Tort czekoladowo orzechowy

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:38 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort czekoladowo orzechowy podany na małym talerzyku.
Tort czekoladowo orzechowy
Tort czekoladowo orzechowy jest niezwykle smacznym deserem, który sprawdzi się na imprezy. To najpopularniejsza wersja eleganckiego wypieku z aromatycznym kremem.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
701 kcal
Kcal w porcji
202 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Espresso (25 ml)
  • Masło z orzechów włoskich (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Orzechy włoskie (80 g)
  • Kakao 16% (proszek) (60 g)
  • Mascarpone (400 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat migdałowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek

Przepis na tort czekoladowo orzechowy krok po kroku

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajka, mleko i ekstrakt, ubijaj na gładką masę.

Rozlej ciasto równomiernie na dwie tortownice i piecz przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.

Blaty ciasta namocz porządnie kawą.

W małym rondelku roztop czekoladę wraz z masłem orzechowym

W misce ubij mascarpone ze śmietanką. Małymi porcjami dodawaj czekoladę, cały czas mieszając.

Do kremu dodaj posiekane drobno orzechy.

Ciasto przełóż kremem.

Jak oceniasz przepis na tort czekoladowo orzechowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat tortu czekoladowo orzechowego

Tort czekoladowo orzechowy jest niezwykle smacznym deserem, który sprawdzi się na imprezy. To najpopularniejsza wersja eleganckiego wypieku z aromatycznym kremem. Ten tort jest smaczny, delikatny, a także bardzo miękki. Robiony na bazie czekoladowego biszkopta sprawdzi się na wszystkie uroczystości. To uniwersalne ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady.

Przepis na tort czekoladowo orzechowy pozwala na stworzenie deseru idealnego. Prosty, ale pyszny biszkopt łączy się w nim z wieloma warstwami kremu czekoladowo orzechowego. Do przygotowania ciasta wystarczy tylko kilka składników. Głównym jest oczywiście gorzka czekolada, to ona odpowiada za piękny kolor i bogaty aromat. Do wypieków najlepiej wykorzystywać czekoladę gorzką lub deserową, mleczna może być zbyt słodka, przez co całe ciasto będzie zbyt mdłe. Najlepsza czekolada to ta o zawartości kakao powyżej 70%. Najlepiej, by nie miała zbyt dużej ilości dodatków. Dzięki czekoladzie ciasto jest naprawdę smaczne, a przy okazji pięknie się prezentuje. Czekolada wspaniale komponuje się z orzechami laskowymi, które również są częścią tego wypieku. Najlepiej wybrać te bez skórki, dzięki temu są one mniej gorzkie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort czekoladowo orzechowy, który będzie łatwy, a przy okazji naprawdę ciekawy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość nie jest zbyt skomplikowana, czy długotrwała. Upieczenie biszkoptu jest najdłuższym procesem w trakcie przygotowania tego ciasta, a zajmuje ono kilka chwil. Wiele osób obawia się samodzielnego tworzenia tortu, a dzięki temu przepisowi całość jest naprawdę prosta, dlatego warto skorzystać z tego pomysł na prosty tort i wyczarować go zupełnie samodzielnie w domu. Składa się na niego bardzo łatwy, ale aromatyczny krem do tortu, a także biszkoptowe blaty, które robi się na bazie dużego ciasta.

To doskonały tort urodzinowy, który jest nie tylko pyszny, ale również pięknie się prezentuje. To dobry wybór dla każdego, kto potrzebuje inspiracji, by stworzyć najlepszy wypiek czekoladowy.

Alergeny w torcie czekoladowo orzechowym

Lista alergenów dla tortu czekoladowo orzechowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów włoskich
    • Orzechy włoskie
    • aromat migdałowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze tortu czekoladowo orzechowego

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne desery, nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(202g)
Energia (kcal)
347.11
701.17
Białko (g)
6.06
12.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(202g)
Węglowodany (g)
28.55
57.67
Węglowodany przyswajalne (g)
26.23
52.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.32
4.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(202g)
Tłuszcz (g)
24.33
49.14
Tłuszcze nasycone (g)
18.97
38.32
Tłuszcze nienasycone (g)
5.36
10.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(202g)
Sód (mg)
21.56
43.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
71.96
145.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.02
4.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu czekoladowo orzechowego 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu czekoladowo orzechowego

Koszt składników
93.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Espresso
25 ml
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 25 ml
Masło z orzechów włoskich
50 g
32.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Orzechy włoskie
80 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 80 g
Kakao 16% (proszek)
60 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
93.60