcze tortu czekoladowo orzechowego
To ciasto, jak inne desery, nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(202g)
Węglowodany
(202g)
Tłuszcze
(202g)
Składniki mineralne
(202g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.